Cărțile copilăriei

Îmi aduc aminte cu nostalgie de miile de cărți citite și recitite în copilărie. Cărți de călătorii, cărți cu aventurile vânătorilor de balene, cărți cu mari exploratori. Pe câte meleaguri m-au purtat, la ce ținuturi extraordinare am visat. Chiar așa, născut pe lista neagră, nimic nu te poate împiedica să visezi.

Țara de Foc, Punta Arenas, Ushuaia, strâmtoarea Magelan, canalul Beagle, capul Horn cu furtunile lui, Antarctica cu aisbergurile ce o înconjoară, Falkland, insulele Shetland de Sud, pasajul Drake, Patagonia cu pampasul – erau numele din visurile copilăriei. Ce mult mi-am dorit să le văd.

Până la urmă, le-am vizitat. Trebuie să vă spun că le-am visat, mi le-am închipuit, așa cum arată în realitate, așa cum le-am văzut.

Țara de Foc – Tierra del Fuego este împărțită între Chile și Argentina în urma unor războaie a căror câștigare și-o arogă fiecare din cele două. Chile cred că deține un procent mai mare împreună cu întreaga strâmtoare Magelan, lucru de mare importanță la sfârșitul secolului XIX începutul lui XX când nu exista canalul Panama. Chile are un feribot peste strâmtoare care ar permite cumva afirmația că drumul Pan-American se termină la Ushuaia (Argentina). Argentina are două drumușoare care se termină la mare (unul prin Chile), dar care n-au nici un semn de feribot pe hartă și nu mă miră asta.

Argentina afirmă că Ushuaia este ultimul oraș al lumii, capătul, dar este doar un marketing. În realitate, Chile are Puerto Williams ceva mai la sud tot pe canalul Beagle, un oraș cu aeroport și două terminale de feribot. Oricum, mici localități mai există atât în Chile cât și în Argentina.

Bătălia se poartă acum pe popularea zonei. Argentina a introdus facilități fiscale în Ushuaia și a reușit să mute câteva întreprinderi aici. Asta nu înseamnă că fiscul lipsește din Ushuaia. I-am văzut clădirea și pe toate ușile micilor afaceri este lipită o hârtie cu cod de bare, probabil identitatea fiscală. Presupun că și Chile a luat ceva măsuri similare.

Am vizitat Punta Arenas care continuă să fie un oraș important deși strâmtoarea Magelan nu mai e atât de frecventată acum. Am fost la o colonie de pinguini în strâmtoare pe insula Magdalena.

Dar cel mai mult mi-a plăcut Ushuaia. Este așezată într-un fel de scoică scobită între munți pe malul mării. Cel mai frumos este ambientul zonei, munții care o înconjoară, micul arhipelag al Tării de Foc care este în față și care lasă impresia că orașul este la o întretăiere de canale.

Dacă comparați o hartă a zonei chiliană cu una argentiniană, veți avea surpriza că majoritatea reperelor geografice au denumiri diferite, expresie a rivalității și adversității dintre cele două state.

Dar cum credeți că se numește aeroportul din Ushuaia? Aeropuerto Malvinas Argentinas. Malvine este numele argentinian al insulelor Falkland.

6 comentarii la „Cărțile copilăriei

 1. Tara de Foc, in imaginatia mea si dupa descrierea ei facuta in „Toate panzele sus”, un roman citit in copilarie/adolescenta, care mi-a starnit dorinta de a calatori (in special pe mare), imi apare destul de sumbra si intunecata, populata de indigeni salbatici. Dar este o mentionare facuta in roman, de Radu Tudoran,, anume ca printre acesti locuitori se aflau oameni de origine romana. Mi-a ramas in minte acest lucru si am verificat la vremea aceea afland ca, intr-adevar au existat descendentii unui roman care a ajuns in acea zona. Amanunte nu mai stiu, voi citi pe net si voi gasi cu siguranta. Spuneti-mi va rog ce ati aflat dumneavoastra in sensul acesta, la fata locului. Multe calatorii inspiratoare va doresc si de aici inainte!

  Apreciază

  • Nu este nici sumbră, nici întunecată, nici indigenii, pe care eu nu i-am perceput ca sălbatici din cărți, nu mai există. Are un lanț de munți splendizi în zona Canalului Beagle – îmi plac munții. Punta Arenas nu este în Țara de Foc, fiind pe malul celălalt al strâmtorii Magelan. Ushuaia este un loc splendid, orașul e într-o scoică între munți. Zona cuprinde, de fapt un întreg arhipelag care se termină cu Capul Horn. La sud de Ushuaia există Puerto Williams, Chile pe care l-am văzut doar din mers. Cam toate localitățile în zona Canalului Beagle sunt așezate la baza munților în „scoici”.

   Apreciază

  • Mulțumesc Isa. O apreciere a ta contează pentru mine.
   Toate însă au timpul lor. Fiindcă eram înnebunit după călătorii care îmi dădeau un sentiment de libertate, în tinerețe și ca adult am bătut foarte mult munții României. În cunosc pe cei mai mulți la detaliu. Încet, încet, sentimentul acela când eram numai eu și văile întinse la picioarele mele s-a stins. Sistemul izbutise.
   Cam la fel și cu călătoriile pe alte meleaguri. Am călătorit aproape doar prin locuri sălbatice, îndepărtate. Dar n-am mai avut satisfacția pe care o doream.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s