Dosarele

Ce legătură există între dosarul meu și al celorlalți care au trăit comunismul și dosarele ăstora de astăzi? Dosarul de pe vremuri, crucea pe care o căra fiecare, era un fel de profil personal din ziua de azi. Atunci arăta cât de încredere erai pentru regimul comunist, de fapt, cât de lepră erai. Erai de încredere, primeai beneficiile sistemului. Nu, era o cruce grea.

L-am ascultat astăzi pe Codrin Ștefanescu, vă aduceți aminte, un fel de ministru paralel al relației cu clanurile țigănești. Desigur a dat vina pe statul paralel. Pentru dosarele de azi a modificat dracnea legile justiției „să nu mai fie atât de mulți oameni nedreptățiți”. Din cauza asta s-au modificat legi pe care noi, simpli muritori proști (am citat-o pe M-me Firea), le percepem a fi în interesul infractorilor. Dar, ce știm noi.

Va să zică, ce susține dragul de Codrin în fața unei biblioteci de invidiat? Existența dosarelor penale la comandă.  Așa să fie? Să analizăm puțin.

După părerea mea, un dosar penal este urmarea unei fapte penale și se deschide ca urmare a unui control, unei plângeri sau din oficiu dacă există indicii. Dar se deschide oricând există asemenea suspiciuni și oricine ar fi prezumptivul autor. Selectarea cauzelor anchetate cred că ține tot de codul penal. O situație penală, dar greu de dovedit intenția ar fi tergiversarea anchetei sau a deschiderii ei.

Ar mai putea fi un dosar fals, o făcătură. În mod normal, este ceva destul de riscant pentru procuror/anchetator. Apoi riscul crește pentru cel care face înscenarea din cauza necesitații implicării mai multor persoane.

Desigur, sistemul are limitele lui legate de personalul disponibil (mulți în opinia mea) și pregătirea acestuia, fabricile de diplome în zona juridică fiind numeroase.

Totuși, Codrin nu a invocat motivele de mai sus. Fără a o spune, i se părea oarecum firesc asocierea ilegalului cu persoane politice, publice, oameni cu bani. Din acest punct de vedere, orice om de afaceri, funcționar public sau politician ar fi măcar corupt, dacă nu chiar titularul unei hoții. Cam asta era teza lui Codrin – oricui, aflat într-o anumită poziție i se poate face dosar penal.

Codrin l-a înfierat pe Cârlan ca parte a statului paralel, în timp ce protejatul domniei sale, tăietorul de porci și organizatorul de beții n-ar fi fost. Mie mi se pare că dracnea încerca să penetreze lumea serviciilor pentru a scăpa de anchete, pentru a rămâne cu biștarii și, de ce nu, pentru a o controla. N-a izbutit din fericire pentru noi.

Așa stând lucrurile, sunt mulțumit cu dosarul meu super-pătat și cu lista pe care mă aflu de la începuturi.

Foto: asapteadimensiune.ro

8 comentarii la „Dosarele

  1. Si totusi exista. Nu trebuie sa ai studii juridice ca sa vezi ca acuzatia aia adusa lui Taricenau cu „marturia mincinoasa” era de un penibil absolut. Ceea ce pana la urma a si rezultat dupa ce omul a fost tracasat si a cheltuit timp, bani si nervi ca „sa-si dovedeasca nevinovatia”
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/tariceanu-achitat-definitiv-in-dosarul-e-marturie-mincinoasa-1117979
    Din pacate au existat si condamnari penibile dar pe care lumea le-a acceptat sau chiar le-a si aplaudat doar pentru ca cei condamnati erau realmente antipatici. Dar asta n-are nicio legatura cu dreptatea.

    Apreciat de 2 persoane

    • Incompetența și lipsa de pregătire a celor din sistem (cel juridic) sau lipsa intenției reale de a scoate adevărul sau pură coruptie. Ce poate fi mai ușor decât a urmări banii?
      Bombonel și dracnea au fost condamnați pentru nimicuri. Sunt vinovați, dar au la activ potlogarii serioase cu care n-au fost agățați. Plus o mulțime de alte cazuri închise, făcute scăpate.

      Apreciat de 1 persoană

  2. Stati linistiti dragi mioritici, Dumnezeu a început deschiderea truturor listelor si dosarelor, albe, negre, colorate si vopsite ori mascate, de justitia corupta clasate,si la vremea hotarâta toate vor fi selectate, evaluate, cântarite si rejudecate, dupa Legea Cuvântului AAAE cu…ABSOLUTA DREPTATE.:) 😀 ))

    Apreciat de 1 persoană

  3. Şi am văzut pe morţi, mari şi mici, stând în picioare înaintea scaunului de domnie. Nişte cărţi au fost deschise. Şi a fost deschisă o altă carte, care este cartea vieţii. Şi morţii au fost judecaţi după faptele lor, după cele ce erau scrise în cărţile acelea.
    Marea a dat înapoi pe morţii care erau în ea; Moartea şi Locuinţa morţilor au dat înapoi pe morţii care erau în ele. Fiecare a fost judecat după faptele lui.
    Şi Moartea şi Locuinţa morţilor au fost aruncate în iazul de foc. Iazul de foc este moartea a doua.
    Oricine n-a fost găsit scris în cartea vieţii a fost aruncat în iazul de foc.

    Apreciază

  4. Toate dosarele lor erau si sunt dosare politice. Practin Nu exista coruptie in politica romaneasca… Ce ”bine” era pe vremea lu nea Nelu, era asa cum vroia el : LINISTE IN TARA ! Cu bombonel la butoane… Se auzea de cazuri de coruptie, de cine si cat a furat ? de politician ajuns in AREST (nu mai spun de puscarie…) Ce bine era pentru PSD sa ramana lucrurile asa.. Cu domnu ala.. Catalin Voicu, il mai stie cineva ? Care se lauda si pe bune dreptate (s-au facut publice stenogramele SRI) ca are in buzunar TOTI judecatorii din Romania si el ”rula” dosarele dupa cum iti permiteai SA PLATESTI ? Adica erau om de afaceri, politician, ceva corupt si te-a prin careva din greseala ? Ii dadeai frumos banul si el avea grija sa iti mute dosarul la judecatorii din buzunarul sau… Ce vremuri… cata liniste… Asa e, a facut si el 6 ani de puscarie pana la urma.. Dar, cam cat s-a furat, sau mai bine zis, cam cat ”s-a clasat” sub mana lui ? Prejudiciul asta il calculeaza careva ? Toti boschetarii astia de sunt MARI azi, au fost facuti pe vremea lui bombonel.. sistemul MAFIOT a fost cladit de oamenii astia … sub cerinta ACCENTUATA a lu nea Nelu de a fi LINISTE in tara ! Ciuvica a uitat cand era luat de politie de pe strada ca scria nasoale de Nastase… e mare suporter psd…antena3.. Cat despre domnul Codrin… daca Romania era o tara civilizata, specimenele astea erau impuscate pe strada si deveneau AN..

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu