Afganistan

V-am mai povestit că nu aveam radio pe vremea lui ceașcă. Și nici răbdare nu aveam, nici acum nu aș avea, să caut subversivele pe unde scurte bruiate la vremea respectivă.

Așadar, prin 1979, m-am dus la mama și am dat drumul la radio, un radio desigur rusesc, cu lămpi și cu ochi magic, cumpărat la plecarea rușilor. Care credeți că era știrea momentului. URSS tocmai intrase în Afganistan cu intenția de a crea o nouă și fericită RSS. Știrea era prezentată destul de alarmist deși mie nu mi se părea și, oricum, ziceam că e un loc destul de îndepărtat.

Mai trecură vreo 10 ani și rușii plecară. La noi tocmai erau marile schimbări, știrea a fost estompată. Situația a fost tranșată tot la Malta. Vreo doi-trei ani a fost un gen de comunism islamic, apoi au venit talibanii, cei care luptaseră și cu rușii cu armament american, probabil chiar și finanțați de aceștia.

Apoi, veni momentul 11-09-2001 și trupele SUA și NATO au alungat oarecum talibanii. Faptul că nu s-a făcut ceva temeinic, tocmai s-a probat. Tot atunci, în 2001, am raționat că nicăieri nu este suficient de departe.

Și, deși mă socotiți probabil oleacă misogin, mi-e milă de femeile acelea care izbutiseră să se îndepărteze un pic de tratamentul înjositor. Ca și dumneavoastră am citit despre diverse cazuri, am aflat de victimele de lângă aeroportul Kabul. M-a impresionat mesajul taliban adresat afganilor care încearcă să ajungă pe aeroport:

să se ducă acasă dacă nu au dreptul legal de a călători sau dacă nu sunt autorizați a călători.

Pentru cei mai mulți dintre oamenii aceia, dreptul de a călători este egal acum cu cel la viață. Dacă rămân, sunt ca și morți. La fel a fost și la noi la sfârșitul celui de-al doilea război mondial și foarte mulți au plătit cu viața.

Cine poate limita dreptul de a călători? Cine poate autoriza sau legaliza călătoriile? Dacă aveți mai mult de 40 de ani nu se poate să nu vă aduceți aminte cum era fără acest drept. Nimeni nu a numărat morții care au vrut să treacă granița. Chiar și după ’90 îmi aduc aminte de cozile dis de dimineață de la ambasada Germaniei pentru o viză în timp ce, funcționari ai aceleiași ambasade – români și germani, făceau trafic cu vize.

7 comentarii la „Afganistan

 1. Şase lucruri urăşte Domnul şi chiar şapte Îi sunt urâte: ochii trufaşi, limba mincinoasă, mâinile care varsă sânge nevinovat, inima care urzeşte planuri nelegiuite, picioarele care aleargă repede la rău, martorul mincinos, care spune minciuni, şi cel ce stârneşte certuri între fraţi. – Solomon –

  Apreciază

 2. „să caut subversivele pe unde scurte bruiate la vremea respectivă.|”
  -asa se aude pe unde scurte,bruiat,e normal;exista si digital-drm da’ e ca bulgari2/antena2-tziganeala……
  pa vremea asta prin ’90 intrau la tembelizor irakienii in kuweit,
  cine naiba e kuveitu?
  (cu voie vicleana de la unchiu sam).
  despre femeile cu full burka uite un mesaj mobilizator,pare scris pentru gazeta coltzului de strada
  (maxtor a prins si d-alea, moarte comunistilor!)
  https://www.comisarul.ro/articol/cand-viata-da-la-gioale/nu-am-vazut-ceva-asa-de-tr_1254427.html
  TRISTETZE REGULAMENTARA,
  asta e ideea,
  boceshti in batic,decentza de decentza!

  Apreciază

 3. cu 500’000 de shomeri Romania asteapta fortze proaspete:vietnamezi,afghani,somalezi.
  or fi I.T.isti(pa linux ca nu are hosts file) da’ dupa mecla par a se descurca cu roto-percutoarea ak47……
  (sunt pline cartierele bucurestiului de ei,au pirandele-si cate 2 ,3 ca la ei si purhadeii;uite la ce e buna o moscheee
  al-quaeda).

  Apreciază

 4. -plangeau acum 3 ani la protv:
  prin Moldova nimeni nu vrea sa munceasca la struguri toata ziua pe 80 de lei,
  cu mancare(tzuik de pufoaica,poate):
  -1 jegos din usa mega-magazinului monopol pe taxa de shantaj,baiatu de la taxa de raket
  face 10 lei/ora,uite elementu primar de comparatzie!

  Apreciază

 5. poate ne repetam,poate credem ca la vie e munca de calificare+urgentza deci undeva la 800 de lei se cuvine ziua,
  prea ne-ai repetat dumneata faza cu copiii schiloditzi de polio.

  Apreciază

 6. Eu nu am mai mult de 40 de ani si pot doar sa-mi imaginez cum ar fi sa nu am acel drept, macar in Europa. Eu mi-am exprimat acum ceva timp o frustrare (stearsa intre timp) legata de ”isprava” NATO SI SUA in Afganistan…. Cred ca pe FB am poze din noaptea in care sarbatoream alegerea lui Biden… Zilele trecute mi-am zis ” Biden my friend…. FIRST STRIKE…” Dar Grava. Atat pentru omenii care au murit acolo in cei 20 de ani (sa ne referim strict la americani pentru ca ei au fost spomsorii. cu toate ca au fost so romani si multi altii), dar si pentru ce va urma. CA VOR FI MAI MURIT „N” din NATO SAU armata SUA acolo in Afganistan in anii ce vor fi mai urmat, asta era trecut la capitolul „Eroi” (cu tot respectul pentru familiile care ar fi primit ZERO din asta), insa sa pleci in felul asta si sa continui politica TRUMP incercand sa fii populist….. asta te duce la un mare NU. Nu a castigat nici pe plan intern, nici la scala mondiala…. si pana la urma, in cea mai mare scala : cea a UMANITATII

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s