Remember

N-am stârnit cine știe ce entuziasm cu provocarea mea, ba m-au socotit unii, pe bună dreptate, chiar provocator. Oricum eram dator cu exemplul meu. Am mai pus o pagină pamflet (Cum ar fi fost fără ’89?), acum voi scrie ceva mai serios.

Cam ce se întâmpla pe vremea lui ceașcă?

Păi, erau o grămadă de restricții. În primul rând lipsuri alimentare de tot felul, mai ales alimente de import gen cafea, ciocolată, cacao, portocale, lămâi, banane și multe, multe altele. Dar lipseau și alimente de bază – pâine, ulei, carne, orez, zahăr, hârtie higienică (da, credeți), … Mai peste tot, erau rații și cartele. Funcționa o lege a alimentației raționale conform căreia te băgau dacă te prindeau cu câteva chile de ulei în plus în cămară.

Dar lipsurile erau generale – benzină (cozi de kilometrii, se circula alternativ duminica), mobilă (era cu programare și așteptai câteva luni), orice fel de aparatură electrică sau electronică,  mașini, și mai tot. Pentru ideea economiei de combustibil, stăteam în frig, acasă și la serviciu – în orașe încălzirea era doar centralizată. Când spun frig, înțeleg de cele mai multe ori sub 10 grade Celsius. Nu aveam apă caldă (am stat în spitalul de arși după ce am vărsat pe mine o oală de apă caldă încercând să fac baie) – nu Firea a inventat porcăria asta. Prin marile orașe, energia electrică se întrerupea de câteva ori pe zi, timp de mai multe ore. Pe la sate, era jale. Nu eram competitivi nici la capitolul extracție – v-am povestit deja două cazuri Hidrocarburile.

Se vorbește acum despre ce sănătos eram hrăniți atunci (citat din Ilici). Este fals. Azotații și alte chimicale prezente acum în pânza freatică sunt efectul fostei agriculturi intensive, masiv chimizate. Să nu uităm și surogatele care ni se dădeau – nechezolul (nu era o simplă cicoare, avea gust și miros de cafea), untul amestec cu o margarină îndoielnică (doar câteva procente de unt) și multe altele. În general, multe alimente de foarte proastă calitate sau falsificate.

Industria mult lăudată producea, de fapt, lucruri de calitate inferioară. Fie pentru că erau fabricate de mântuială (Doreii nu s-au născut acum), fie pentru că erau folosite numai materiale inferioare (importurile erau prohibite), fie pentru că utilajele erau învechite, uzate, mult-mult depășite (importurile de echipamente și componente fuseseră sistate prin 1978). Exporturile se limitau la produse inferioare, materii prime sau exporturi în țări care n-au plătit niciodată marfa cumpărată. Industria era puternic energofagă.

Marile recolte agricole raportate cu regularitate ca uriașe depășiri de plan erau doar niște minciuni ordinare. Irigațiile erau o realitate dar, nici aici nu putem ști cât era de funcțional sistemul.

Vreme de câțiva ani au demolat satele cu efecte dezastroase pentru oameni, recolte și natură.

Toată lumea trebuia să fie încadrată în câmpul muncii, adică toți primeau salarii doar fiindcă semnau o condică. Prin asta, sistemul comunist controla complet masele. În realitate, 6-8 din 10 salariați erau inutili (cred că și acum e la fel cu bugetarii). Ăștia erau șomerii socialismului. Salariile erau extrem de uniforme, mici, de supraviețuire. De fapt, banii erau doar o convenție. Existau vreo două bănci care lucrau doar cu fabrici și uzine sau CAP-uri. Mai era CEC, dar nu se comporta real ca o bancă. Nu pot omite BRCE – banca ce lucra cu valută și era controlată de secu.

Era o lege sperietoare a veniturilor ilegale pe baza căreia îți luau tot, fără multă judecată, după o simplă reclamație anonimă. Mai era una privind patrimoniul – n-aveai voie să deții obiecte scumpe în casă.

Chestia cu fiecare avea o casă, este tot un fals. În primul rând, casele erau cutiile de chibrit pe care le cunoașteți cei mai mulți. În al doilea rând, casele erau parte a sistemului de control a populației și ținerii ei în mizerie.

Pentru a avea spectatori, teatrele se străduiau să strecoare șopârle în textele dramatice sau în interpretare. Totuși, nu era o frondă autentică. Aș tinde să cred că era de fapt un sistem de refulare aranjat – majoritatea actorilor erau buni recitatori de poezii cu cârmaciul cel înțelept și epoca lui de aur.

Tv-ul se limita la TVR1 și 2 cu programe de 2-3 ore seara în care aveai ocazia să-l admiri pe ceașcă și pe lăudătorii lui. Consecința, antene Tv (nu se purta cablul) îndreptate către bulgari, iugoslavi, unguri. La fel cum azi nimeni nu e interesat de o emigrare în est, nici atunci antelele nu erau îndreptate către ei. Erau în vogă video-recorder-ele (de contrabandă) și traficul de casete video.

Mai erau marile spectacole omagiale în cinstea înțelepților conducători. Se țineau pe stadioane, în piețele publice ale marilor orașe, … Mai erau falsuri de frondă gen cenaclul Flacăra (oprit la un moment dat după ce a generat un mare număr de morți). Erau câțiva corifei ai spălatului popourilor ceaușiste – Păunescu, Vadim, Barbu, … și mulți alții mai mărunți. Muzica occidentală, rock, pop nu era interzisă dar, nu era difuzată. Înregistrări puteai face doar de pe un post de unde scurte. Standardele de emisie erau diferite față de vest cu scopul izolării, blocării acestui mijloc de comunicare. Schimburi culturale de trupe se făceau numai cu estul, extrem de rar vreo formație vestică de mâna a doua.

Trăiam într-o pușcărie mai largă. Ca să mergi la Ruse, îți trebuia pașaport și viză. Au fost multe mii de victime din rândul frontieriștilor, cei care încercau să scape peste graniță (Frontieriştii, o poveste nespusă).

Să nu uit controlul populației prin interzicerea avorturilor, politică ce a produs o mulțime de victime – copii, mame, familii – cel puțin câteva sute de mii, nimeni nu le știe numărul.

Trecusem deja de execuțiile și torturile în masă dar, victime din rândul celor care nu erau de acord cu sistemul sau erau pârâți că nu sunt de acord sau nici nu știau că nu sunt de acord, continuau să existe. Au fost inclusiv în 1989. Turnători aveam cu ghiotura, trebuia să fii extrem de atent cu ce scoți pe plisc.

Dar toți trăiau în mizerie? Desigur, nu. Nomenclatura (șefii partidului, activiștii de frunte ai partidului), activiștii, securiștii, milițienii o duceau mult mai bine – salarii babane, magazine speciale ieftine și cu de toate, chiar fabrici care făceau produse de calitate doar pentru ăștia (Butoane). Ei puteau face excursii sau deplasări în străinătate, puteau avea vile prin stațiuni (au fost și ceva scandaluri cu unii care l-au călcat pe nervi pe ceașcă), puteau avea bunuri de valoare (colecția de tablouri ceașcă), puteau vâna și face chiolhanuri.

Furtul, făcutul rost erau la ordinea zilei, unii supraviețuiau, alții se îmbogățeau. Traficul, contrabanda cu produse din pachet era în floare. Între traficați erau și mahării care făceau bișniță cu produsele de la magazinele speciale. Tablourile lui ceașcă nu crescuseră pe pereții cizmăriei. Desigur, nu toți furau dar, mai toți profitau într-un fel sau altul – aveau ce pune pe masă, aveau curent de la o baterie auto, aveau un video. Adică, fenomenul corupției generalizate nu e de azi de ieri, doar manifestările erau conform vremii și nevoilor. Traficul privea în primul rând ceea ce lipsea.

În câteva cuvinte, un regim opresiv de lipsuri și teroare, cu o societate ierarhizată pe principiul non-valorii (oare s-a schimbat?). Despre cum ar fi evoluat sau involuat lucrurile fără ’89, în altă pagină.

Sunt sigur că n-am epuizat subiectul. Vă aștept.

sapanta-nicolae-si-elena-ceausescu

15 comentarii la „Remember

 1. Un tablou foarte veridic! E tare greu să ne reamintim acele vremuri atât de cenușii… Celor care regretă toate acele „minunății” ale comunismului, le-aș da numai o săptămână să retrăiască acele vremuri și li s-ar lua imediat. Ar fugi rupând pământul, scuipând pe nostalgiile lor prostești.
  Numai bine! 🙂

  Apreciat de 2 persoane

  • Adesea m-am gandit ca, desi nu sunt o persoana violenta, daca vreunul din tinerii din familie are vederi comuniste, il bat de-i suna apa in cap. Asa de tare ma doare tot ce-a scris dl. Florin mai sus. Ar trebui sa re-publicati articolul de mai sus in fiecare an, spre stiinta astora mici, care de-abia acum invata sa citeasca.

   Apreciat de 1 persoană

 2. … coada la carti. Trebuia sa ai pile la librarie sa prinzi altceva decat maculatura. Si in ziua de azi imi amintesc cat de dezamagita am fost ca tata n-a reusit sa-mi ia volumul 2 din Ciresarii – Castelul fetei in alb. L-am citit, in final, de la o prietena, dar biblioteca mea a ramas stirba…

  Apreciază

 3. Imi amintesc ca intr-un an, prin decembrie – zapada, frig, am trecut pe langa o alimentara micuta. Saraca vanzatoare iesise in strada cu doua cutii de banane, sa nu blocheze accesul in incinta celor care doreau sa cumpere altceva. Pe mine si pe mama ne-a atras coada lunga; ne-am apropiat sa vedem ce se da. Amarata de mine mi-au sticlit ochii la vederea bananelor si am rugat-o pe mama sa ne asezam si noi la coada. Noroc ca vanzatoarea, cumsecade, a strigat sa auda si cei de la capatul cozii: nu mai am decat pentru 2-3 persoane. Am ramas fara banane in ziua aceea, dar m-am ales cu o tară. Dupa revolutie am mancat banane de parca n-ar fi existat a doua zi.

  Apreciat de 1 persoană

  • Da, ce „se dă”. „Se dă” carne, „se dau” case. Numai libertate nu „se dădea”. Chiar pe urmă s-au opus – eram pe val dar, am intrat târziu în NATO și UE deși, ne-am dorit cel mai mult. Chiar și azi se mai opun.

   Apreciază

 4. Lumea facea stocuri, ca nu se stia cand mai apuci alimente strict necesare traiului. Una din rudele mele, bunică cu doi nepoti, s-a asezat la coada la faina. In trei, probabil au luat 3 kg. de faina. Cand au ajuns acasa, bunica a pus faina pe caloriferul călâi din sufragerie, să se mai zvânte puțin si s-a dus in treburile ei. Dupa ceva timp, cand s-a intors in sufragerie atrasa de chițaielile incantate ale nepoților, s-a trezit in Winter Wonderland. Nepotul Mihai facuse zapada din 3 kg de faina.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Eu am fost mai „norocoasa” decat dumneavoastra. N-am avut in dormitor mai putin de 13 grade Celsius. Cate nopți am pierdut pentru ca nu puteam sa dorm din cauza picioarelor inghețate… Pana dimineata, de la caloriferul călâi plus rasuflarea mea, se faceau maximum 19 grade. Dar experienta m-a calit. 🙂 Racesc foarte greu. Pana in ziua de azi nu suport mai mult de 20-21 de grade Celsius in dormitor. Cand le spun asta colegelor mai tinere, care n-au prins alte vremuri, se uita la mine de parca as fi de pe alta planeta.

  Apreciat de 1 persoană

 6. Confirm faptul ca ne trezeam fara curent electric cand ne era lumea mai draga. Imi amintesc ca imi faceam lectiile la lumina lumanarii. Suna poetic, dar nu este. Colegii mai „isteti” explicau faptul ca nu si-au facut temele cu „s-a taiat curentul”. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 7. In afara de hartia igienica, imi amintesc de lipsa periutelor de dinti si a pastei de dinti. De calitatea ei cand o gaseam, nu sunt in masura sa comentez. Adesea ma intreb daca nu cumva m-am facut macar cu o carie-doua din cauza acestei lipse. Hmm… sau probabil or fi de vina bomboanele cubaneze. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 8. A republicat asta pe Născut pe lista neagră și a comentat:

  Pentru mine, exact acum 31 de ani a început schimbarea. N-am fost la manifestația lui ceașcă, am fost noaptea la Inter. Am văzut o groază de porcării atunci și în zilele următoare, Cineva m-a ocrotit și n-am murit ca un prost, prins de entuziasmul momentului. Am coborât cu picioarele pe pământ abia pe 12 ianuarie ’90. Atunci a fost un miting al lui Ilici, oarecum. I-a căzut mai greu la stomacul lui sensibil. În consecință, a declarat că a fost o adunare de bețivi acolo la guvern și că s-a adunat un camion de sticle de votcă. N-a nimerit altă băutură fiindcă doar despre asta învățase la KGB.
  Fiindcă prevăd că vor reîncepe lamentările cu „ce bine era cu ceașcă”, vă rog să rememorați perioada.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s