Instigare, provocare, leapșa, ștafeta

În ultima vreme, au apărut mai multe asemenea instigări pe WordPress în blog-urile pe care le urmăresc. M-am gândit să vă lansez și eu una, desigur politică. Provocarea se adresează atât cititorilor care-mi împărtășesc opiniile politice, cât și celor care au alte păreri. Menționez că nu am nici un fel de ostilitate față de aceștia. Totuși, nu mi-am ascuns niciodată ostilitatea față de sistemul pe care-l susțin sau îl reprezintă.

Mă gandesc atât la cei care au experiența mea de viață, cât și la cei mai tineri care nu au avut ocazia, din fericire, de a fi trăit cu adevărat acele vremuri mizerabile dar, au citit despre ele sau li s-a povestit.

Este vorba de un exercițiu de imaginație, cum ar fi fost dacă, aniversar. Ar putea fi tratat pamfletar sau cu seriozitate și argumente – puteți proceda cum doriți. Sunt subiecte despre care eu am tot scris dar, nu cred că sunt ușor epuizabile.

Puteți să emiteți o opinie privind persoana dvs. sau a grupului social căruia îi aparțineți sau a sistemului / societății românești în ansamblul ei.

Concluzionând,

Cum ar fi fost dacă:

  • acum 30 de ani nu ne-am fi luat rația de libertate, pentru care unii au dat TOT?

  • Dragnea și gașca lui (nu-i enumăr, îi cunoașteți) ar fi reușit să-și generalizeze controlul așa cum își doreau?

Pentru ca toți să cunoască opiniile dvs. care s-ar putea să nu apară în reader-ul WP al tuturor, poate nici în al meu, vă propun să publicați link-urile dvs. sub formă de comentariu la prezenta postare.

26 de comentarii la „Instigare, provocare, leapșa, ștafeta

  1. Fiindcă răspunsurile mele sunt scurte prefer sa le scriu în comentariu.
    1. nu am fi scăpat în veci de clanul Ceaușescu, murea el – venea ea – venea neamu și tot asa într-o societate multilateral dezvoltata închisă și orientata exclusiv către est. Posibil cu decretele sa fi ajuns la o populație de 50.000.000 de suflete distruse.
    2. ne-am fi întors cu 30 de ani în urma controlat – centralizat – de un singur CAP – aprobat și aplaudat de acoliți într-o societate fără valori unde doar incompetenta, impostura și hoția sa definească comportamentele lor.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Răspunsurile pot fi contopite (m-am inspirat din chestia cu condamnările 😉 )
    Deși ne dăm buric, suntem doar rotițe într-un mecanism mai mare.
    În primul caz România își aștepta rândul la spovedanie și lepădarea de comunism, iar Ceaușescu era deja scos din Cărți.
    În al doilea, Dragnea își semnase deja condamnarea la moarte atunci când hotărâse să aducă aurul în țară unde să-l prăduiască împreună cu camarilele.
    Dar, chiar și mecanismele mari au momente de gripare atunci când intervine virusul liberului arbitru.
    Astfel, creierele sofisticate de la Langley n-au putut intui apariția acelui element disturbator numit pastorul Tokes Laslo, scânteia ce a aprins ura mocnită a oamenilor care apoi s-a transformat într-o revoltă. Nu erau pregătite pentru o asemenea turnură a situației și pe fondul ezitării occidentului s-a ridicat Iliescu, o altă rotiță rebelă a sistemului, cu consecințele cunoscute: uciderea lui Ceaușescu și preluarea puterii de către vârfurile Securității și ale Armatei care ne-a aruncat într-un pleistocen al istoriei din care încă n-am ieșit.
    La fel, în cazul Dragnea, dacă n-ar fi existat acea judecătoare sanguină care l-a băgat în pușcărie acum i-am fi pus flori pe mormânt și nu ar mai fi reușit să predea ștafeta către o Veorica clientelară prin spatele căreia, în nici doi ani, s-a furat și ce mai era de furat din visteria țării, iar PSD-ul se spărgea în bucăți și era deja istorie.
    Iată cum, anumite acțiuni, în sine de motivație nobilă, pot face mai rău decât dacă nu ar fi existat deloc.

    Apreciat de 2 persoane

    • In mare masura sunt de aceeasi parere. De altfel, am fost foarte actiuv fizic in acea perioada. Dar, sunt de parere ca Ilici a fost in carti de la inceput.
      E bine ca, desi tarziu, justitia s-a miscat nitel. Ar fi putut lua atitudine in ’90 cand s-ar fi putut primeni societatea foarte legal dar, a ratat momentul acela. De altfel, primul decret al lui Ilici a fost ceva cu dezinccfriminarea abuzului in serviciu.
      Sumt de acord si cu cartile care erau facute (atunci eram complet neinformat).
      Intrebarile se refera la cum ar fi evoluat situatiile daca nu ar fi fost cartile facute, unde am fi acum.

      Apreciat de 1 persoană

  3. 1. O lume fara internet, cu filme vietnameze la cinema si program la TV pana la ora 22. Coada la carti. Cantarea Romaniei si Daciada, plus manifestatii pro-oranduire pe canicula de 23 august si pe ger de 26 ianuarie (comemorare pana la sfarsitul lumii, pentru ca Aila are dreptate, n-am fi scapat de Ceausesti). Bendite pentru fetitele de la scoala. Magazine alimentare in care ar fi batut vantul si burti goale. La 2 nu stiu cum sa raspund. Probabil as fi rosit daca m-ar fi intrebat cineva daca sunt romanca.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  5. Eu o sa incerc sapatamana viitoare sa preiau ”leapsa”. Sigur ca in comunism am dus-o rau si greu. Si sigur ca cei 30 de ani de libertate nu ne-au adus ce voiam, dar asta numai pentru ca cineva a vrut sa ne tina legati de est, in fel si chip.
    Dragnea e un monstru, o creatie desantata, cu acoliti cu tot, a puterii ”ciumei rosii”. In fine, la 30 de ani un bilant e binevenit.
    O zi buna! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  6. Nici ca simplu exercițiu de imaginație nu aș vrea să îmi închipui…. „ce-ar fi fost”? Brrrrr! Mi-am amintit de o întâmplare de acum o lună. Nu știu ce avarie generală au avut cei de la Electrica, în orașul nostru, într-o seară. Tot cartierul scufundat în beznă. Normal, centralele de apartament au rămas rără curent și s-a făcut frig în case. Nu mai mergeau nici telefoanele mobile! Totul încremenit. Nu aveam nicio lumânare prin casă, dar am găsit cu greu una ornamentală. Miros de ceară topită… Pentru câteva clipe mi-am amintit de toate acele seri petrecute la lumina lumânărilor sau lămpii cu gaz… Sau ultima oră din program la școală, când se lua curentul și când toți copiii aveam lanterne în ghiozdan și la lumina lor stăteam în clasă, apoi mergeam spre casă… Nu știu ce nebun ar mai putea să tânjească după așa ceva!

    Apreciat de 2 persoane

  7. Pingback: La 30 de ani: Cum ar fi fost daca.. – cu Ina hai_hui

  8. Pingback: Cum ar fi fost fără să votăm? | Născut pe lista neagră

Lasă un comentariu