După buget, coane Fănică

Pe aici rămăsesem. Dacă m-ați citit de mai mult timp, știți că m-a interesat izvorul fericirii altora, ce anume a generat fericirea acelor oameni. Dacă n-ați citit, găsiți călătorii în meniul LUMEA CEALALTĂ. sau în Cuprins. Numitorul comun al fericiților planetei este bunăstarea. Dar de ce locuitorii unui stat se încadrează la fericiți, de ce beneficiază de bunăstare? Li se datorează doar locuitorilor individual? Nu numai, dacă un grup mare de populație trăiește în bunăstare, se datorează administrării. Iată de ce bugetul unei țări este important, coane Fănică.

Să trecem în revistă scopul bugetului, din punctul meu egoist de vedere. Spun egoist fiindcă nu pot avea același punct de vedere cu cei care cei care așteaptă la se dă. Și iar am ajuns la APACA – nu vrem bani, nu vrem valută …

Principalul scop egoist, este ca leul să nu se deprecieze. Sunt mai multe condiții pentru asta. Masa monetară, balanța de plăți și deficitul de cont curent sunt legate între ele. Din banii aceștia, o parte importantă o reprezintă salariile bugetare. Din majoritatea acestor bani nu se produce nimic, nu există vreo productivitate. L-am ascultat pe Vlad Voiculescu cel hulit cerându-și umil scuze pentru faptele unor funcționari ciubucari, indolenți, nepăsători, obraznici și declarând că majoritatea vinovaților sunt foarte greu de concediat. Cu alte cuvinte, și-au clădit o legislație care să apere tocmai acest sistem birocratic imbecil. L-am mai ascultat pe Nicușor care a început să desființeze din companiile lui Firea care sunt doar niște șușanele de suporteri pe care Firea i-a plătit din banii bucureștenilor. Așadar, reducerea cheltuielilor de salarii bugetare este una din cele mai importante măsuri. Înghețarea salariilor, atât de contestată, nu este suficientă. Sper ca guvernanții să continue în această direcție.

Pe de altă parte tot aștept să se petreacă ceva drept, hotărâtor. Specială plus salariu la stat, speciale de orice fel, sporuri ridicole – chiar n-au deloc rușine?

Cumva tot pe aici se situează digitizarea administrației. Este o operație care a început de mulți ani cu un succes complet nemulțumitor. Pe de o parte, masa birocratică este conștientă și blochează cât poate progresul, pe de altă parte, realizările sunt de un nivel extrem de slab și vă exemplific cu baza de date din sănătate și softul CASS de care vă loviți de câte ori vizitați un medic sau o farmacie, precum și actuala aplicație de vaccinare pe care am tot criticat-o pe câteva pagini. În trecut, am tratat negativ pe multe pagini și aplicațiile fiscale. Cauza acestor rezultate este calitatea slabă a celor contractați să facă aplicații software bugetare, cât și a personalului bugetar care ar trebui să se ocupe de asta. Un soft care merge doar cu Internet Explorer sau doar cu Chrome veți întâlni doar în relația cu autoritățile române. Chiar și siguranța națională este periclitată când serverele sistemului sunt controlate de un om fugit în Serbia, cu cetățenie sârbească.

O altă condiție pentru bunăstarea egoistă pe care o doresc, cât o voi mai duce, este alocarea a cât mai mulți bani pentru investiții. De ce? Fiindcă investițiile generează locuri de muncă productive, fiindcă investițiile înseamnă progres pe termen lung (acela pe care nu-l voi apuca), bunăstare. Se pare că aici este un capitol finanțat mult mai mult ca în trecut, poate nu destul după mine. Totuși, măcar să se țină de cuvânt.

Sigur că guvernanții și noi toți avem și alte probleme – învățământul, sănătatea, apărarea, justiția. Unele aspecte ale acestora se îmbină și cu investițiile. Toate sunt importante, altfel vă veți întreba și la următoarele alegeri privindu-i pe unii, cum de au ăștia drept de vot.

Revenind, oare va seca vreodată izvorul nefericirii noastre?

Foto: ziare.com.

35 de comentarii la „După buget, coane Fănică

 1. Dincolo de analiza acestui articol cu care sunt de acord si care e una pertinenta dpdv economic, as dori sa lansez cateva intrebari care nu-ti sunt adresate tie personal Florin.

  Stau si ma intreb de ce toate tarile din lume, dar absolut toate sunt datoare catre tot felul de institutii financiare. De unde vin acei bani?
  Cine ii detine si poate sa-i imprumute la toata lumea.cu usurinta?
  Oare nu e totul o iluzie?
  Cum ar fi daca banii nu exista?
  Cum ar fi daca noi avem incredere in US$ doar pt ca e America si ca toata lumea crede in America?
  Cum ar fi daca acestia ne dau doar „hartii” pt care noi muncim ca prostii?
  Cum ar daca acest sistem monetar mondial e putred?

  PS: Acum cred ca se intelege de ce unele tari precum Italia nu dau 2 bani pe deficite si pe regulile economice si nu au vreo pb.

  PSS:Nu-l acuz absolut deloc pe Catu de nimic pt ca e f greu sa conduci un guvern in perioada asta de criza, dar intrebarea principala ramane ….. De unde vin banii care indatoreaza toate tarile? 😊

  Apreciat de 1 persoană

  • Italia și Grecia au fost la un pas de a ieși din EUR, adică nu le doare-n pix. Bulgaria a fost in pragul falimentului, și acum Leva este dictată de EUR. Deși, aveți dreptate cu datoria globală, nu toate țările trăiesc pe datorie. Vă dau exemplul „fericitei” NZ. Căutați și Norvegia, Finlanda. Acestea sunt exemplul despre care am scris și ani în șir, primele locuri în topul fericirii (https://nascutpelistaneagra.wordpress.com/update/).

   Apreciat de 1 persoană

   • Cand ai doar agricultura si vinzi oi si esti un „breloc” al Australiei, atunci esti dependent de cei mari. Daca Australiei ii merge bine, atunci Noua Zeelanda e ok, daca nu ..nu
    Asa pot sa-ti dau si eu examplul Sultanatului Brunei unde totul e ok dpdv financiar dar ar trebui sa ne uitam la G24 sa vedem cum merg lucrurile…

    Apreciat de 1 persoană

    • Asta este o abordare greșită. Realitatea este că sunt bine gospodărite. Nu are importanță că exportă materii prime. De altfel, Australia produce și exportă și automobile, probabil și altele.

     Apreciază

    • Australlia intotdeauna „a avut” suficient. Nu au fost prosti britanicii cand s-au dus acolo si i-au muls sute de ani. Aceeasi poveste e si cu NZ si alte foste colonii britanice care toate, dar absolut toate au fost si sunt surse de materii prime.
     Estebpunctul meu de vedere, nu poti compsra cifrele din NZ care vinde cereale si oi cu cele din SUA….trebuie sa pastram proportiile.

     Apreciază

    • Sigur că da. Dar bunăstarea este mai bună și oamenii sunt mult mai relaxați în NZ. O familie tipică de acolo înseamnă minim o casă, uzual doar parter, două mașini relativ noi și o barcă mare, mare (n-am văzut în Norvegia atât de mari). Și o relaxare fără limite. În SUA, AK (tot un stat puțin populat), n-am putut observa aceeași stare. Dar asta este, unii trebuie să fie mai agitați, spre progresul tuturor.

     Apreciat de 1 persoană

   • Norvegia e de o ipocrizie colosala. E data ca exemplu pt energie verde si masini electrice dar se uita un adevar si anume ca toate acestea sunt sustinute de exporurile uriase de hidrocarburi ale Norvegiei…
    Adica export la greu gaze si petrol, au bani si apoi joaca rolul celor care au grija de natura..
    😂😂

    Apreciat de 1 persoană

    • Dacă veți consulta statistici, veți constata cu surprindere că au avut venituri mari și înaintea petrolului, chiar și tunelurile au început înainte. Au orașe mari, vechi, dincolo de Cercul polar – nici eu n-am înțeles cum, dar este realitatea.

     Apreciat de 1 persoană

    • Da, e adevarat ce spui despre acei impostori. Nici cand se pacea pretul graului la Braila, noi nu beneficiam de nimic. Erau britanici, greci si turci care faceau jocurile.
     Ne laudam cu podul lui Saligny . Hai sa vedem cine l-a finantat, de ce si apoi sa ne atribuim merite. L-au facut cu un singur scop, sa care cereale din Campia Romana catre portul Cta si apoi sa le exporte. Au facut cel mai mare siloz de atunci in Cta, avea 100 mii tone capacitate, era imens. Totul facut pe banii britanicilor, francezilor si a otomanilor…..
     De unde aveau bani? Simplu….Din exploatarea coloniilor, NZ, Australia, etc…..
     Pe atunci ne vindeau produse uar acum ne vand „bani”, pt ca suntem prosti.
     Daca maine cu totii am face schimburile numai in dirhami UAE(e un exemplu doar), atunci tot sistemul financiar global ar intra in colaps si toate fostele imperii si-ar vedea sfarsitul.
     Sistemul monetar modial e construit de fostele mari imperii si tari care aveau colonii si e menit sa ne inrobeasca intr-un mod discret….
     PS: Nu-l inteleg pe Putin de ce nu cere ruble pt gazul si petrolul pe care-l vinde, i-ar ingenunchia pe cri cu petro-dolari. Dar si Rusia are nevoie de dolari pt altele, asa ca…

     Apreciat de 1 persoană

    • Sunt convins că, prin eforturi doar organizatorice și administrative, am putea avea un turism comparabil cu Grecia, Italia, Spania. Avem de toate. Am văzut cum fac alții și știu. Apoi, nu ne lipsește nimic. Și atunci, cârcotașii ar spune că suntem slugi.

     Apreciat de 1 persoană

    • Silozul a fost facut, calea ferara si bursa veche de aici…..toate de Saligny.
     Putini stiu ca portul Cta era cu ceva mai mult de 100 ani in urma sub controlul administrativ, investitional si economic al britanicilor care l-au adus aici pe Saligny si a dezvoltat si portul. Evident ca a fost bagata in seama „chestia aia” care se numea Regele Rom, Franta si Turcia(Imp otoman).
     Noi am fost si inca suntem slugi, pt ca suntem prosti.
     Turism nu o sa faci niciodata aici, nu ai insulele si litoralul din Grecia sau Turcia, … stiu bine ce zic. In rest ce le ofetim? Manastiri si aglometatie pe Valea Prahovei. Despre alte atractii nimeni de afara nu stie mare lucru. Mai e cunoscut castelul lui Dracula si cam atat..

     Apreciază

    • Și Gara maritimă.
     Dunărea, Delta, munții, peșteri. Eu am dus străini prin țară cu mare succes, au fost uimiți – și erau elvețieni umblați prin lume. Dar suprafața pe care se întind punctele de atracție este mare și nu sunt accesibile.

     Apreciat de 1 persoană

    • Am gasit un text pe care o sa-l traduc si o sa-l pun la mine dar se potriveste al naibi de bine si daca il citim cu gandul la bugetari:

     If you’re exhausted, rest.
     If you don’t feel like starting a new project, don’t.
     If you don’t feel the urge to make something new,
     just rest in the beauty of the old, the familiar, the known.
     If you don’t feel like talking, stay silent.
     If you’re fed up with the news, turn it off.
     If you want to postpone something until tomorrow, do it.
     If you want to do nothing, let yourself do nothing today.
     Feel the fullness of the emptiness, the vastness of the silence, the sheer life in your unproductive moments.
     Time does not always need to be filled.
     You are enough, simply in your being.

     :)))))

     Apreciat de 1 persoană

    • Uite cum facem..:))
     Eu il pun la mine pe blog sub numele Balada Bugetarului :))), evident, e vorba despre alte chestiuni dar se potrivesc f mult…
     Darrrr, te las pe tine sa-l comentezi, chiar o sa te invit//:))
     e ok?

     Apreciat de 1 persoană

    • Uneori fac acest lucru si „coafez” anumite texte pt ca sa sune ok in lb rom, dar in cazul de fata nu-mi pare ca trebuie prea mult ajustat.
     Am pus textul deja pe blog, sper sa nu se supere prea multa lume. 😂😂 si sa inteleaga ca e o gluma dar care e chiar reala..

     Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s