Badea și natalitatea

Mai țineți minte povestea (probabil) aceea cu trenul care trecea în fiecare dimineață la ora 04:00 printr-o gară din Moldova, cauză a unei natalități record în satul respectiv? Vă spun și un banc. Acceleratul pleacă din Cluuj, compartimentul plin. La prima oprire, un bade aflat în compartiment se ridică, privește pe fereastră și spune – no, aci se f… lumea. Se lasă o tăcere mormântală în compartiment, toți etalează niște moace vexate. La următoarea gară, scena se repetă. Încep vociferări, apostrofări. La următoarea oprire, badea iar se uită pe geam și trage aceeasi concluzie. Chiar și cucoanele încep să-l repeadă. Totuși, în următoarea gară, din nou, badea își expune teoria. Încet, călătorii, bărbați și femei, încep să accepte situația și decid să se amuze (știți că asta mărește numărul anticorpilor). La un moment dat, cineva întreabă – bade, da’ de unde știi? Iar badea răspunde candid: No, peste tot se f… lumea.

Acum, să revenim la natalitate. Lumea poate să facă mai puțini copii din multe motive – oboseala după muncă, neglijența, grijile, posibilitățile materiale, plictisul, lipsa timpului petrecut împreună de un cuplu, alcoolismul și multe altele. Dacă se dorește creșterea natalității, trebuie implementată o politică, trebuie ținut cont de ansamblul cauzelor posibile. Desigur, există și un factor financiar. La un moment dat, un guvern (cred că pdsr) a limitat venitul din concediul de maternitate la o valoare foarte mică (pentru egalitate socială). Era o porcărie fiindcă o persoană care cotizase ani buni zdravăn beneficia de aceeași sumă, ca indemnizație de concediu de naștere, cu una care a plătit foarte puțin. O altă porcărie este cea cu alocațiile plătite fără alte condiții care să limiteze folosirea banilor în interesul copiilor, cunoscând că există unii care fac copii pentru alocații.

Am scris că, din cauza pandemiei, claustrarea, lucrul de acasă, timpul mai lung petrecut în familie, vor determina creșterea natalității. Sigur, statistica pentru 2020 nu poate fi asociată pandemiei, totuși este îngrijorătoare. Atunci, ce este de făcut?

Propun ca guvernul să-i învețe pe contribuabili știința lui badea, barza este doar o poveste. Deocamdată, vedem doar lecții de masochism.

Foto: romaniacurata.ro.

9 comentarii la „Badea și natalitatea

 1. -pentru inceput maxtor propune incriminarea avortului fara exceptii!
  (pare mai normal daca 1 medic ar comite o infractiune cum ar veni in auto-apararea insarcinatei,e o asumare medicala,
  dupa aia ar mai fi si cazul ca judecatorul sa dea pedeapsa minima,daca in general procurorul nu ar clasa cauza).
  (maxtor vazuse asa ceva:iubitzelu,imbracat rocker,muzicant,etc, astepta la usa doftorului cat iubitzica era raclata;
  tragedii d-astea de oameni de paie se vad azi PE STRAZI-se imbraca gagii,gagigile ca-n neckerman si CU MASCA PE FATZA;
  gunoaie ambulante;sa nu mai vorbim de „uniforma”-pisha-m-as pa ei!).

  Apreciat de 1 persoană

 2. Sincer sa fiu daca as lua viata in piept de la inceput si as dori un copil, primul pas ar fi plec intr-o tara civilizata, vorbitoare de limba engleza. Ca masura din partea statului roman: pentru viitorii parinti pasaport rapid si la reducere, facilitati pentru emigrare, cursuri de limba engleza. La schimb promisiunea sa nu renuntam la cetatenie cel putin 5 ani.
  Am vazut ca pentru lucratorii romani cu destinatia Germania s-au oferit facilitati, exceptii in plina stare de urgenta, deci se poate.

  PS
  Natalitatea va creste doar intr-un singur fel: prin edificarea unui stat corect si prosper care sa atraga emigranti.E reteta altor state care nu au fost mari puteri sau depozite de resurse.

  Apreciat de 1 persoană

 3. comentatorii au luat-o razna rau de tot,
  sa schimbam subiectu:

  -pe 27 aprilie cica Dragnea IESE!
  (a facut 2/3,legea nu e criticabila,ASTA E!)
  nimic mai frumos decat sa vezi pe unu care „a ispasit”, e un fel de nastere si aia,eliberarea;
  va rugam sa va concentrati pe momentul eliberarii Dvs. de „serviciul militar obligatoriu”
  maxtor probabil ca-si lichida „egalii” noaptea in dormitor,cu kalashnikoava;
  nu vom sti niciodata,”maxtor” e la fel de real ca „pinocchio”…..
  (nu e pseudonim).

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s