Fiecăruia după nevoi

Pentru cine nu știe, acesta era țelul suprem al comunismului.

Screenshot-2018-4-30 PowerPoint Presentation

În socialism asta nu era posibil – societatea nu ajunsese la necesarul grad de educație. Adică, fiecare și-ar fi dorit și mai mult și nu „s-ar fi ajuns la toți”. Dar dacă se ajungea la un grad mai înalt al conștiinței (oare cât?), atunci da, s-ar fi putut. Oricum, conștiința și slugărnicia nostalgicilor de azi era cumpărată prin apartamente (cutii de chibrituri) moca, libertatea de „a face rost” de orice, salarii mari pentru oameni fără nici o școală, salarii babane pentru turnători, politruci și milițieno-securiști.

Cum e moda bilanțurilor, ia să vedem, acum de „întâi de mai muncitoresc”, dacă s-au schimbat prea mult lucrurile.

Păi, patria noastră parcă-i un sac fără fund, mereu mai e ceva de furat, ceva suficient de important ca să poată isca o bătălie politică pentru ciolan. Cred că am fi putut intra liniștiți în comunism, deși idealurile acestuia au fost serios întinate după cum declara Ion Ilici.

Ei, cu casele moca stăm ceva mai prost (de-aia mai schiaună unii nostalgici – deși, cine știe, poate le-o da oleacă Gabi draga de ea), dar salariile bugetarilor, jos pălăria. Deși protestate, contestate, după cum v-am mai povestit (Patriot, patriotism) sunt nejustificat de mari, fără responsabilități reale (cel puțin în administrație) și un procent de bugetari foarte mare comparativ cu țările fericite pe care le vizitai.

În condițiile astea, un înțelept atotștiutor al nației (ăla cu programul de guvernare) dă vina pentru inflație ba pe negustori, ba pe BNR că i se pun curmeziș. Totuși, orice cerșetor știe că dacă-i mult mărunt pe piață îi cade mai mult în căciulă. Dacă sunt mulți cartofi în piață, le scade prețul. Dacă-i o mare masă de bani în circulație, scade valoarea fiecăruia. Și uite-așa ne-am furat singuri căciula. Numai că tradiția românilor spune că înțelepții nației nu greșesc niciodată.

Am cam ajuns la sfârșitul listei inițiale – am văzut salarii babane pentru oameni fără școli, cum o fi cu turnătorii, politrucii și milițieno-securiștii, eu unul nu știu – poate știți dvs. ceva, dar sper să nu fi decăzut săracii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s