Comemorare

Astăzi, a avut loc la PE o comemorare a eroilor morți acum 30 de ani pentru căderea comunismului – 1.142 oameni au murit. Asta e cifra avansată acolo asupra căreia nu am o certitudine. Nu știu dacă trebuie să ne mândrim cu acest eveniment. Sigur, ni s-a făcut o onoare în PE. Totuși, acum 30 de ani nu numai noi am înlăturat dictatura – a căzut Zidul Berlinului, a fost înlăturat comunismul din Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia. Însă, doar la noi, asta s-a făcut cu sacrificii umane.

Nu este singurul record tragic pe care-l deținem. Am fost singura țară cu o serioasă rezistență armată la instaurarea comunismului. Victimele au fost mult mai multe decât în alte părți, încă de la începutul comunismului. În anii ’50, la populația de vreo 17 milioane de locuitori ai României, erau peste 300.000 închiși în lagăre, pușcării, canal, sistemul de reeducare. Nu avem un total al morților – condamnați la moarte, omorâți în altercațiile cu securitatea, lichidați în sistemul punitiv. Oricum, morții s-au înșirat pe tot parcursul celor peste 40 de ani de comunism.

În aceste zile de aducere aminte, dau peste unii (încerc să evit peiorativele) care-l plâng îndurerați pe ceașcă. Trebuie să vă spun că pe vremea lui ceașcă era interzis să-l plângi pe Dej. Ei îl pot evoca acum pe ceașcă tocmai fiindcă s-au jertfit alții pentru porția lor de libertate.

Întru susținerea durerii lor, amintesc de marile realizări – metrou, canal – ce tari eram noi.

V-am povestit în Plăceri că participam la niște ședințe, ținute prin locuri de unde nu puteam fugi, cu alți reprezentanți ai țărilor lagărului socialist – erau polonezi, unguri, cehoslovaci, bulgari, est-germani, cubanezi și, desigur, sovietici. Întrunirile erau tehnice dar, aveam acces la diferite statistici, aflam despre stadiul tehnic al celorlalți. În ciuda marilor noastre realizări, eram ultimii, alături de bulgari și cubanezi. Asta înseamnă că înțeleapta politică nu ne dusese nici măcar la nivelul celorlalți sateliți din lagăr.

Iar, dacă e să ne comparăm cu vestul, și pe acolo, prin țările vestice s-au făcut investiții, s-au făcut multe metrouri și lucrări de anvergura canalului, chiar mult mai ample. Totuși, nu a trebuit să fie omorât nimeni, nu a trebuit să fie înfometați în masă pentru asta. Ba, mai mult, nivelul lor de trai a devenit din ce în ce mai ridicat, au dus-o tot mai bine.

Ceașcă, în afara calității de criminal direct sau indirect, prin sistemul pe care-l conducea, responsabil pentru o mare parte a morților de acum 30 de ani, este autorul subdezvoltării noastre.

comemorare

Foto: ziuaconstanta.ro

47 de comentarii la „Comemorare

  • Nu știu dacă vă mai amintiți… da’ a fost o tentativă de „curățare” a sistemului politic 😉😉😉 de după ’89. Da’ s-a dat un comunicat, de către fsn (special cu litere mici), prin care se spunea că intrăm într-o lume mai bună, etc deci… să înțeleg că totul s-a „pasat” la o altă 😉😉😉 „ocazie”?!? 😂😂😂 Pe de partea cealaltă…. și la cum se conduce… ai zice că ăștia și-o caută intenționat 😂😂😂.

   Apreciat de 2 persoane

  • Au fost o multime de emisiuni la Tv in ultimele zile cu personaje secu de pe atunci. Desi plini de bani, stampila de pe fata lor era tot din noroiul din care au iesit.
   Toata pleiada erau doar niste inculti. Mi-aduc aminte de niste grasane care au fost ministrii lui ceasca. Erau toti dupa chipul si asemanarea … Toti au contribuit la mizeria noastra.
   Era un tampit. Dar pe vremea cand era colonel secu, a impuscat niste tarani la Vadu Rosca fiindca refuzau colectiva. Timpit nu exclude criminal.

   Apreciază

 1. Rusine.Acel „ceasca”a actionat nationalist incorsetat de chingile cominterniste.El si Dej s-au strecurat printre ghimpii antiromanismului oficializat dar spoit cu alte denumiri pacalitoare,mincinoase,criminale.Ei n-au facut cum au vrut ci cum au putut sa faca.Ceausescu,si dece nu alticineva oare dintre zmeii patriotarzi,a reusit sa urce treptele politice ale statului cominternist romanesc,care se instaurase dupa cel de-al II-le razb.mond.cu multa truda,riscuri si sacrificii pornite din dragostea pentru tara sa pe care o vedea la pierzanie.Cei doi au reusit sa ridice demnitatea nationala pe o scara superioara in vazul lumii intregi.Nu se poate pune problema lingusirii lor,a regretului sau a plansului dupa ei,ci problema se pune,in mod realist,apreciati la adevarata lor inaltime.Astazi,acum cand Romania se afla cam in aceiasi situatie ca la inceputurile cominternizarii ei,pe buza prapastiei fara fund,de undeva din subconstientul national al poporului roman se inabuse dorinta aparitiei unor deji sau ceausesti care sa scoata tara din marasmul de moarte in care s-a adincit tot criticand istoria.Istoria nu se critica si se face chiar cu unele sacrificii din care sa iasa la suprafata neamul si poporul romanesc.

  Apreciat de 1 persoană

  • Regimul comunist a fost instalat la noi de ruși. Amândoi ceașcă și Dej, au fost produsul rușilor.
   Instrumentele de exterminare comuniste – lagărele, pușcăriile, canalul, au fost sub controlul direct al lui Dej. Au fost menținute mulți ani după plecarea rușilor.
   Ceașcă personal a împuscat țărani la Vadu Roșca pentru că refuzau colectiva. Înainte de a fi mare șef, ceașcă a fost colonel de secu, apoi a condus secu, adică vârful aparatului de represiune.
   Împreună cu leana, au ordonat direct masacrul de la Timișoara și morții de pe Magheru.
   Suntem la întretăiere de drumuri și nu putem exista singuri. Un nou strigoi ca ei ne-ar duce din nou spre est – izvorul nefericirii și subdezvoltării noastre. Omiteți faptul că, aproximativ 20% din actualul teritoriu al României a fost rupt de ruși.
   Istoria trebuie cunoscută așa cum a fost, nu așa cum era măsluită de comuniști. Istoria uitată se poate repeta.
   Cei doi nu au reușit decât omorârea a peste un milion de oameni, unii nici nu știau că sunt dușmanii comunismului. În nici o etapă de după ultimul război mondial, nicăieri, nu au fost atâtea victime ca la noi (exceptând poate în Rusia stalinistă).
   „Marasmul de moarte” din prezent, cum vă exprimați, este superior economic României comuniste și România are acum cele mai serioase garanții de securitate din istorie.
   Astăzi, cei care se bat cu pumnii în piept de mari patrioti traco-geto-daci vor doar revenirea în est, sub umbrela Rusiei.
   Cred că dvs. sunteți un atent urmăritor al agenției Sputnik. Mai cred că bunicii dvs. erau mulțumiți de venirea rușilor – ai mei așteptau americanii. Tocmai ați avut ocazia să aflați cât de putini sunt aceia cu bunici ca ai dvs.

   Apreciat de 1 persoană

   • „„Marasmul de moarte” din prezent, cum vă exprimați, este superior economic României comuniste și România are acum cele mai serioase garanții de securitate din istorie.”

    În 1989, infrastructura industrială situa România în primele 10 ţări din Europa și n-aveam nici o datorie externă,eram o țară suverană,ceea ce evident nu mai este cazul astăzi. Jaful de după 89 care continuă și astăzi făcut de corporațiile din vest este incomensurabil mai mare decât cel făcut de sovietici. Ăia ne-au distrus mai mult pe parte umană. Greșeala pe care o faci tu și majoritatea românilor(am făcut-o și eu pană să mă documentez) e nediferențierea între regimul criminal anti românesc impus de Stalin, condus de „rușii” care nu prea erau ruși veniți cu tancurile de la Moscova și regimul naționalist comunist al lui Ceaușescu, care i-a marginalizat pe primii , aceștia făcând posibilă lovitura de stat din 89 de altfel prin care au preluat din nou puterea. Oameni gen Ilici, Bruckner sau Roman printre alții.
    Ceea ce vreau eu e ca România să fie o țară independentă, nu lacheul Americii și îndatorată pană peste cap cămătarilor internaționali.
    Garanție de securitate a avut și Polonia de la Marea Britanie înainte de al doilea război mondial și au fost făcut sandwich de nemți și sovietici.

    Apreciază

    • Dvs. sunteti victima propagandei bolșevice. Locul 10 ar fi însemnat că eram mai sus de unele țări vestice, poate și peste URSS. În lagărul socialist, noi eram după RDG, Cehoslovacia, Polonia, Ungaria.
     Polonia a avut o datorie externă foarte mare și a fost tot timpul în fața noastră, și atunci, și acum. Achitarea datoriei nu a înfometat doar doar populația. Timp de aproape 15 ani, în industrie nu s-a mai investit nimic.
     Ceașcă și ai lui n-au fost doar criminali, au fost și incompetenți.
     Dvs. n-ați auzit de sovrom-uri, teoretic întreprinderi mixte. Până și pe comuniști i-au deranjat până la urmă – se fura pe față.
     Naționalismul lui ceașcă a fost de aceeasi calitate ca și al celor care cântă astăzi despre suveranitate.
     Companiile externe reprezintă investiții. Sigur că dacă găsesc portițe legislative dar, mai ales, cărări corupte, vor profita. Guvernanții sunt de vină, incompetenta, impostura administrației, corupția.
     Dacă doriți o listă mai mare, tot incompletă a celor gen Neuländer, o găsiți la mine pe pagina „Trăiască 7 Noiembrie”
     Nu uitați că Rusia deține și în prezent indirect controlul asupra unei suprafețe echivalentă cu 20% din actualul teritoriu.
     Abandonați Sputnik ca sursă de informare.

     Apreciază

   • Nu știu de dvs., dar eu îl cunosc pe D. Puric, inclusiv opiniile dumnealui.
    Ceea ce v-am enumerat eu sunt fapte cunoscute și nenegate de nimeni (până acum). ceașcă și leana au ordonat masacrul de la Timișoara. Masacrul de la Vadu Roșca a avut loc pe 4 dec. 1957 când au fost uciși 9 țărani care refuzau colectiva – o faptă de arme memorabilă a lui ceașcă. E plin net-ul de relatări.
    Înțeleapta politică de 40 de ani ne-a adus înapoierea economică. V-am scris că eram expert CAER și cunosc direct poziția noastră între tarile lagărului socialist – eram la coadă chiar și acolo. Am avut o industrie energofagă cu tehnologii învechite din start și, oricum, nereînnoite între ’70-’90. Sigur că dvs. puteți crede ce doriți. N-am afirmat că ceea ce a urmat după ’90 a fost mai înțelept. Aceiași oameni, puii lor, la fel de analfabeți. Am ajuns să votăm o analfabetă la președinție. Desigur, nu neg nici progresele făcute.
    În ce vă privește, nu m-am gândit nici o clipă că ați fi monarhist – persoanele ai căror bunici erau mulțumiți de venirea rușilor, nu pot fi.
    Dacă sunteti tânăr, ar trebui să vă mai documentați asupra trecutului. Unele subiecte le găsiți și pe blogul meu. Oricum, utilizați surse diverse și cerneți-le prin filtrul propriei gândiri, gândindu-vă din ce medii provin cei carte emit păreri, încercați să vă limitați la fapte, nu la povești.
    Dacă nu sunteți tânăr îmi bat tastatura degeaba – lupu-și schimbă părul, dar năravul …
    Dacă sunteti și dvs. un pui de …, ce naște din pisică, șoareci mănâncă.
    O seară plăcută.

    Apreciază

 2. Iar eu am 40 de ani. Totuși, am „prins” puțin și din comunism astfel că… știu să fac diferența dintre „epoci” 🙂 , nu pot fi spălat pe creier precum puștii născuți după ’90. Mai ales că spunea bunicul, Dumnezeu să îl ierte, cum a fost cu colectivizarea, etc. Bunicul nu-i avea la inimă pe comuniști. Poate am moștenit și eu atitudinea aceea de la el?!? Sau poate nu mi-a plăcut cum s-a impus comunismul în România („reeducările”, etc)?!? Oricum, consider comunismul o catastrofă pt România (ne-a „tras” înapoi cu cel puțin 50 de ani, părerea mea {să nu omitem faptul că în special unitatea poporului au… cel puțin, „anesteziat-o” datorită „reeducărilor”. Iar pt mine asta este suficient pt a vedea cine este cu adevărat inamicul}).

  Apreciat de 1 persoană

   • Acum vă răspund dvs. Scuze pentru anterior.
    Îmi place cam tot ce se spune că ar fi spus Părintele Pârvu, dar la acest citat am rezerve.
    „Toți se tem” este o exagerare. În ce privește Moscova, aceasta a rupt deja mai mult de 20% din actualul teritoriu al României. Ba mai mult, l-a mai dat și altora. Numele initial al RSS Moldovenească creată de Stalin în stânga Nistrului a fost ceva cu … România / Românească ceea ce arată clar intențiile rușilor. În sfârșit, au trecut la Moldovenească „cu capitala în orașul vremelnic ocupat Chișinău” (atunci, Basarabia era a noastră). Cred că deja am stabilit că Rusia nu are vreun interes, vrea tot, în exclusivitate. Oricum, „nu se teme”, iar de furat nu s-a sfiit aproape 50 de ani în nici un fel. A luat orice, ca și cum îi aparținea.
    Oricum ar fi (chiar cu toate teritoriile), nu suntem o țară mare a Europei. Deci, cu speriatul, nu e decât vorbărie. În plus, spre deosebire de noi care i-am conservat pe unguri în ultimii 70 de ani, ocupanții celorlalte teritorii au avut grijă să deznaționalizeze și să epureze românii, astfel încât, dacă am recăpăta teritoriile, am avea probleme mari. Spre ex. la recensământul de prin 1919, în Ungaria era un procent semnificativ de români, peste 15%. Acum, mai sunt câțiva.
    În ce privește Europa și SUA, desigur, e vorba de interese. Dar eu prefer interesele decât intenția de ocupație.
    Nici chestia cu „coagularea” nu prea e reală. După cum ați văzut la ultimele alegeri, avem o mulțime de lepădături pe aici. Nici comunitățile de pe afară nu stau mai bine. Uitați-vă la situația din Basarabia – victima îndrăgostită de ucigaș, un fel de sindrom Stockholm. Cred că e o problemă de ADN.

    Apreciază

   • Adaug, interese avem si noi. Spre exemplu, avem cele mai mari garantii de securitate din istorie, acum. Avem si foarte multe interese economice. Dar avem si foarte multi oameni ca Rovana care ne reprezinta, nu numai la UE, cam peste tot, inclusiv in diplomatie.

    Apreciază

    • Totuși… nu rușii se afișează cu bulangii la paradele lor. Nu ei ne acuză că îi „discriminăm”. Cred că problema asta mai trebuie să o rezolvăm. Să le spunem occidentalilor că nu avem nimic cu ei, da’ totuși… avem tradițiile noastre, cultura noastră, etc… pe care Nu O Vindem pt nimic în lume. Căci ele ne definesc pe noi ca și națiune, nu?!?

     Apreciază

    • Nu înțeleg despre care „bulangii” vorbiți. Despre ce discriminare vorbiți?
     Occidentalii nu ne vor deznaționalizați. Ei au doar interese economice, cum avem și noi. Alături de natura generoasă, tradițiile ar trebui să ne genereze venituri din turism. Asta se intamplă mult prea puțin în lipsa unor politici înțelepte. Pentru un cuvânt mai greu în UE, ar trebui să ne dezvoltăm mult mai mult economic.

     Apreciază

    • Bulangiii n-au legătură cu subiectul, nici cu cultura noastră pe care n-o vindem, dar ar trebui s-o promovăm. Homo vor exista fie că vrem sau nu. Au existat și pe vremea lui ceașcă, există și la ruși. Ei duc o cruce fiindcă nu sunt ca ceilalți. Opinia mea este că nu trebuie pedepsiți pentru că există, doar dacă încalcă legea ca toți ceilalți.

     Apreciază

 3. http://stiripentruviata.ro/va-fi-schimbat-ambasadorul-sua-mesajul-lui-de-ziua-impotriva-homofobiei-nu-a-venit-pe-linie-directa-de-la-washingtonul-conservator/
  De asta spuneam că Nu Ne Vindem cultura noastră pt nimic în lume. Pt că „unii” 😉😉😉, datorită funcției pe care o au, consideră că pot pune presiune pe „alții” 😉😉😉 în anumite situații. Corect, a fost schimbat, da’… să nu se considere acțiunea asta un precedent 😉😉😉 pt alții.

  Apreciază

  • WP mi-a șters un răspuns lung. Pe scurt – tradițiile noastre și homo au coexistat sute de ani, au fost voievozi homo. Sunt lucru fără legătură intre ele.
   Homo există de când există oamenii și nu este limitat la om. procentul lor este oarecum constant indiferent de națiune. Au existat și când erau urmăriți legal.
   Existența lor nu depinde de referendum sau legislație. Gogorița cu „vă iau copiii” este doar o mizerie.
   După mine, este ultima problemă pe care o are România acum. Faptul că se dau în spectacol o dată pe an, chiar nu mă deranjează. Vreți, vă uitați și vă amuzați – nu vă place, nu vă uitați.
   Subiectul l-am tratat de câteva ori, nu este al acestei pagini și nu doresc să-l reiau.
   Dacă aveți comentarii legate de conținutul paginii, cu drag.

   Apreciază

  • Scrierile lui Eminescu sunt publicate, cred, integral, inclusiv textele lui politice. Nici vorbă să fie interzis ceva. Sigur că nu au un tiraj grozav fiindcă nu sunt cumpărate. Cred că are publicate și ceva texte care pot fi considerate antisemite. La fel cum există zvonuri privind ceva obârșii semite ale Luceafărului.
   România a ales, a vrut să fie parte a unei Uniuni care e clar că implică niște politici comune. Pierderea de suveranitate este compensată de niște avantaje. România are acum cele mai mari garanții de securitate din istorie. UE ne-a ajutat indirect, prin influență, pentru a evita derapajele din justiție. De fapt, în acel moment a apărut și derapajul către suveranitate inițiat de psd.
   Sunt unii care susțin că suntem colonie. Pot să vă spun eu, ca mărturie directă, cât de colonie am fost sub comunism. Rușii luau orice vroiau de la noi – de la grâne la uraniu. S-a extras uraniu zeci de ani exclusiv pentru ei. Nu plăteau nimic. Acea politică este cauza înapoierii noastre economice, decalajului față de vest.
   Poziția noastră în UE este determinată de doi factori: forța noastră economică și reprezentarea umană. Cei mai mulți care ne-au reprezentat au fost Rovane. Veo a stat pe acolo mai mult de 9 ani, pe bani groși, ne-vorbind corect nici propria limbă. O tratativă presupune o discuție directă, cu nuanțe, cu subtilități.
   O seară plăcută.

   Apreciază

 4. Domle e foarte trist sa constati aflarea in treaba,dar in mod care pare foarte serios,a unor veleitari in domeniul istorei dar si a culturii asa cum predominant cuvanteaza prin comentarii individul Florin.Comunismul nu a fost adus in Romania de rusi ci de sovietici,care i-au folosit pe rusi impotriva lumii de rasarit a Europei.Rusi erau prinsi in juvatul jidanesc dupa ce au fost ucisi cca.60 de milioane de rusi,patrioti,intelectuali,tarani si elita nationala a Rusiei,cu ocazia loviturii de stat din octombbrie 1917.Cum a fost atunci s-a repetat,la alta scara dar pe aceleasi coordonate criminale,in 21 dec.1989 in Romania.Romania a reprezentat dealungul istoriei scutul Europei.Romania a oprit invazia migratorilor,invazia turcilor si invazia cominternistilor,acica a comunistilor in Europa.Cine stie istorie poate sa constate acest fapt.Dusmanii Romaniei si ai poporului roman nu poate uita acest lucru si folosesc metodele de varf ale criminalitatii. in masa:Asa zisele Revolutii.Acest Florin sa invete istorie si sa-l invete(studieze) pe Eminescu.Cand vezi comentatori care pronunta dezinvolt de”inteligent”Ceasca in loc de Ceausescu iti dai seama cate parale fac comentariile acestora.

  Apreciază

  • Mă bucur că am captat interesul unui cititor al Sputnik. Ceea ce trebuie să rețineți este faptul că ceașcă a fost doar un criminal. Un impostor înconjurat de impostori care au generat datoria externă pe care ne-au pus apoi s-o plătim, cu sacrificiul nostru, nu al lor.
   În rest, continuați să-i plângeți pe „blânzii ruși” care, spre deosebire de „cruzii sovietici” ne-au adus și ne doresc doar binele.😁

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s