Adevărul inocenței sau inocența adevărului?

Se spune că In vino veritas. Dar oare numai vinul scoate adevărul?

Am două povești pentru dvs.

La păcătosul Crăciun din ’89, o fetiță (acum o doamnă frumoasă cu ochi splendizi), într-o localitate pe lângă Craiova, iese din casă și strigă tare, veselă: „L-au împușcat, l-au împușcat pe Ceaușescu!”. Părinții, rudele adunate la tăiatul porcului sunt consternate, înfricoșate, îngrozite. Nu vă mirați, și acum sunt zone, chiar și în Oltenia, darămite în Teleorman în care lumea nu deschide pliscul și trebuie să fii atent la ce spui. Uitați-vă acum la Caracal. Era în ’89.

Acum vreo două ore, o profesoară îmi povestește despre deschiderea festivă a anului școlar dintr-un sat în care primarele a fost șofer (nu i-a prea plăcut cartea, deși acu’ are o diplomă d-aia) și consilierii la fel, șoferi – după chipul și asemănarea lui.

Să nu cumva să mă înțelegeți greșit. N-am nimic cu această meserie, admir pe acela care manevrează un camion uriaș cu remorcă mergând cu spatele și poziționându-l la milimetru. Însă între această îndemânare și administrație e distanță mare. Dacă Dorel șoferul se înconjoară de alți șoferi, dacă nici măcar unul din consilierii lui nu e mai competent, dacă singurul criteriu al grupării este gașca aparținătoare, e clar că scopul nu mai poate fi o bună administrare. Am mai scris asta în Semidocți.

Revin, la festivitate. Primarele se arătă mare iubitor de carte, îi îndemnă pe copii, … Cunoașteți cam ce spune un personaj fără multă imaginație. Numai că, la final, le spune copiilor cum o să dărâme școala veche și o să facă una grozavă, cum o să … Ei, un puști cu obraji dolofani din spate îl apostrofează: „Da’ până acum ce-ați făcut?”. Primarele amuțește. Mama copilului îl înghiontește. Un consilier mai spălat încearcă să dreagă busuiocul. Revine primarele cu promisiuni. Din nou copilul de nestăpânit: „Da’ până acum ce-ați făcut?”. Maică-sa iar trage de el. Dar copilul intervine și a treia oară: „Da’ până acum ce-ați făcut?”.

Sigur, până la urmă, toată asistența a început să râdă, și festivitatea s-a încheiat cu pupat toți piața Independentei. Probabil directorul pesedeu al școlii a zis merci că a scăpat doar cu atât și l-o fi notat undeva pe copil (așa au ăștia obiceiul, fac liste ca și mine). Presupun că ați ghicit spectrul politic al primăriei.

Și acum, dumneavoastră care ați cunoscut și vinul, ce notă i-ați da puștiului? Eu zic că, în inocența lui, a făcut de răs o grămadă de adulți.

inocent

29 de comentarii la „Adevărul inocenței sau inocența adevărului?

  1. Domnul Florin cu tot respectul pentru opinia dumitale politica pe care nu o impartasesc cu toata intelegerea pentru cursul favorabil al povestirii in vadul dumitale respectivul copil numa inocent nu era si numai copil nu (daca nu a fost fortat de un adult sa puna aceasta intrebare)! Mie imi lipsesc acut copiii sfiosi, care nu se amesteca in toate discutiile asa cum 100% erai si dumneata ca copil!

    Apreciază

  2. Mai mult decat atat multe şcoli din tara, nu au apă curentă şi copiii folosesc, WC-ul de tip latrină, iar investiţiile în instituţii de învăţământ nu mai sunt o prioritate pentru multe primării, mai ales că, de la un an la altul, tot mai multe se desfiinţează.Un numar de 1.180 de scoli din tara au inca grupurile sanitare in curte.Primarii raspund de constructia acestor toalete.Da’ până acum ce-ați făcut Domnilor Primari, caci scoala a inceput?Doar 20 de județe din 41 au demarat licitație pentru pachete alimentare în școli (din produse de panificație, lactate, fructe și legume) în condițiile în care unul din 11 copii merge la culcare flămând, după cum arată statisticile World Vision.

    Apreciat de 2 persoane

  3. Inocență o fi, că nu știa încă ce se spune și când, după condica directorului, dar mama ce-l ghiontea știa bine despre ce e vorba, dincolo de inocența, copilul poartă o oglindă. Elcopie din atitudinea și vorbele adulților, deci ce-a întrebat el se întrebase deja prin casă.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s