Ce înseamnă să n-ai așteptări

Sunt sigur că psihologia maselor este o știință bine dezvoltată – toți vor să manipuleze masele. Prin educație, generație după generație, cu multă propagandă și manipulare, prin fondul ADN, se ajunge la o mentalitate de masă, mentalitate comună. Sigur că nu toți oamenii sunt la fel, dar, dacă s-ar putea determina matematic,  asta este media psihologică a maselor.

Scriind Despre dictatură și Despre teroare, retrăind mizeria de atunci cu urmări grave în prezent, mi-am pus întrebarea:

CUM A FOST POSIBIL?

La fel mă întreb, uitându-mă la Tv sau citind reportaje, văd decăderea unor națiuni. Venezuela – o țară cu o natură extrem de diversă, cu mari resurse naturale, țara descrisă în superlative de Henri Charriere, dusă de izbeliște de o serie de stângiști. Turcia – unde am parcurs câteva mii de kilometrii și care se află, în opinia mea, pe un drum greșit, oricum, nu acela deschis de Ataturk. Cuba, transformată de „revoluționari” dintr-un fel de paradis într-o țară săracă. Cum a fost posibil? Cum rabdă națiile să fie târâte în mizerie? De ce nu înțeleg că, prin ele însele, pot redeveni mulțumite?

Răspunsul e destul de simplu. Prin deturnări rapide ale atenției colective, prin educație îndelungată pe mai multe generații, exploatând slăbiciuni omenești, chiar prin forță dacă n-a mers altfel, s-a reușit o mentalitate colectivă lipsită de așteptări, o mentalitate care se mulțumește cu puțin, care se mulțumește cu supraviețuirea și care, împotriva firii, nu-și dorește binele.

Revenind la noi, în Românica, e ca atunci când o bătrânică bolnavă, își pune în sacoșă găina din bătătură și o duce la doctor, deși știe că este un medic prost, că nu acordă atenție pacienților, că nu o va vindeca. Dar, își închipuie că toți sunt la fel, că dacă ar aspira la altul ar trebui să ducă două găini și nu are. Și, oricum, n-are alte așteptări fiindcă așa e în mintea ei și a celor ce o înconjoară.

Pe asta se bazează mizeria unei nații, pe lipsa așteptărilor.

Dar, liniștiți-vă. Nu contează EURO, nu contează prostia afișată peste tot, vom primi mult așteptata vitamină D. Uraaa, ni se-împliniră marile așteptări!

Vitamina-D-suplimente-1170x658

9 comentarii la „Ce înseamnă să n-ai așteptări

  1. Avem și noi, romanii, așteptări, dar ne-au fost înșelate. Romanii au adus la putere când dreapta, când stânga politica, dar lucrurile nu s-au prea schimbat.
    Cei mai mulți directori de instituții își păstrează postul sub toate regimurile, deși nu sunt extraordinar de competenți, dar „eu” îți protejez oamenii tai, când ești în opoziție, si invers.
    Cred că mai țineți minte alegerile din 2000 când GDS și Doina Cornea ne spuneau sa mergem totuși pe mâna lui Iliescu, deși Vadim macar era tânăr și nu era școlit la Moscova.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s