Hai liberare!

Vă mai aduceți aminte vestita strigare? Se auzea prin gări de două ori pe an. Da, nu erai bărbat fără armată. Oare deveneai femeie tot așa? Că doar, de la o vreme, și fetele făceau armata. Cred că nu vă întrebați ce m-apucă deodată dorul de ceea ce nu mi-a plăcut niciodată.

Recenta propunere (sper să ajungă în parlament) nu spune nimic despre doamne. Mă gândesc, politically correct, că domnii nu vor fi discriminați. Așadar, nu-mi plăcu armata, nici în varianta scurtă de șase luni. Pentru că n-o vroiam, am amânat-o cât am putut. Cum? Cu relații. Am avut foaie de drum la școala de la Ploiești de vreo 5-6 ori, o dată la Bacău.

În final, destul de puriu, fiindcă am avut ocazia, am ales s-o fac la Steaua. Dar, ghinion (oare cine a mai zis asta?). Când să mă ia, ceașcă a pronunțat vestitele cuvinte „Armata să fie armată„. Și, uite-așa, m-am trezit pentru o lună în regimentul din Arad, să învăț ce-i aia armată. Probabil, am fost sigurul care a înțeles profunzimea înțelepciunii cizmarului. În fapt, erau două plutoane de speciali – fie situații mai ciudate, fie oameni cu dosare mai pătate ca al meu (era și loc de mai rău sau fuseseră siliți de împrejurări să spună prea mult) ce nu aveau acces la școlile de ofițeri. Mai era un băiat tot de la Steaua.

Un caz special era al unui stomatolog. Acesta, fiu de preot (păcat grav), nu intrase la facultate și ajunsese să facă armata într-un batalion disciplinar pentru ofițeri. Nu era numit oficial disciplinar, dar acolo ajungeau toți dezaxații. Și, dacă erau chiar și pentru ăia dezaxați, … A făcut acolo cinci luni, timp în care au murit violent doi ofițeri. Apoi a reușit să intre la medicină și a scăpat. Avea o ură adâncă în el. Urma să facă doar o lună.

La Arad era o viață liniștită, aveam un ospăț bine stropit în fiecare seară în pluton cu două mese de pocher, paturile ni le făceau trupeții. Desigur, șefii aveau ospățul lor. Împreună cu doctorul, studiam RSI (regulamentul serviciului interior) și organizam proteste. Documentul era bine detaliat, spunea la ce distanță de perete și pe care dintre ei trebuie așezat termometrul care să arate dimineața o anumită temperatură. Victoria maximă a fost când tot plutonul a refuzat ieșirea la program, dezbrăcându-ne în izmene, deoarece comandantul de pluton (un locotenent proaspăt ieșit din școală) ne calificase pe unii dintre noi răi, mai puțin răi și ceva mai buni. RSI spunea clar, soldații îs doar soldați, nu pot fi clasificați. Am fost și la două trageri. La cea de noapte, mi-am vândut gloanțele.

Ce mai, o lună trece repede. Pe urmă m-am întors la Bucale, la Steaua. Bănuiesc că știți că n-am nici o legătură cu Gigi, dacă aveam aș fi fost plin de lovele. Dacă adaug și șantierele patriei, pe care se muncea vârtos, pardon eroic, aveți o imagine completă a armatei lui ceașcă.

Instituția în care lucram avea și o parte specială. Desigur, așezată în partea de sus a scărilor pentru păstrarea secretului lu’ pește. Nu știu cum se făcea, dar nivelul intelectual scădea pe măsură ce urcai scările. Pot să menționez că am cunoscut și două persoane, militari, care erau bine pregătiți. Nu lucrau la noi.

Mai pot completa tabloul și cu armata de după ’90, fiindcă am lucrat aproape permanent cu ei, atât cu eșalonul superior (ah ce mișto am zis-o), cât și cu talpa bocancului. În primii ani, nu s-a schimbat mare lucru, dar puteam remarca eforturile. Ulterior, lucrurile au evoluat în bine.

Revenind la subiectul de bază, puterea, pe care teoretic ar dori-o AUR, nu mai are nici o legătură cu carnea de tun. Propunerea nu arată decât prostia celui care a debitat-o. Aștept enunțul clar ca să nu discrimineze fetițele de băieței.

Foto: vice.com.

23 de comentarii la „Hai liberare!

 1. (999)Noi unA cu credem ca exista UE”liberare” decât prinCuvântul lui Dumnezeu, (AAAE) întrupat în Hristos !
  Şi a zis iudeilor care crezuseră în El: „Dacă rămâneţi în cuvântul Meu, sunteţi în adevăr ucenicii Mei;
  veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi.”

  Apreciază

   • (999)Noi unA NU „propovaduim” nici saracia, nici bogatia, ci, noi propovăduim pe Hristos cel răstignit, care pentru iudei este o pricină de poticnire, şi pentru neamuri o nebunie, dar pentru cei chemaţi, fie iudei, fie greci, este puterea şi înţelepciunea lui Dumnezeu.
    Căci nebunia lui Dumnezeu este mai înţeleaptă decât oamenii, şi slăbiciunea lui Dumnezeu este mai tare decât oamenii.

    Apreciază

 2. Consider ca trebuie sa cunoastem sa folosim o arma, fie pistol sau AKM dar de aici pana a-i obliga pe oameni sa stea in cazarma……e cale lunga.
  Eu le-as propune lui Sosoaca si Simion sa inceapa cu ei si apoi sa se mai gandeasca. Sunt sigur ca dupa vreo 2 luni de armata, Sosoaca o sa arate ca Simion adica o sa fie mai „slim”..
  PS: Trebuie sa recunoastem ca AUR o sa fie sare si piperul dun viitorul parlament. PSD paleste in fata celor de la AUR 🤣🤣
  PSS: Si eu ca si tine am fugit de armata cat am putut dar…n-am scapat

  Apreciat de 2 persoane

 3. O sa mai faca Armata fix mama lui. Tanara generatie din ziua de azi NU mai are nici in clin nici in maneca cu doua lucruri , ba chiar 3 as spune : religie, armata, politica. O fi bine, o fi rau.. E rau pentru ei in mod sigur. Din cat am avut ocazia sa iau pulsul in online pe forumuri, pe toutube (prin locuri unde’si mai petrec tinerii orele), toti vor sa faca un singur lucru : SA FUGA din Romania pe principiul YOLO si n’am sa mi’o petrec intre „Ciolaci si Orbani”. Si bravo lor.. La cum arata Romania azi si cum va arata in urmatorii 20 de ani, chiar NU e nimic de invatat..

  Apreciat de 2 persoane

 4. Am facut armata la TR-isti, DUPA terminarea facultatii.
  La primul mars mai serios(vreo 20 km), urmat de mancare proasta (varza) am facut greva, cu aruncat armele pe jos in careu, injuraturi si toate cele. Au venit in viteza toti ofiterii in cazarma, vineri, la ora 7 seara. Au luat cunostinta oficial de greva noastra, apoi sefii de companie ne-au comunicat: nu se anunta nimic la Bucuresti, intrucat in Armata Romana nu exista greva, tragedia era ca toti ofiterii venisera urgent in cazarma vineri seara, singura seara din saptamana cand se dadea apa calda in oras si putea sa prinda o baie.
  Am inteles toti atunci in ce fel de armata eram si am lasat-o moarta cu revoltele.
  In Armata de atunci moralul ofiterilor era la subsol, parteneriatul cu NATO ne-a pus sa distrugem armamentul vechi, cei din unitate acolo erau tanchisti de formatie si au privit cu jale cum le sunt taiate toate tancurile, incercasera sa doseasca unul pentru material didactic, au fost vazuti de Sky Eye si atentionati. Cand discutau de un eventual razboi, spuneau ca vom fi facuti pilaf in cateva zile.
  Referitor la stagiul militar obligatoriu, spun ca nu mai e locul si timpul in Romania 2020. Probabil istetul de la AUR vrea ca toti tinerii sa plece din Romania.
  Serviciul militar obligatoriu a fost o pierdere de timp, un stres permanent si o perioada de saracie cumplita in care statul roman ne platea cu 5 tigari pe zi (solda elevului la scoala de ofiteri !!!). Cu armele am tras mediocru, din cauza miopiei avansate, la tactica militara am luat note maxime. Informatiile acumulate in armata nu le-am folosit vreodata in viata, exceptand injuraturile originale auzite de la ardeleni.

  Apreciat de 1 persoană

  • Când am scris de școli, m-am referit la școlile TR. Eu am făcut-o cu probabil 10 ani înainte. Fiind două plutoane de „refuzați”, erau de toate – medici, ingineri, zootehniști, muzicieni – unii proaspăt absolvenți, alții 33 de ani. În luna aceea de la Arad, mâncarea la cantină era acceptabilă. Doi dintre noi se oferiseră pentru cantină și aduceau seara tasurile cu friptane și cartofi prăjiți. Plăteam foarte puțin. Mult mai mari erau mizele la pocher. În afara a două trageri, una de noapte, de fapt a fost o mare distracție. Doar că eram tensionați, exista un mare consum nervos. După ce m-am întors la Steaua, am mai fost la o tragere cu pușcoace din primul război.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s