Hipocrate & Morbidul

Câteva extrase de actualitate din jurământul cu pricina în varianta originală, conform wikipedia:

 • Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața.
 • Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul.

Cam aceleași puncte din versiunea modernă conform adevarul.ro:

 • Voi exercita profesiunea cu conștiință și demnitate
 • Sănătatea pacienților va fi pentru mine obligație sacră
 • Voi menține prin toate mijloacele onoarea și nobila tradiție a profesiunii de medic.

Frumos. Ambele variante sunt frumoase. Doar că din punct de vedere legal, deși rostit, acest jurământ nu produce nici un efect, nu este o prevedere legală. Versiunea veche include un fel de pedeapsă – dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul. Cea modernă, nu. Numai că, pe noi geto-dacii altoiți cu romani nu teoria ne omoară, ci practica.

Trec peste experiențele din sistemul medical pe care le-au avut mai toți, trec și peste tradiția care se transmite în practica medicală de la profesor la student menționată de altfel și în jurământ, dar nu în sensul sugerat de mine.

În zilele normale, dacă ești într-o stare gravă la ATI mai primești și vizite, apropiații se pot interesa de tine. Vreau să spun că există un control, personalul medical nu poate călca foarte tare în străchini, este observat. Desigur, chiar și așa mai ajunge mediatizat câte un caz.

Dar ce se întâmplă în zilele corona? Păi, bolnavul ajunge la ATI, nu-l mai poate vedea nimeni, dacă este intubat nu poate comunica de loc prin telefon. Mai mult, dacă moare, sicriul este sigilat, apropiații nu pot ști dacă este sau nu mortul lor, dacă nu are vreun picior tăiat din greșeală, poate îi lipsește alt organ. Să nu uităm că mor cei intubați, deci fără vreo posibilitate de comunicare.

Ei, ați putea fi dumneavoastră persoana invizibilă din cutia sigilată? Ați putea fi siguri că n-ați mierli-o din neglijență, nepăsare, neimplicare a personalului medical?

Hippocratis jusiurandum

Notă: Grafia Hippocrate este utilizată doar în engleză.

62 de comentarii la „Hipocrate & Morbidul

 1. La noi, deocamdata, este posibil sa primesti mortul tau. Am avunt, insa, acelasi gand cand am vazut situatia din Italia, cu sute de morti (poate la acelasi spital) intr-o singura zi. Absolut oribil! Dar nu cred ca trebuie sa va temeti de lipsa de organe. Nu cred ca se mai gandeste cineva la transplant in ziua de azi.

  Apreciază

  • Prin Ordonanță, sicriul este sigilat. Aluzia a fost doar o metaforă. De fapt, ceea ce cred este că nu se apropie nimeni de cei care ar trebui să fie îngrijiți, cei gravi. Cine ar putea verifica asta? Nu există nici o statistică aici privind cei care ar fi scăpat de la ATI. Sunt informații însă că nici măcar medici n-au trecut (șefa ATI Gerota).

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s