Banii „aduce” fericirea?

V-am povestit cum am căutat izvorul fericirii altora (Fericirea în picioarele goale, De unde se trage fericirea ăstora?, Banii aduc fericirea, Specialități finlandeze, Oare, cum o fi mai bine?, Update) reieșind că banii aduc fericirea sau, mai degrabă, o pot susține, numai că, atenție – valoarea banilor este cea care poate ajuta la inducerea acestui sentiment, la creșterea nivelului serotoninei.

rol

Dar, să coboram dintre stelele fericirii în mâlul nostru traco-geto-dac. În ultimii trei ani a fost o mică inundație de bani, guvernul se auto-laudă (explicațiile docte ale lui Cristian Socol , eminența economică și cenușie a psd, pe un tabel roz). A apărut și o a doua parte a tabelului roz care este neagră – deficitul de cont curent, deficitul balantei de plăti, gradul de îndatorare pe diferite termene, dobânzile la care se poate împrumuta România, deprecierea monedei naționale.

Și termenii guvernului (ai lui Socol) și contra-termenii sună destul de neaccesibil pentru majoritatea dintre noi. De aceea, am să vă spun părerea mea de mergător normal la piață și utilizator ordinar de card.

psd a realizat că masa de votanți din ’90 s-a cam curățat, s-a dus la Domnul (deși cred că ei n-au). De aceea, psd a decis crearea unui nou nucleu. Cum? Prin cumpărare, că doar nu dă de la el. Iar această politică s-a concretizat mai ales după ultimele parlamentare. A fost mărit fără motiv, artificial, numărul bugetarilor, li s-au majorat salariile, s-au mărit și nițel pensiile inclusiv cele speciale, s-au înființat noi speciale. După mine, bugetarii erau deja prea mulți, incompetenți și lipsiți de răspunderi, iar specialele sunt o mare porcărie. Întâmplări tragice recente îmi confirmă afirmațiile privind incompetența  și impostura personajelor administrației.

Creșterile salariale și mărirea exagerată a masei de bugetari au pus presiune pe buget, au crescut cheltuielile. Una din consecințe a fost diminuarea până la absență a bugetului de investiții, mai ales cel de interes public – șosele, autostrăzi, spitale, etc. În afara utilității, investițiile ar fi dat de lucru unui mare număr de oameni, ar fi generat o activitate economică productivă.

Creșterile bruște salariale, fără o bază economică, au generat consum. Oamenii s-au repezit să cumpere. La fiecare leu cheltuit pe cumpărături, statul încasează TVA și alte taxe, adică apar venituri bugetare – sunt acelea cu care se laudă guvernul uitând că sunt bani pe care tot el i-a plătit. Aceasta este creșterea economică pe consum. Dar, când cererea creste, cresc și prețurile, dar și importurile. De aici sunt dezechilibrele anunțate de BNR – al balantei comerciale și de cont curent, importăm mai mult decât exportăm.

Dar creșterea preturilor înseamnă în final devalorizarea monedei naționale, a leului – cu un leu, vom cumpăra mai puțin. Adică nu e numai „ce iau pe mere dau pe pere„, fiindcă încep a cumpăra mai puține pere. Asta nu îi afectează numai pe bugetari care încep a nu mai simți creșterile salariale, îi afectează pe toți cetățenii cumpărători de bunuri și servicii.

Dincolo de cerere și ofertă, presiunea salariilor bugetare afectează privații care trebuie și ei să mărească salariile și produsele lor devin mai scumpe. România devine mai puțin atractivă pentru investiții și ia note mai mici. Pentru a acoperii cheltuielile, Chiparosul se împrumută în neștire arvunindu-ne nepoții. Consecințele sunt împrumuturi cu dobânzi împovărătoare.

Cum puteți verifica adevărul spuselor mele? Simplu, mergeți la piață, uitați-vă la prețurile de pe tarabe, mergeți la supermarket, aduceți-vă aminte cât plăteați acum un an, acum trei ani, pentru același coș. Dacă sunteți acolo dimineața, priviți puțin la ceilalți cumpărători – câți dintre ei vă fac impresia a fi plecați de la serviciu? Vi se pare că aceștia sunt salariați la privat? Dacă tot nu mă credeți, comparați cursul EUR de la sfârșitul lui 2015 cu cel actual.

Mai fac o precizare. Nu banii sunt criteriul principal al topului țărilor fericite, ci bunăstarea. Gândiți-vă dacă așa ne îndreptăm spre bunăstare.

dol

Foto digi24.ro

86 de comentarii la „Banii „aduce” fericirea?

  1. Eu am o intrebare domnule Florin: de unde ai dumneata bani sa vezi lumea? Si desigur fiind o intrebare tâmpită te rog sa-ti închipui ca nu ii aveai si traiai dintr-un salariu de nimic. Acum vine cineva care are bani si iti spune ca PSD ul a gresit ca ti-a dat de un covrig in plus ca daca nu-ti dădea aveam autostrada si teoretic ai fi putut merge cu masina pe care nu o ai sau daca ai una nu ai bani de benzina! Aveam spitale unde nu ai fi avut bani de medic daca mai găseai vreun medic! Cum te-ai simtii?
    E usor sa te gândești la nepoți cand ai bani dar e altfel cand nu-i ai! O sa vina liberalii si o sa corecteze inflatia. Nu vor răsări nici autostrăzi si nici spitale si vor pleca si medicii care mai sunt! Iar astia săraci de care iti spun eu o sa aleaga data viitoare iar PSD chiar daca nu le place dupa principiu ” astia din ce fura ne dau si noua liberalii fura doar pentru ei”
    Sau se gandesc ca americanii fac treaba asta cu dolarii tipăriti in plus de ani de zile….

    Apreciat de 1 persoană

    • D-le Ioan, desigur, călătoriile sunt scumpe. Dar sunt mai multe feluri de călători. Dvs. vă plac sejururile într-un hotel de fițe. Mie îmi plac călătoriile. Vă dau un exemplu:
      O excursie cu una din firmele care sponsorizează SB de 10 zile în NZ costă de mai mult de 2 ori cât m-au costat pe mine 30 zile în NZ, cost total (drum, excursii, 2 amenzi de circulație, niște cadouri mărunte, … tot). La excursia organizată mai plătești jumate din costul initial pe diverse.
      În plus, cu o excursie organizată vezi doar ce vor să-ți arate ei și cât vor să-ți arate. La excursia ta, vezi orice vrei tu, cât vrei tu, ba ai timp să privești și oamenii. Pentru o lună în NZ, am muncit aproape 4 luni să mi-o organizez.
      Comoditatea se plătește, D-le Ioan, scump, chiar foarte-foarte scump.
      Eu sunt un om cu venituri obișnuite în România și cu obligații obișnuite. PSD NU MI-A DAT NICIODATĂ NIMIC, NICI COVRIG, NICI ALTCEVA, NICI MĂCAR DE LUCRU, DOAR MI-A LUAT. La fel și cu alte partide, incluzând PCR CARE MI-A LUAT, INCLUSIV LIBERTATEA. Asta înseamnă că îmi drămuiesc banii. Dar, iată că SE POATE, un om ca mine se poate plimba.
      psd nu se gândește la autostrada și benzina mea, se gândește doar la ciordeală, ei nu locuiesc ca mine, au palate, ba pe-aci, ba pe dincolo.
      Chiar nu înțeleg de ce ați plecat, văd că vă place capra vecinului, aici e locul pentru asta.
      După părerea mea, dacă ai mai putini bani, ar trebui să duci și mai tare grija nepoților, nu invers.
      Lozinca aia dintre ghilimele e foarte bună pentru proști. Ați pierdut contactul, nu mai sunt atâția câți credeți dvs. Tocmai asta este actuala problemă a psd.

      Apreciază

      • P.S. Medicii și toți cei care pleacă o fac din cauza climatului social mizerabil și subdezvoltării. Majoritatea sunt conștienți de asta, numai dvs., nu. Subdezvoltarea se datorează comunismului și rușilor. Guvernanții din ultimii 30 ani n-au făcut nimic, fiindcă, în esență, nu s-aui schimbat de 70 de ani, aceiași impostori.
        Climatul social, de care văz că nu v-ați dezbărat, este generat și întreținut tot de ei, prin sărăcie și incultură. Totuși, oamenii, chiar și cei care au rămas, s-au mai schimbat spre disperarea psd.
        Vă mai spun ceva – deși proști, nu-s mai mulți. Doar trebuie să meargă lumea la vot. Încet, încet, se va schimba.

        Apreciat de 1 persoană

      • V-ati buzurit (m-am asteptat) dar nu ati raspuns (m-am asteptat si la asta)! Fiind mai in varsta decat mine sunteti pensionar. E si tata si mama si multe din neamurile mele sunt (ca sa intelegeti capra mea) si abia le ajunge de taxe si sa traiasca! Deci ce pensie ai domnule mata de poti merge prin lume? Hai sa fim seriosi! Ceva nu pusca!

        Apreciat de 1 persoană

        • Acum mai puțin de un an, lucram. V-am declarat că nu sunt un individ comod.
          Dacă părintii dvs. nu au bani suficienți, trebuie să-i ajutați. Dacă le prisosește, vă ajută.
          Problema cu capra este că prea mulți mor de grija vecinului în loc să se gândească să facă și ei ceva. Eu n-am asemenea griji – dacă aud că cineva o duce bine, mă bucur, înseamnă că există o speranță. Grija mea este să nu uit să depun declarația fiscală. Prin asta mă încadrez și eu în categoria proștilor, fiindcă numai ei își declară veniturile. Sistemul fiscal fiind declarativ, cine nu declară nu e întrebat de palat.

          Apreciază

        • Domnule Florin aveti un „stil” foarte ciudat de a raspunde. Intotdeauna „atacati” ca si cum ne-am razboii! Am spus parintii mei puteam sa spun 90% din pensionari! O pensie normala (nu de securist, politician…) nu ajunge decat cel mult pentru taxe, medicamente, si mancare! In nici-un caz pentru strainatate!
          Bun ati lucrat pana anul trecut. Ce salariu ati avut de v-ati permis atatea iesiri ca dupa cum va plângeti de comunisti si de oropsire nu puteti avea o meserie prea banoasa (pt astea iti trebuia sa fi pe alta lista si carnet rosu)!
          Grija caprei vecinului o aveti: sa fie Johannista sa nu fie pdsista! Si nu stiu de ce ca vad ca personal ati dus-o grozav sub PSD!!!

          Apreciază

        • – Ca la box – mai mulți pași în față. Mă revolt fiindcă văd că dacă ar fi după dvs. ar trebui păstrat psd – Ciuma Roșie.
          Johannis e omul momentului, supără psd, asta e bine. Ce supără psd e bine pentru ceilalți.
          – Ei, înseamnă că-i persecut (pe psd).
          – Eu n-am fost secu, n-am fost nici măcar membru de partid. Toată viața mea este întinsă pe diferite pagini, în special pe primele 40, ca o carte deschisă cum îi place să spună Aureliei.
          – Cât privește veniturile, mă limitez a le declara fiscului, ca prostu’.
          – Vedeți, dvs., unii bagă banii intr-o mașină bengoasă cărei, în secunda următoare cumpărării îi scade prețul cu 30%. Pentru mine, mașina este o necesitate și nu-mi permit să târâi prin noroaiele din care ne scoase Vasilica (în inocența ei) decât o coreeană. Unora (ca dvs.), le place pe terasa hotelului cu cocteilul în față, mie nu-mi place și cheltuiesc mult mai puțini bani.

          Apreciază

        • Ma repet: niciodata nu raspundeti si „atacati” continuu! In raspunsurile mele o sa gasiti de nenumarate ori ca ma dezic de PSD la fel ca si de Ciolanis dar daca dumneata il ridici in slavi pe Ciolanis iar eu il critic pare ca tin partea PSD-ului! Nu o tin! Uite ca sa terminam odata pentru totdeauna: DIN PARTEA MEA TOTI SUNT NISTE SECATURI SI PSD-UL SI LIBERALII JJOHANNIS INCLUSIV si daca nu era asa era altfel in Romania!
          2. Cand vorbim de pensionarii din Romania dumneata vorbesti de mine!!! (Nu sunt nici pensionar nici in Romania si ca atare portofelul meu e mai gros ca a lor)!
          Nici un pensionar roman nu baga banii intr-o masina bengoasa ca NU-I ARE!!!
          O Kia Sorento costa mai mult decat un Ford Kuga!!!
          Deci revenim ca nu am timp sa va citesc tot blogul ce sunteti/lucrati de va merge mai bine ca la restul romanilor de varsta dumneavoastra care nici nu viseaza o coreana si excursii in strainatate chiar daca nu au fost persecutati de partid?
          Daca viata va e o carte deschisa nu poate fi un raspuns asa greu si pot sa va intreb fara sa ma simt prost!

          Apreciază

        • 1. Așa este: „dacă nu era așa era altfel în România!”.
          2. Vedeți? Fumuri! Eu mă mulțumesc cu berlină/sedan. Cine își numără banii constată că nici afirmația Kuga vs. Sorento nu e reală. Faceți un tabel cu dotări (Kia nu are multe variante, adică sunt toate aproape de full option) și veți constata care e mai ieftină. Dar asta o faci doar dacă ai bani puțini și nu ești comod.
          Vă ajut puțin – în ’90 aveam valută în cont de pe urma publicărilor în America. Am vizitat-o nițel abia anul acesta. Vedeți, de comoditate, nu-mi citiți nici măcar paginile și vreți să nu fiu ofensiv. 🙂

          Apreciază

        • Tocmai am de ales intre cele două si nu pot sa ma hotarasc de luni de zile si asta pentru a nu-s comod iar banii sunt munciti si de ei vreau cat mai multa masina!
          Bun cati pensionari romani au/aveau valuta? Incercati sa va puneti in locul lor! Daca eu reusesc reusesti si dumneata!
          In privinta blogului cand va vad urmele pe la trecutul meu virtual promit sa le gasiti si pe ale mele la dvstra🤣Acum lasand gluma mi-ar place sa citesc mai mult dar nu prea am timp mai ales ca-l „pierd” cu sfada!

          Apreciat de 1 persoană

        • Nu pot face tabelul în locul dvs. Între cele două, aș prefera Sorento (am avut trei Kia, ultima trebuie s-o arunc curând).
          Am o întrebare? De ce vreți SUV? Am bătut coclauri grele, real grele, cu sedan. Astă vară mi-au dat un Chevrolet Malibu 2019, aproape nou cu care am bătut Alaska (130/oră pe macadam). Pe Dalton hwy am mai văzut doar încă o berlină, dar n-am vrut să închiriez SUV și bine am făcut. Mi-a rămas inima la Malibu, un model extrem de modern.
          SUV-ul lui fiu-meu are spațiu de bagaje mai mic decât berlina mea, deși pare mare.
          Mi-e clar că nu sunteți omul aventurii off-road, pe asfalt o berlină e mai stabilă, la bagaje nu-s diferențe, …
          Câți oameni publicau pe vremea aia în America? Acolo este filtrul valorii, nu al imposturii.

          Apreciază

        • Cine zice ca eu vreau SUV?🤣 Nu am de ales! Cea mai grozava dintre neveste a hotarat ca dupa ce am ales eu toata viata masina e cazul sa o aleaga ea! Ceva dreptate are, habar are mai putin! Asa ca visatul meu S-max s-a dus pe apa sambetei si o sa conduc o Kuga cu toate dezavantajel pe care le-ati enuntat si mai sunt!😭
          Cred ca ati uitat in ce tara traiesc eu! Tara aia care produce masini si care de cativa ani se straduieste sa distruga industria auto!!! Problema este ca atare ca nu mai stim ce sa cumparam : diesel, benzina sau elektric iar eu refuz categoric o masina joasa cu un motor sub 2l! In plus nu cred in viitorul auto electric!
          In privinta Americii ma abtin ca oricum avem pozitii diferite🤣 pot sa va spun doar ca este ultima tara „libera”in care as emigra!

          Apreciază

        • Am făcut o călătorie splendidă. Mă gandesc deseori cu nostalgie. Dar inima mi-a rămas la mașină, la Malibu.
          Mai am o întrebare. La dvs. care e pe primul loc – nevasta sau mașina? Cei mai muți aleg mașina. Probabil și eu, sunt oleacă misogin.
          Sorento (cred) se face sau asamblează în Germania. În plus nu e cu „vrei și geamurile din spate electrice, mai scoți 1000 EUR” – toate variantele sunt bine opționalizate.
          Pentru mine (nu sunt filo-german), mașinile nemțești sunt cele mai proaste. Prietenii cu fumuri d-astea își plătesc fumurile și la cumpărare și la service și foarte des. Am scris o pagină cu alesul mașinii. Eu ajung la service foarte rar.
          Chestia cu eco e o gogoriță – fabricarea bateriilor este foarte poluantă. Totuși, cred că acolo mergem. Am aceeasi dilemă chiar acum, în plus la electric scoți bani din buzunar și nu-mi place. Și Malibu, cea care m-a vrăjit, avea versiune electrică, eu am avut pe benzină.
          Am mers de multe ori cu 2000 cmc, dar cu 1500 n-am nici un complex și credeți-mă, conduc repede și agresiv (nu sunt mândru de asta).
          Dacă aș fi la vârsta emigrării – NZ.

          Apreciază

        • Definitiv sotia! Adica nu prea inteleg cu ai putea „alege” in ce context? Pana la ultima de 1, 6 nu am avut decat peste 1, 8 l si nu sunt de loc multumit de lipsa celor 200 ccb! Nu-mi place cum suna, nu-mi place consumul, demarajul…..nimic!
          Da NZ este un vis al meu pe care nu stiu daca il mai realizez (zborurile lungi nu mai sunt de mine)

          Apreciază

        • Obiectivele sunt depărtate unele de altele (în NZ).
          Nu vreau să vă influențez cu mașina. Dacă portofelul tine – electrică. În câțiva ani, vor fi zone mari în care nu vei putea circula altfel. În București, încep la 1 ianuarie.

          Apreciază

        • Nu are cum functiona masina electrica. Pe autostrada iarna se intampla un accident. Masinile electrice o sa ramana fara curent asteptand sa se deschida circulatia!!!
          Cine are timp sa stea o ora sa alimenteze?
          cate retele electrice a unui bloc pot sustine incarcarea bateriilor masinilor din fata blocului? Ce facem cu bateriile vechi?
          Nu asta e viitorul!

          Apreciază

        • Tot ce spuneți este adevărat. V-am spus și eu ce înseamnă bateria d.p.d.v. eco. Dar, ne vor obliga. N-am analizat prea bine, dar cred că o Tesla 5 are aceeasi autonomie ca un rezervor de benzină. În Germania n-am prea văzut, dar Norvegia era plină cu Tesla. Probabil există soluții cu alimentarea.

          Apreciază

        • Sunt o gramada si aici. Merg pana sunt minoritare situatia e alta insa cand vor fi multe! Au facut concurs intre o tesla si una cu hidrogen pe ruta Germania Suedia.Tesla a pierdut fara drept de apel.Alimentarea si acceleratia ii taie aripile!

          Apreciat de 1 persoană

  2. Wow! Bună dimineața, Florinele! 🙂
    Te-ai trezit în mirosul banilor??
    În loc de o cafea fierbinte??
    Ți-o voi oferi eu, să te încălzească,
    că vom avea o zi lungă în provocări
    cu iz de sămânță-n hora printre cuvinte… 😉

    Îți pun și puțin lapte să nu fie prea amară,
    zahăr nu are, că nu doresc să te îndulcesc! 🙂
    Îmi placi mai amărui…

    Apreciază

  3. În primul rând am o mică întrebare:
    De unde știi despre deficit și cauzele lui? De la Digi24?
    Nu cred că liberalii au ajuns la sursă… 😉
    În altă ordine de idei, o mică părere,
    e ușor să scrii un text folosind date publicate de alții!
    Dar, e foarte periculos, în același timp!
    Datele folosite pot fi false! Și ajungi să te contrazici în timp,
    cum fac cei cu tricourile galbene, azi spun una, mâine alta,
    uneori chiar la un interval mic de ore. 😉

    Apreciază

    • Datele la care mă refer eu au fost extrem de publice în ultimele săptămâni, au fost difuzate și de A3. Desigur, tabelul roz. Cel negru a fost difuzat de „canalele subversive”.
      Aurelia, te-ai gândit să-ți arunci o privire pe situl BNR?
      Dar dovada supremă este cea pe care am prezentat-o pe pagină – mersul la piață.

      Apreciat de 1 persoană

        • Asta-i doar lozinca lu’ dracnea. Nici el nu credea prostiile patriotarde pe care le spunea pe la mitingurile alea cu bețivi la Iași și la Galați. Cunosc multă lume de acolo, nu-mi place BNR, dar informațiile sunt informații, iar cifrele sunt clare. Nu este nimic „din pix” ca pe la guvern.

          Apreciat de 1 persoană

        • Nu este nici-o lozincă! E propria mea părere! Nu poți să mi-o schimbi! Atâta timp cât băncile fac ce vor și cei de la BNR nu iau nici-o măsură, nu am ce aprecia la ei! Dar, vreau să văd ce fac PNL-PDL- USR și cei ce-or mai guverna țara… Tot aștept ceva noutăți dar nu se întrezărește nimic, din păcate! Lasă pixul, totul este computerizat… Pe la voi văd pliscul, în rest nimic 🙂

          Apreciază

        • Sunt sigur că nu te-ai uitat neiodată pe legislația bancară. Intră puțin pe site, ai să vezi că totul este reglementat.
          Desigur, nimeni nu poate obliga băncile în ce privește nivelul dobânzilor percepute sau acordate. E ca și cum ai pune mercurial la piață. A fost un timp o bulibășeală cu comisioanele. Acum sunt obligați să fie foarte transparente, băncile ți le comunică sub semnătură și îți comunică orice schimbare. E problema clientului dacă le acceptă sau nu, ca la market. Lozinci populiste cu băncile care fură de la popor … ar trebui să fie peste nivelul tău.

          Apreciat de 1 persoană

        • Nu știu ce fac băncile în general și nici nu mă mai interesează, știu doar că am făcut un singur împrumut după revoluție și am plătit triplu creditul și am avut cele mai multe probleme când mi-am căutat dreptatea, nimeni nu mă lua în serios, dreptatea am obținut-o doar printr-un proces în care am fost făcută în toate felurile până am ajuns pe drumul creditului, căci era plimbat dintr-o bancă în alte, alte, firme ascunse. Și mă întreb: Dacă nu aveam posibilități materiale, cum sunt mulți români, ce mi se întâmpla?? Îmi lua casa?? Din acest motiv, nici să nu mai aud de bănci sau credite! Cu toate că pe timpul comunismului pe care-l ataci constant, am avut rate la tot ce mi-am cumpărat, apartament, mobilă, mașină… și nu mi s-a luat un leu în plus! Uneori parcă îmi vine să combat răul de atunci pe care-l tot fluturați…

          Apreciază

        • Când faci credit îți asumi riscuri. Trebuie să citești cu mare atenție tot. Nimeni nu-ți dă bani fără beneficiu. Ție ți-au vândut creditul când au avut probleme cu tine.
          Pe timpul lu’ ceașcă nu erau credite reale, așa cum nici banii nu erau reali. Eu aveam un salariu mare, dar era doar 1,5 din salariul femeii de serviciu și mai mic ca al unui maistru fără scoală. Toți trebuiau să aibă serviciu și salariu, indiferent dacă munceau sau nu. Dacă concediai 7 din 10, nu se simțea. La fel e acum la bugetari.

          Apreciat de 1 persoană

        • Nu! La mine a fost acel credit cu buletinul, mi-am schimbat mașina de spălat, calculatorul și le-am plătit de trei ori, achitând ratele în avans, bani nu au ajuns unde trebuie și i-am plătit încă de două ori. Am vrut să fiu corectă, dar m-a costat! 🙂
          Nu-mi explica ce a fost pe atunci, știu prea bine cum era! Nu sunt atât de tinerică să nu fi trecut prin toate! 😉
          Ce, era rău să fie toți cu servici? Era bine!
          Iar începi cu bugetarii? Pe timpul lui Băsescu PNL de azi, s-au desființat școli, spitale s-au redus bugetarii, acum vreți să reduceți ce a mai rămas? Să fim serioși! Asta nu-i reformă cum vă lăudați!! Dacă puteți, schimbați mentalitatea! Asta trebuie schimbată! Dar la cum vă comportați, nu e nici-o șansă! Mereu veți arăta cu degetul spre alții dacă nu vă ies jocurile!

          Apreciază

        • Ei, las-o cu bătrânețea, nu te mai plânge.
          Nimeni nu trebuie să ia bani de pomană. Asta era problema atunci, asta e acum cu bugetarii. Salariul nu poate fi premiu de fidelizare la partid. Dacă vrea asta, să scoată partidul bani să plătească fidelizările – nici așa nu cred că ar fi legal. E complet nefiresc să facă asta din buget, e de fapt furt.
          Din cauza ca trebuiau să aibă toți salariu, eu aveam salariu necorespunzător.
          Eu sper să adopte o atitudine fermă, asta vor alegătorii. Vom vedea după parlamentare dacă au sau nu ouă.

          Apreciat de 1 persoană

        • Nu mă plâng!
          Dar nu mai afirma
          ce crezi că alții nu știu! 😉
          Pe atunci se muncea, se și vedea!
          Acum nu se vede nimic!
          Tu te plângi! 🙂 ))
          Ție nu-ți convine nimic!
          Românul vrea salarii ca afară, nu?
          Dacă-l vrea să muncească cât zece?
          Asta vreți voi? Condițiile să rămână la fel, puține investiții dar rezultate mari, nu?
          Lasă-mă cu politica voastră!
          Totul e minciună! Nimic concret! 😉

          Apreciază

        • Ce anume se vedea atunci? 🙂
          „Se muncea” – ți-am spus dacă dădeau afară 7 din 10, nu se simțea. Am lucrat mult mai mult ca tine în sistemul ăla.
          Sigur că vrea ca afară. Cei ce merg afară trebuie să muncească. Și în țară, la privat se muncește. Numai la stat se stă.
          Cine i-a oprit de la investiții? N-aveau decât să nu angajeze atâția și să facă investiții. Ce ne facem cu „programul de guvernare”?
          Voi vreți să rămână la fel. Tot timpul a fost așa – „Un președinte pentru liniștea voastră”.
          Masa de alegători nu vrea asta, a arătat în mai. În aprilie 2017 (înainte de măriri), un funcționar de primărie fără vreo răspundere, avea 1000 EUR. Cam în aceeasi perioadă își făcea o diplomă d-alea și pleca oricând de la serviciu.
          La privat, pentru 1000 EUR trebuie să muncești și răspunzi pentru ceea ce faci.
          Așa este NORMAL.

          Apreciat de 1 persoană

        • Doamne când te văd așa de sigur pe tine,
          iar îmi vine să zâmbesc!
          Sunt convinsă că sunt mai mare ca tine!! 🙂
          Nu mai da cu maiul, a fost o întâmplare!
          Nu mor caii când vor câinii! 😛
          La privat se dă minim pe economie, e normal?? Și când crește minimul, fac mofturi! Iar ei au voie să facă prețurile cum le vor mușchii de broscuță! 🙂

          Apreciază

        • Dacă n-ai mințit cu terminatul scolii, eu sunt mai mare si nu mă bucur de asta.
          Minim pe economie primesc doar cei necalificați. Lupta cu minimul este din cauza taxelor pe salarii.
          Nu pot pune preturile cum vor, fiindcă nu sunt singuri pe piață. Are preturi mari, mai mergi 10 m.
          Ai dreptate cu caii și căinii (m-am simțit vizat direct). Dar situația trebuie să se schimbe și să nu dureze o veșnicie schimbarea. Administrația nu muncește, în plus te și obrăznicește dacă le spui. Mai devreme ți-am dat un caz concret.

          Apreciat de 1 persoană

        • Am afirmat eu anul?? Nu cred! Ce pot recunoaște e că la revoluție eram un tânăr matur care știa ce înseamnă schimbarea, pe care mi-am dorit-o! Nu mi-am dorit libertate și democrație, ci corectitudine! Pe care după 30 o mai aștept, dar se degradează pe zi ce trece! E mai rău ca atunci! Atunci erau mai discreți, pe când acum e totul pe față! Din păcate un om corect care dorește să facă ceva, e considerat prost, analfabet, sau mai știu ce epitete i se mai pun pe el. Dacă ai tupeu, dacă minți, dacă ești fals ești apreciat, fără să se mai intereseze dacă adevărul îi aparține! Nu mă pot integra în aceste reguli actuale! Nu pot simula ce nu simt!

          Apreciază

        • Nimeni nu poate minți. Poți spune de oricâte ori că este corectă, că nu e analfabetă, tot nu învață carte.
          Chiar dacă păcălești niște unii mai analfabeți ca ea, lucrurile se văd, nu se poate preface, trebuie să stea de vorbă cu oameni (nu mă refer la alea care întindeau măna să-i atingă fața), e vorba de personaje cu care trebuie discutate lucruri importante, de UE. Ne face de răs în fiecare moment (sunt chiar cuvintele ei).

          Apreciat de 1 persoană

        • Nu mă mai duce spre UE! Relații ne sunt stricate din cauza dreptei, nu a stângii! Ei în frunte cu președintele-rezolvat a dus la această situație în care România e oaia neagră a Europei! Cum să fim apreciați dacă noi ne punem ”poalele în cap”? Vreau să văd cum se vor comporta noii parlamentari în Parlamentul Europei!

          Apreciază

        • Bună dimineața, Florine! 🙂
          Ce-aș mai putea comenta
          la neacceptarea adevărului
          pe care-l răsucești cum îți place
          încercând să te minți singur?? 😉
          Să ai o dimineață binecuvântată!
          Mulțumesc pentru companie!
          Azi nu primești cafea,
          ci un ceai calmant și un Psalm! 😉

          ”Până când veţi judeca cu nedreptate şi la feţele păcătoşilor veţi căuta?”

          Cafeaua are nuanțe de… roșu! 😉

          Apreciază

    • Fericirea medie, înseamnă a tuturor, nu numai a aleșilor și hoților.
      Cert este că bunăstarea este importantă. Asta presupune valoare financiară, dar și altele. Statisticile cu fericirea evaluau o mulțime de parametrii, inclusiv internetul cu diferite ponderi.
      Bunăstarea e primul parametru.

      Apreciat de 1 persoană

  4. Oficial ne merge bine! Lozinca o auzim zi de zi pe toate canalele de informare. Sincer devine chiar obositor sa auzi repetitiv același lucru când realitatea este cu totul alta. Exceptând persoanele cu salarii foarte marii nejustificate, pensii speciale și smecherii marea majoritate trăim prost. Nu este o rușine sa recunoști ca cu toate ca muncești poate chiar ai mai multe joburi și activități in realitate trăiești prost. Daca ai ce manca, cu ce iți plați datoriile , cu ce te îmbracă nu înseamnă neapărat ca trăiești bine. Este nevoie si de un ban de pus deoparte și de bani pentru concedii chiar la capătul pământului și câte și mai câte poate o mașină noua, un electrocasnic, un PC mai performant etc Unii dintre noi o duc chiar foarte prost veniturile le sunt insuficiente pentru plățile curente, o familie din doua in Romania are restante la plata utilităților si al abonamentului la telefon. Si oamenii merg la servici în mediul privat cei drept. Nivelul nostru de trai rămâne scăzut chiar dacă salariile angajaților la stat au crescut si preturile au luat-o rău razna. Creșterea economica pe care o avem este doar din consum si nu are cum sa nu se simtă în buzunar. Cu politicile economice actuale nivelul nostru de trai rămâne printre cele mai scăzute din U.E cu toate ca consumul individual efectiv indicator ce reflecta bunăstarea a crescut la 73% din media U.E. Indiferent de situația în care ne aflam dacă se ajunge ca banii sa nu mai aibă valoare nu suntem departe de situația Venezuelei care sa întors mult îndărăt la troc. In mediul rural este și mai jalnic oamenii cumpără doar pe datorie trecuta în caiet. Banii sunt putini și fără valoare. Iar in privinta fericirii vs banii cei care nu au bani clar nu pot fi fericiți, cei care fac banii cu greutate nu mai pot fi fericiți ca a face ceva cu greu nu mai poți avea nici o satisfacție iar pentru smecherii valoarea banului nici nu contează.

    Apreciat de 1 persoană

      • – Florine,dacă cei din familia ta ,
        mama,
        tata,
        sora,
        fratele,
        soția,
        fiul ,
        fiica,
        nora,
        ginerele,
        nepoata
        sau nepotul
        ar fi fost ” BUGETARI” înseamnă că FAMILIA ta era o IMPOSTOARE??? 🙂 😦 🙂

        ” Cu toată dragostea ” 🙂
        citind cu ATENȚIE răspunsurile tale date DISTINEI DOAMNE Aurelia și DISTINSULUI DOM IOAN,
        am ajuns la CONCLUZIA că ești zămislit politic din același aluat ca POLITRUCII băsisto-pedelisto-penelisto-iohanniști
        și USERIȘTI !!! 😦 😦 😦

        Apreciază

  5. Mai mult decât atât eu găsesc o mare anomalie discrepantele intre veniturile stat/privat dacă nu sunt făcute doar pe baza competentei. Mai ales ca salariații la stat sunt plătiți din bani împrumutați care vor fi dați înapoi de noi toți cei care plătim taxe. Este oare corect ca eu salariat la privat care muncesc si 12 ore pe zi, cu răspundere sa plătesc extra-taxe pentru a putea susține un salariat la stat care nu îmi apară interesele, plimba hârtiile de colo – colo, ma tratează cu dispreț când am nevoie de ceva mai ca doarme în scaun când se votează legi importante pentru țară? De ce trebuie eu salariat la privat sa suport pe umeri și în buzunar povara incompetentei?

    Apreciat de 1 persoană

  6. Sunt sigura ca există bugetari care își merită fiecare bănuț primit la salariu și pentru aceștia niciodată nu as avea vreun reproș dar niciodată nu as putea fi de acord ca din banul meu (muncit cu sudoare în mediul privat) să fie plătiți impostori, incompetenți, angajați doar pe cumetrii, fără studii care sunt ținuti în funcții doar pentru a fi folosiți ca masă electorală.

    Apreciat de 1 persoană

    • 90% din bugetari sunt angajați politic, pe pile, pe șpăgi și cumetrii.
      Nimeni din tabăra „celor ce muncesc” (iată la ce sintagmă comunistă am ajuns 😃) nu e de acord să-i plătescă pe ăștia. Numai că realitatea este alta. Odată angajați, sunt foarte greu de dat afară. Cu cât sunt mai impostori, cu atât sunt mai guralivi și mai obraznici. Nici să le tai din bani nu e ușor, din aceleași motive. Salariile lor si puterea lor de cumpărare au provocat inflația pe care o suportăm toți.
      Pot da un exemplu concret. În aprilie 2017 (înainte de măriri) un funcționar de primărie, fără răspunderi, care se plimba toată ziua la cumpărături, care tocmai își cumpăra o diplomă d-aia, avea echivalentul a 1.000 EUR/lună la cursul de atunci. Mie mi se pare revoltător. Un salariat la privat este pus să muncească pentru 1.000 EUR și are și răspunderi.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu