Blatul

Știu ca sunt un păcătos, v-am și declarat (Confesiune). Totuși, consider biserica ca un loc al reculegerii. În călătoriile mele am intrat în multe biserici – catolice, protestante, anglicane, ortodoxe din alte patriarhii. Totdeauna am făcut-o cu respect și, indiferent unde m-am aflat – biserică în funcțiune sau muzeu, am practicat obiceiurile ortodoxe românești. Cu același respect am vizitat și destule moschei, geamii.

Ca orice instituție, biserica Lui, se exteriorizează prin personalul pe care-l are. Sunt preoți „cu chemare și inspirație”, sunt preoți simpli, unii mai puțin pregătiți, există ierarhii. Până la urmă, și ei sunt doar oameni, cu bune și rele, cu slăbiciuni. Un prieten preot, mi-a declarat cu admirabilă sinceritate că afară este mai mult mirean.

Eu cred că preoții ar trebui să-și păstorească cu grijă turma. Nu mă refer numai la latura ecleziastică, dar ar putea fi factori de educare, chiar educare civilă a populației. După părerea mea, acest lucru nu se prea întâmplă. Tradițional, personalitățile satului românesc erau popa și învățătorul care, cu mai mult sau mai puțin succes și talent, după posibilități, influențau personalitatea sătenilor.

Deși legal avem un stat laic (și așa este), clerul (nu biserica) a făcut de multe ori jocul puterii. Mă gandesc la relația cu comuniștii, pentru care nu și-au turnat cenușă în cap, dar ceea ce m-a determinat să scriu acum este relația cu actuala putere.

Sondajele arată că românii ar fi destul de credincioși sau, în sfârșit, ceea ce consideră ei că ar reprezenta asta. Desigur că politicienii sunt tentați să exploateze – e firesc. În consecință, încearcă în fel și chip să-și demonstreze cucernicia care le poate aduce votanți. Este de înțeles.

Suspicios cum sunt, mă gandesc că majoritatea lor, a politicienilor, sunt de sorginte comunistă, că, la prima generație, zdrențele roșii s-au ridicat pe tancurile rusești, nu pe biblie, că asta presupune un anumit ADN care nu se schimbă prea ușor, după cum, nici educația lor nu prea a inclus latura asta pe lângă multe-multe alte lipsuri.

De aceea îi suspectez de la fel de multă ipocrizie, fățărnicie ca și în cazul patriotismului afișat la vedere. Dar, gesturile și discursurile politice sunt totuși „meseria” lor. Unii s-au pretat la cumpărarea favorilor bisericești, alții au practicat ceva șantaj, fiecare după caracter.

Desigur nu trebuie uitată sinceritatea „liber cugetătorului” care vreo doi ani stătea cu o floare în mână și nu-și făcea cruce la diverse evenimente. Iată că-l laud și eu odată. Dar în final, fățărnicia asta l-a cucerit și pe el.

Din acest punct, intervine slăbiciunea clericilor care, în schimbul atențiilor primite (nu neapărat personal), le permit să iasă în față, să practice fanfaronada la sărbători religioase care n-au nici o legătură cu politica.

Mult mai grav este însă ce observ în mod repetat, în ultimul an – adunări de partid, ședințe cu caracter electoral, toate ale puterii, ale psd, în biserici. Dacă este cineva care știe despre ședințele altui partid în biserică îl rog să ne spună. După părerea mea, este un gest pângăritor, fiindcă ei întinează tot ce ating (am mai scris-o Cubul). Sigur că așa ceva n-ar putea fi posibil fără complicitatea clerului. este un blat mizerabil. Aș spune că e un pact cu …, dar e doar o învoială cu niște zdrențe.

Businessman making a deal with devil

În închiere, îl parafrazez pe ceașcă cu limba lui de lemn și „condamn cu toată fermitatea” și pe unii și pe alții – psd-iști și popi, „fără deosebire de …”. Am făcut-o și p-asta, m-am adâncit în păcătoșenie.

7 comentarii la „Blatul

 1. Ce spui de cel mai iubit „roman” actualul si viitorul presedinte, care se da lutheran mergand la biserica catolica ca nevestei si participand la slujbe ortodoxe numai cat il lasa canoanele? Asta nu-i fatarnic? Atunci cand face fanatici toti credinciosii care cred practic nu ca el na nivel declarativ doar?

  Apreciază

  • De, până la urmă, ortodocși, catolici, protestanți – suntem creștini și cred că asta e spiritul creștinismului chiar dacă au existat schisme în lungul timpului.
   Faptul că se duce la slujbele nevesti-si, nu poate fi blamat. Înseamnă că respectă credința ei. Dacă era fanatic, nu s-ar fi dus. Participarea la slujbe ortodoxe nu arată fanatism, dimpotrivă. Politic, reprezintă respectul pentru confesiunea imensei majorități românești căreia îi este președinte. Nu știu cât de sincer o face, dar nici dvs. nu știți.
   Oricum, nu a făcut mare caz din asta. Doar când erau mari sărbători.
   Am văzut o grămadă de politicieni înghesuindu-se la pupatul moaștelor. Nu cred că păcătuiesc dacă spun că sunt doar fățarnici. Am scris mai multe pagini pe subiect.
   L-aș bănui de fățărnicie dacă ar face exces de cucernicie și nu face. Nici măcar la luterani unde public a fost o singur dată. Deci, nu merge nici cu „fanatismul”.
   E doar „cuiul” dvs.

   Apreciat de 1 persoană

   • Nu prietene! Ocolesti dipllmatic subiectul! Omul numeste fanatici pe cei care cred si sunt datorita credintei impotriva pacatelor strigatoare la cer cum e homosexualitatea! Pai ori crezi si te comporti ca atare ori nu crezi! Sa faci parada de mers la biserici si apoi sa jignesti pe cei care nu merg sa fie doar vazuti e FĂTARNICIE!

    Apreciază

    • Probabil vă referiți la splendidul referendum. Și eu am fost împotrivă, fără legătură cu Iohannis, care de altfel n-a prea luat poziții politice nici înainte nici după, a fost și acuzat de unii. Am scris vreo trei pagini – homosexuali există și vor exista indiferent de vreun vot, e statistic și natural.
     Iohannis, chiar nu a făcut paradă de mers la biserici, nici măcar la luterani. Eu știam doar că e protestant, am aflat de la dvs. că e luteran și, credeți-mă, sunt foarte atent și destul de informat.
     V-am scris – „cuiul”. Va trebui să mi-l povestiți odată. De ce nu scrieți o pagină cu întâmplarea? Ce a fost, o retrocedare?

     Apreciat de 1 persoană

    • Nu am nimic personal, nu mi-a gresit mie ca persoana dar am copilarit pe Str. Balea si pe Carmelita lui fata blanarului nu am cunoscut-o insa lumea se ferea de blănar!!!! Cunosc foarte bine sasii si inteleg saseste, am trait/traiesc intre ei…
     Am vazut cum a inselat Sibiul/Romania cu spoiala centrului. Eu vad dispretul lui pt tine/ mine ca romani pe care tu nu il vezi ca n-ai trait cu ei!
     Asta e tot cuiul si te asigur ca cândva o sa-mi dai dreptate!

     Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s