Tragedii

Am avut o serie întreagă de tragedii medicale, cu victime. Doar acestea, cele foarte evidente sunt cele care fac rating. Deci, doar tragediile apar în presă. În afara acestora sunt o mulțime de alte tragedii cu victime, cu vieți irosite, cu pierderi umane și costuri. Sunt multe care nu pot fi asociate termenului tragedie, totuși sunt evenimente nefaste care care duc la pierderi și/sau distrugeri. Toate au niște cauze sau doar o cauză. De cele mai multe ori, nu se fac anchete serioase, nu se descoperă cauza exactă și Dorelul din spatele ei.

De ce nu se fac anchete detaliate, de ce nu se caută? Fiindcă nu este ușor, fiindcă nu are cine, fiindcă o asemenea anchetă reală cere multă muncă și seriozitate. Numai că Doreii sunt distribuiți prin toate domeniile. La angajare, un Dorel nu este interesat de ceea ce trebuie să facă, nu se gândește dacă știe, dacă poate. De aceea, nu întreabă, dar ce trebuie să facă. Dorel are o singură întrebare: Da’ cât îmi dai? Așa că, în mod firesc, natural, cu cât un post este mai bine plătit, are avantaje mai mari, cu atât densitatea Doreilor este mai mare. V-am tot dat în ultimele zile exemplul aplicației de vaccinare STS, făcută pe genunchi de niște Dorei – cred că este relevant. În aceste cazuri, niște Dorei trebuie să caute alții.

La fel cum diversele dosare judiciare de rezonanță – revoluție, mineriade, 10 august, Colectiv, deși cu situații evidente, clare pentru cei mai mulți, nu s-au finalizat sau doar s-a simulat, nici diversele accidente nu și-au găsit o finalizare serioasă în justiție. În consecință, pe lângă vinovații mai mici sau mai mari scăpați, nu s-au putut trage niște concluzii care ducă la ne-repetarea situației.

Revenind la subiectul zilei, am avut imediat parte de o șoșoacărie, pesederie și s-au cerut capete – Arafat, Voiculescu, Nicușor, … Ciuma a uitat că până mai ieri șeful acestui spital era un actual senator psd, primarul care îl numise și care îl susținuse era alt actual senator psd, că prin acest spital s-au vehiculat mari sume de bani fără realizări vizibile. Apoi, tot acel primar ar fi trebuit să asigure infrastructura necesară.

Arafat ar fi trebuit destituit după găsirea înregistrărilor dosite de la Colectiv, iar colonelul ăla care înjura morții ar fi trebuit să rămână fără specială. Asta nu s-a întâmplat fiindcă exact atunci a izbucnit pandemia și nu era momentul (pentru Arafat). De altfel, Arafat, cu sula în coaste, și-a dat silința, deși a mai avut alunecări pesediste. Însă acum, chiar nu e implicat.

Voiculescu este extrem de mâncat, tocat, din toate părțile, de câteva luni. Personal, nu văd nimic care să justifice campania. Am o apropiată care n-ar mai fi fost în viață fără activismul lui și i-am direcționat acei 2% în ultimii ani pentru MagiCamp, fiindcă face o treabă bună acolo. Nu l-am cunoscut personal, am încercat odată fără succes să-l contactez pe mail. Am doi apropiați care fac voluntariat acolo. Oricum, nu-i văd vreo vină legată de acest accident tragic și n-am o justificare pentru a-i fi împotrivă.

Și-atunci, ce-i de făcut, cine-i di_vină?

Foto: inmoreni.ro.

50 de comentarii la „Tragedii

 1. Avem de facut spitale noi, cu manageri profesionisti si medici competenti.
  La cele vechi respectat strict protocolul de securitate la foc (daca functioneaza instalatiile), respectarea circuitelor, restrictionarea drastica a accesului persoanelor straine.
  Am coordonat (licitat, contractat, executat fara spaga) acum vreo 10 ani RK la doua sectii de spital judetean, instalatiile s-au facut de la zero (oxigen, aer comprimat: cupru medical puritate mare+cuple din mat care nu face scanteie, alarma, iluminat normal si de veghe ) la fiecare pat, detectoare fum ,ventilatii , climatizare, grup sanitar in fiecare salon. Desi lucrate ca la carte, din pacate in afara de probele de receptie, inst de oxigen, aer comprimat si ventilatie NU au mai functionat, aveau nevoie de service, de fapt doar verificari in primii 5 ani. Si pentru service NU au mai alocat bani.

  Apreciat de 2 persoane

 2. Fara ventilatie, distribuirea de oxigen este periculoasa, indiferent daca e de la butelie sau de la conducta. Sistemul are instalatie de alarmare pentru variatii de presiune pe conducte si la prezenta fum si functioneaza in siguranta DACA este folosit.

  Apreciat de 3 persoane

  • Habar nu am.de ce nu s-a postat tot mesajul ci doar o bucata.
   Parerea mea e ca vinovat e sistemul pe care-l toleram noi, ca si natiune.
   Acele firme carebcontroleaza si dau autorizatii si vand stingatoare sunt ale unor fosti colonei ISU iesiti la pensie. Unele firme sunt ale unor rude ale unor cadre active ISU. Deci multe autorizatii se iau pe spaga, nu se fac controale deoarece cei din ISU isi primesc portia.
   Expertii in incendii, autorizati si care sunt pe listele tribunalelor sjnt f putini si sunt si ei tot fosti lucratori in sistem si care au legaturi cu aceste firme.
   Deci cum sa puna concluzii in rapoartele de cercetare care sa incrimineze mafia din sistem? …. cel mai simplu pui un scurtcircuit si gata…toata lumea-i fericita. Judecatorul da sentinta pe baza concluziilor din raport, daca acolo sunt eronate, asta e….

   Acest sistem mafiot de la ISU si din afara lui cu acele firme care dau autorizatii dar si care fac investigatii e patronat de fosti si actuali colonei ISU…

   Apreciat de 1 persoană

 3. Redau mesajul primit de la un bun prieten ce a lucrat ani în urmă pentru Linde Gas România (exigen medical):

  „Un spital nu poate functiona fara oxigen medicinal. Nu trebuie sa ne miram ca in spital pacientii au nevoie de oxigen. Oxigenoterapia este cea mai utilizata terapie intr-un spital dintotdeauna. Anormal este ca se ignora cu desavarsire normele de siguranta.
  Se vorbeste prea mult de lipsa banilor pentru investitii si prea putin despre lucrurile care nu costa mult, dar fac diferenta. Instruirea periodica a personalui privind riscurile intr-un spital, care nu ar insemna multi bani, lipseste in totalitate, domeniul gazelor medicale este ignorat total . Un minim instructaj privind normele de siguranta care trebuie respectate intr-un spital trebuie sa li se faca tuturor pacientilor la internare. Reguli care ar trebui sa existe afisate in toate saloanele.
  Monitorizarea concentratiei oxigenului cel putin in sectiile de ATI, incintele unde sunt depozitate butelii de oxigen sau se produce oxigen la fata locului, este o obligatie conform normelor europene. Si asta nu presupune investitii uriase. Ce se poate face cu bani putini e, se pare, neinteresant. Investitiile uriase in spitale noi se vor irosi si nu exista nicio garantie ca nu vor mai fi catastrofe similare daca se va lucra in acelasi mod.”

  Apreciat de 2 persoane

 4. Nu cred sa existe ipocrizie mai mare decat sa acuzi un ministru aflat in functie de o luna sau cat o fi, fiind in acelasi timp coleg de banca in parlament cu fostul director al spitalului pentru ‘jde ani. Dar ce zic eu ipocrizie? Lipsa elementara de bun simt. Si de-aia nu se rezolva nimic niciodata, pentru ca votam si acceptam astfel de oameni complet lipsiti de caracter.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Problema este endemica, la nivel de țară și în mai toate domeniile. As zice politicului, doar „jos mana de pe justiție, spitale, învățământ, regii…”.
  Până nu reușim la orice nivel să lăsăm omul potrivit la locul potrivit vor fi accidente fatidice oriunde, ca spațiu și domeniu.
  Nu ne trezim, ne trezește o știre, că iar punem candele și flori pe trotuar. 😟

  Apreciat de 1 persoană

  • Nu vă așteptați să vă contrazic, nu? Totuși, n-aș scrie „jos mâna”, fiindcă administrația, legiferarea sunt chiar trebile lor. M-aș opri la „omul potrivit la locul potrivit” – cinste și conștiinciozitate.
   Acum 4 ani s-a lipsit la vot – ne-am trezit cu dracnea, acum AUR. Astea sunt consecințele.

   Apreciază

   • Refuz sa cred că administrația lor se termina cu numirea directorului unei școli sau la un ocol silvic din creier de Moldova sau a unui director de spital. Administrația lor se termina maxim la un prefect. Senatorul de judet sa stea juma’ de săptămână în județul unde e votat și să vadă ce probleme am. Prin pârghiile ce le are politic, sa ajute la investiții majore, să susțină proiectele europene ale zonei și alte vise. Visez sa cred că se va întâmpla, macar peste 20 de ani, cum zicea Brucan. Dar mi-e milă de noi până atunci..

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s