Inimile vecinilor mei

Am un apartament în Constanța, la câteva minute de Trei Papuci, într-un bloc cu patru etaje, la primul etaj. Pentru iluminarea și aerisirea bucătăriilor aflate în mijlocul construcției, există un horn de aproximativ 3 pe 3 m, de la etajul întâi până la acoperiș. La fiecare etaj sunt două bucătarii față în față, deci șase apartamente pe horn. Vecinul din fața mea și-a mărit bucătăria ocupând ilegal jumătate din suprafața hornului, c-așa e pe la noi.

Nu locuim acolo, trecem doar de două-trei ori pe an și apartamentul e gol majoritatea timpului.

Acum câțiva ani, primăvara, am mers la Constanța, nu mai știu de ce. Când ne desfăceam bagajele în bucătărie, auzim zgomot pe horn. N-am dat atenție dar, la un moment dat, un pescăruș lovește cu ciocul geamul de la bucătărie. M-a amuzat fiindcă nu se mai întâmplase. Pescărușul insistă. M-am apropiat de geam. Pe podeaua hornului erau 12 pescăruși captivi acolo. Erau de multă vreme fiindcă cinci dintre ei muriseră.

Nu știu de ce au ajuns acolo dar, în spațiul mic al hornului, nu mai reușiseră să zboare, mai ales că, la etajul întâi, hornul are doar 3 x 1,5 m. Am deschis fereastra, am coborât în horn și i-am dat unul câte unul soției, care i-a eliberat de pe balcon, începând cu îndrăznețul care bătuse în geam. Ceilalți șase erau foarte speriați, totuși i-am prins. După ce și-a luat zborul, pescărușul cel isteț, s-a mai întors odată pe marginea balconului nostru în semn de mulțumire.

Dacă ați ajuns cu lectura până aici, vă rog să mai citiți odată titlul. Ce fel de oameni sunt aceia care n-au întreprins nimic timp îndelungat? Asta e măsura omeniei lor. Civilizația lor e măsurată de grosimea gunoiului de sub geamul bucătăriei mele.

Pot să vă mai spun că pescărușii nu sunt canibali. Oare 12 oameni ca vecinii mei, într-o situație similară, ar fi fost?

4 comentarii la „Inimile vecinilor mei

  1. Noi suntem atât de departe de mare! Și ne uimesc mereu pescărușii stabiliți la noi! Îi iubim! Îmi pare rău de cei cinci care au murit! Dar pentru mine, oamenii se împart în: iubitori de animale și neiubitori de animale! (Evident, și păsări!) Cei din ultima categorie nu pot fi schimbați, oricât ne-am strădui!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s