Brațul legii

V-am scris cu câteva zile în urmă despre criza de autoritate a statului român urmare a comportamentului funcționarilor impostori și corupți ai acestuia în ultimii mai mult de 70 de ani. Am mai scris despre rolul decisiv pe care l-ar fi putut avea justiția, începând din ’90, în primenirea acestora.

Iată că avem un nou exemplu, în plină epocă a corona-virusului. Cred că vă mai amintiți scandalul de acum câteva luni legat de înșelarea statului britanic de către niște cetățeni români, cu turnulețe, din Țăndărei. Procesul a durat mulți ani, autoritățile noastre s-au făcut că muncesc, practic ne-am încălcat obligațiile comunitare, nimeni nu a pățit nimic, nimeni nu a plătit vreun ban, nici măcar costurile anchetei și procesului.

Consecințele au fost multiple. Imaginea internațională a statului român deteriorată, imaginea noastră, a cetățenilor români, deteriorată.

Iată acum o nouă consecință. Cetățenii respectivi, cei cam neplătitori de impozite, cei care și-au permis să-i înșele pe britanici, au continuat să practice aceleași meserii tradiționale la ei, prin Europa, poate chiar și prin Marea Britanie. Neavând nimic serios și stabil în situația lor acolo, virusul i-a gonit acasă unde, conform tradiției și obișnuinței, au refuzat orice reglementări. Consecința? Au pus un oraș întreg în pericol, o armată de polițiști s-a filmat acționând (mai țineți minte îndemnul „faceți-vă că munciți, bă”). Cine plătește consecințele? Noi toți, inclusiv carantina lor, întorși obosiți de la munca cinstită, inclusiv costurile carantinării Țăndăreilor. Iată că justitia ar fi putut nu numai să recupereze lovelele englezilor, dar ne-ar fi făcut și nouă o economie, băgându-le mințile în cap recalcitranților.

În urmă cu cinci ani, am încasat două amenzi de circulație în Noua Zeelandă. Termenul de plată era a doua zi după plecarea mea din Auckland. Procesele verbale erau complet greșite – nume, documente, adresă. Am discutat cu niște băștinași și, după o adâncă chibzuință, am decis să nu le plătesc, semn că e ceva prin ADN-ul ăsta geto-dacic. V-am povestit cum m-au găsit citațiile și am fost convins să plătesc cu o penalitate de peste 5%. Mai menționez că nu avem relație diplomatică directă cu NZ, aceasta fiind reprezentată la București de legația Marii Britanii.

Acum, spuneți-mi dumneavoastră, cu toată sinceritatea, dacă aș fi decis final să nu plătesc, m-ar fi ajuns sau nu brațul lung, infirm de prea multe ori, al justiției?

Dacă aș mai fi la vârsta emigrării, i-aș prefera pe cei care m-au amendat.

lege-instanta-tribunal

Foto: ziarmm.ro

 

9 comentarii la „Brațul legii

 1. Normal ca v-ar fi ajuns. Aveti ghinionul de a fi ROMAN in Romania. Cu ocazia asta, as dori sa spun ca ar fi trebuit sa accentuati ca cei din Tandarei de care vorbeati, sunt categoric ROMANI, sau mai mult decat atat, le place sa fie numiti ”indo-daci”, asa cum specimenele de aceeasi culoare din UK cer impetuos sa fie numiti ”AFRO-SAXONI”. Superb. Si este absolut o intamplare ca exact toate aceste specimene s-au intors in numar astronomic in RO.

  Apreciază

  • Indo-daci😂. E bună. S-au întors pentru că n-au avut de ales.
   I-am întâlnit și în NZ. Aceleași trăsături, aceeași agitație permanentă, probabil același ADN. Doar că erau turiști indieni și, într-o parcare cu mai multe autocare de astfel de indieni, mi s-a deschis portbagajul de la vântul puternic și nu mi-a dispărut nimic. Am povestit pe undeva, găsiți la meniul LUMEA CEALALTĂ > NZ.

   Apreciat de 1 persoană

 2. Citez: „Iată că justitia ar fi putut nu numai să recupereze lovelele englezilor, dar ne-ar fi făcut și nouă o economie, băgându-le mințile în cap recalcitranților.”
  Nici măcar dacă justiţia română ar fi perfectă (ceea ce, bineînţeles, nu e cazul), n-ar fi reuşit atât de curând să le „bage minţile în cap”. Poate în vreo 3-10 generaţii, deşi nu prea cred.
  Iar ca să nu dăm vina doar pe compatrioţii noştri de culoare, realitatea este că mai degrabă influenţează ei societatea românească, decât invers. Şi cred că ar face-o chiar în cazul unei justiţii perfecte, având noi ca popor o înclinare deosebită de genul ăsta. Un exemplu mai bun decât manelele, care ne-au distrus muzica populară autentică chiar mai eficient decât „Cântarea României”, nu există.
  Dar haideţi să le băgăm un pic de vină şi celor din Vest, pentru că merită. Măsuri riguroase de a „face ordine” în această privinţă ar fi trezit, chiar dacă ar fi respectat toate imperativele democraţiei şi umanismului, un urlet unison: „Discriminare!”. Atâta timp cât această minoritate se află în România, şi nu în Vest, bineînţeles.

  Apreciază

  • Suntem în cea mai mare parte de acord.
   Totuși, sunteți prea pesimist cu 5-10 generații. Cred că sunt suficienti câțiva ani riguroși.
   Părerea mea este că ei au avut parte de o discriminare pozitivă chiar pe vremea lui ceașcă. M-am bucurat într-un fel, când vesticii au avut ocazia de a-i cunoaște direct deși, au și ei.
   Am mai dat un răspuns aici privind ADN-ul lor. Le-am întâlnit rudele din India care, deși aveau fizionomia și agitația specifică, fustele, … nu mi-au ciordit nimic timp de aproape două ore într-o parcare mare cu portbagajul deschis complet. Asta aruncă o îndoială privind legătura dintre ADN și obiceiuri proaste. Ar rezulta mai degrabă influența unei educații. Rigoarea legii este o latură a acestei educații.

   Apreciază

 3. Am luat o singură amendă. În autobuz. Era ploaie și uitasem că nu mai am niciun bilet. Și am plătit-o. 😦
  Deci la amenzi nu mă pricep. La bruneței am ceva experiență. Vor doar să le dai. Ș-apoi râd de tine că ești fraier. Dar nu-i problema mea.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s