Stăpânii morții și ai vieții

Mai mult ai morții. Vă aduceți aminte răgetul intestinal Moarte intelectualilor? Se auzi și după ’90, chiar și în secolul ’21. Otrepele sosite pe tancurile sovietice sau ridicate de acestea din noroaiele patriei care urma să devină socialistă, simțeau nevoia confirmării puterii lor. Cum puteau dovedi mai bine decât prin sânge? Astfel își satisfăceau pornirile sadice, dovedindu-și atașamentul față de Steluța cea de sus, împletind plăcutul cu utilul spre prosperitatea patriei noastre socialiste.

Și, după ce tocară ei așa la intelectuali, veni o vreme în care carnea de tocat a devenit insuficientă. Doar că știți, ADN-ul din fire n-are lecuire. Și-atunci, toate jegurile deveniră vânători. Desigur, o armă, fie ea cu alice, nu putea fi încredințată oricui, doar unui dosar curat. Încă de pe la sfârșitul anilor ’50, tot activistul, tot securistul, tot milițianul, deveniseră vânători.

Asta le dădea o aură de castă, aveau impresia că le albăstrește sângele tulbure și noroios. Avea și o latură practică, în Iepoca de aur în afara a ceea ce luau din magazinele lor, mai aveau o specialitate de pus pe masă sau de traficat.

Sigur, ADN-ul nu se schimbă, oricât s-ar strădui ăștia cu vaccinul, ce naște din pisică tot șoareci mănâncă De altfel, nici nu cred că Leprele Roșii ar dori să-l schimbe, lor le place în sucul propriu al ADN-ului puturos.  Așa că, la vremuri noi, tot noi. Ba chiar, unii mai fotogenici, s-au pozat pe maldărul de mistreți, trofee împușcate în țarc.

De vreun an de zile se tot discută cum să omorâm urșii din grijă pentru om. Tot felul de păreri – că nu trebuie hrănite animalele, sau dimpotrivă. Până la urmă s-a ajuns la soluția finală, solicitată scris, de multă vreme, chiar de Vânătorul Vânătorilor – da, acela care nu și-a găsit capul.

V-am mai scris că, după părerea mea, omul trebuie să respecte natura, în care este loc pentru toate viețuitoarele. Prin 2000, soția mea a avut o întâlnire de gradul trei chiar deasupra Peleșului, față în față cu un urs, la un metru, au făcut fiecare stânga împrejur. Nu s-a panicat. Peste câțiva ani, am coborât împreună de la Piatra Arsă la Stâna Regală singuri, recunosc, fără să mergem în liniște. Oricum, ne-am mai întâlnit de câteva ori cu Moș Martin carpatin, mai de la distanță sau fiind în mașină.

Pe alte meleaguri, erau panouri cu interdicția de a da orice de mâncare animalelor. Și, deși am fost avertizați privind grizzly, deși am bătut coclauri și pustietăți, și cu mașina, și pe jos, nu i-am întâlnit. Nu știu dacă să scriu din păcate, sau din fericire.

Chestia cu vânatul și vânătorul, am întâlnit-o doar o dată într-o veche așezare de mineri care acum avea doar 12 locuitori, spre nordul Alaskăi. Acolo, vânătoarea este chestie de supraviețuire, cel puțin iarna care e lungă. De altfel, există și anume privilegii instituite de stat, dar și obligații pentru acești locuitori.

Oricum, am bătut niște locuri sălbatice în care echilibrul om-animal nu se realizează prin carnagiu. Știu că în trecut s-a vânat excesiv pe acolo, dar asta s-a întâmplat și prin patria noastră, vă pot da exemple de specii dispărute.

Eu îmi doresc să dispară o singură specie, cea a Zdrențelor Roșii. Doar că ăștia, oameni de caracter, nimeresc urșii, dar nu-și nimeresc propriile capete.

11 comentarii la „Stăpânii morții și ai vieții

  • Este o specie lașă și rezistentă, îmi va supraviețui.
   Faptul că avem multe animale, nu numai urși, este un avantaj în fața altora. Problema este să-l folosim cu cap. Este exact ce nu au vânătorii. Nu se pot nici sinucide prin împușcare în cap – n-au.😀.

   Apreciat de 2 persoane

   • Vanatorul acela nu cred ca a dorit sa se sinucida. Daca lua un cartus pt urs, nu cred ca mai avea cap acum 😂😂😂. Dar, asa e la noi in tara, acel vanator nu mai e in politica dar e profesor universitar….

    Apreciază

    • Pai daca are multe cunostinte in afara si in tara, normal ca omul e solicitat 😂😂😂😂Cea mai cunoscuta ruda a lui e matusa Tamara 😂😂😂, toata tara asta a auzit de acesta matusa…

     Apreciază

    • Omul minte și alimentează grandomania maladivă. Sunt afirmațiile lui și nu cred că l-a trimis nimeni, altfel ar fi declarat cu emfază. Cu unii se întâlnește, altora le trimite mesaje. Declarații privind starea de lucruri de pe aci, cam ce s-ar dori, incercari de aranjamente, chiar și cu Kremlin. Ceva nu este în regulă.

     Apreciat de 1 persoană

 1. Mai stii cand prietenii nostrii din vest plangeau ca ei nu mai au fauna salbatica? Eu acum as face cadou fiecaruia niste exemplare. O parte a ursilor as castra, as
  duce in instanta dosarul celor care au organizat si impuscat ursul cel mare in iarna, as verifica la sange actele de provenienta a carnii in cazul celor care comercializeaza carne ( si alte produse) de urs. Si apoi as astepta 2 ani inainte sa vad daca au efect aceste masuri. Cat despre cap…poate nu stia unde e pentru ca nu cu el gandeste.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s