Ultima întâlnire

Cu totul neașteptată. Zilele trecute, silit de uzanțe, am fost la o înmormântare în Ghencea, am avut o surpriză. Nu știu cum s-o calific. Plăcută, neplăcută? Să vedem.

După slujbă, majoritatea participanților au constatat că răposatul are locul lipit de ceașcă. Cei mai mulți s-au amuzat, am auzit și niște glumițe (la înmormântare).

Preotul, probabil și el mare admirator, a zis „Puneți-l peste ăsta, adică să pună cosciugul pe placa lui ceașcă, ceea ce s-a și făcut.

Sigur, n-am putut să nu-mi aduc aminte cozile la care mă așezam doar fiindcă se dădea ceva, de parcă era moca. Nu conta ce, de vreme ce nu se găsea nimic. Mi-au revenit imaginile cu oamenii care-și împingeau mașina la coada de câte o zi de la benzină. Nechezolul. Ihaa, ce vremuri!

Mi-am amintit și de o duminică a Paștilor când, împreună cu colegii, pe un frig pătrunzător, măturam Barbu Văcărescu.

Mi i-am amintit aruncând cerculețe pe plaja doar pentru ei din Neptun. Sau bucurându-se în fața mormanului de animale împușcate, mânate de gonaci în bătaia puștii lui. Ce mândru era de ispravă, aproape ca Bombonel. Oare, nemernicul și-o fi făcut poză și cu cei nouă țărani din Vadu Roșca, împușcați fiindcă refuzau colectiva?

Și ce curte avea, ce-i mai pupau tălpile, urmele pașilor, ce-i mai lăudau înțelepciunea. Toți după chipul și asemănarea lui – niște Lepre, inculte, îmbuibate cu bunătăți când cei mulți făceau foamea pentru a achita imensa datorie externă produsă chiar de înțelepciunea cizmărească a Leprelor.

Iepoca de aur, ce realizări mărețe! Rahat. Eram ultimii, chiar și în lagărul socialist, în  care erau oricum ultimele state din Europa. Aveam o putere industrială și un nivel de trai sub RDG, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria. Realizări? În vestul Europei existau altele, incomparabile, fără ca, pentru asta, să fi fost careva înfometat sau omorât. Ba chiar producând prosperitate maselor de oameni ai muncii de la orașe și sate. Doar că acolo nu există ceea ce diferențiază orașul de sat.

Dar zecile poate sutele de mii de femei mutilate, familii distruse, copii abandonați sau orfani? Nimeni nu a vrut să facă o statistică, nimeni nu știe câți sunt, așa cum nimeni nu știe câți au murit încercând să treacă granița, să scape din iadul lagărului socialist. Dar legea patrimoniului? Cum avea ceașcă tablouri de patrimoniu restituite după ’90 lui fii-su fără întrebarea legitimă? Crescuseră de la sine pe pereții cizmăriei lui tac-su?

La noi, prosperitatea aparținea numai găștii de Lepre inculte ridicate din noroaiele patriei sau importate pe tancurile sovietice care, iată, zdrăngăne iar pe lângă noi. Din pepiniera aia destul de largă – activiști, securiști, milițieni, caralii, a izvorât clasa politică actuală, majoritatea ei. La fel de inculți, impostori, nemernici, precum părinții și bunicii lor, probabil precum toți înaintașii lor. Călăii lui Gh. Ursu (1987), deși cunoscuți, au fost ocrotiți de justiție, de sistem, ba și răsplătiți cu speciale fiindcă, nu-i așa, au fost patrioți.

Am retrăit groaza din noaptea de 21 decembrie de la Inter. Mi-am amintit scena abominabilă cu javrele împușcate căzute în noroiul din spatele latrinelor soldățești, în ziua de Crăciun. Călăul? Ilici, șarpele încălzit la sân, copilul crescut în casa javrelor, el însuși, la fel de javră.

Spre cinstea lor, n-am zărit niciun participant la înmormântare care să pună o lumânare sau să sugereze vreun gând pios. Ce soartă și pe decedat? Oare o fi avut dosar curat? Analizele or fi fost la zi? Să nu care cumva să-i dea lui ăla un vierme otrăvitor.

Și, deși „țărână ești, și în țărână te vei întoarce”, oare pentru ce am fost blestemați cu Leprele Roșii? M-am mai gândit odată ca blestemul Crăciunului însângerat să cadă asupra lor, a Leprelor și a urmașilor urmașilor lor.

Foto: rferl.org, vice.com, Memorialul Sighet, monitorulexpres.ro.

47 de comentarii la „Ultima întâlnire

 1. Nuuuu, nu ne-a blestemat nimeni cu „leprele rosii”, problema e la noi pt ca plecam capul si am facut asta toata istoria. E povestea aia cu mamaliga romaneasca …

  Stau si ma uit la razboiul din Ucraina, sunt 2 „tari Glovo” pt americani si englezi, noi si „polacii”.
  Polacii ii spurca pe rusi pe unde-i prind, iar noi „ciocu mic” pt ca avem conducatori fara „oute”.
  E adevarat ca amandoua tari cara peste granita tot ceea ce trimite „unchiul Sam” …..

  Apreciat de 1 persoană

 2. Nu m-am auto-victimizat deoarece creatia statului criminal comunist nu-mi apartine. Nu dosarul ci incalcarea secretului corespondentei m-a deranjat.
  Mihai a fost incoronat ca rege si a fost conducatorul legal al Romaniei. Nu-mi amintesc sa existe vreun act legal care sa fi modificat aceasta stare „de jure” pana cand regele a murit. In exil regele Mihai a lucrat pentru a-si intretine familia.
  Nu sunt monarhist dar asta nu ma impiedica sa constat (documentat) meritele regilor Carol I, Ferdinand si ale reginei Maria in faurirea Romaniei moderne.

  Apreciat de 1 persoană

  • Personal, sunt cam regalist. Am scris ‘cam” fiindcă, după moartea lui Mihai, situația nu-mi mai pare albastră.
   Cristi poate găsi detalii privind „din ce a trăit” după expulzare – nu a avut o viață ușoară și a trebuit să muncească. Sper că Cristi nu este adeptul propagandei cu „trenul cu aur”.
   Ferdinand, Maria, Carol I sunt personaje importante ale istoriei noastre recente. Mihai a fost un personaj tragic. Am scris o pagină, cu titlul „Faptul împlinit”. Strict legal, regalitatea nu a fost desființată în România.

   Apreciat de 1 persoană

   • Eu l-am criticat mai sus doar pe MIHAI, nu am zis nimic despre primul rege venit la noi si mai ales despre Maria. Daca la regi poti sa mai gasesti cate ceva critic, eu zic ca regina Maria a fost printre putinele „etaloane feminine” ale acestui popor.

    Mihai putea sa faca mai mult in exil si putea sa-si invete fetele macar limba romana. Nici acum „custodareasa coroanei” nu vorbeste bine romaneste, nici nu vreau sa stiu cum scrie romaneste 😜
    Ce calificari/meserii au fetele lui Mihai?
    Una era condamnata prin SUA, dar mai bine nu mai zic…

    Mai oameni buni, cum poate sa va placa sa va inchinati si sa ascultati de un rege? De ce va trebuie un „tatuca” care sa va spuna in ce directie sa mergeti?
    Nu e mai bine sa fiti liberi?

    Aceasta „casa regala”, cum s-a numit pana acum cativa ani??????? …. si voi imi spuneti mie ca astia serveau intereselor poporului roman?

    Daca regele nu era de.prin „zona germana”, oare in razboaiele mondiale noi mai eram „frati de arme” cu Hitler?

    Va zic doar atat.

    ORICE REGE „PLANTAT” INTR-O TARA O SA SERVEASCA SI O SA PUPE MANA CELUI CARE L-A PLANTAT SI PE LOCUL 2 E TARA UNDE E PLANTAT.

    Cum s-a numit casa regala pana acum cativa ani??? …. de ce? ….

    VA spun eu … I-A DURUT IN FUND DE ROMANIA

    Apreciază

    • Sunteți contradictoriu. Pe de o parte Regina Maria, cea mai mare personalitate feminină a istoriei noastre, lucru cu care sunt complet de acord, pe de alta „Măi oameni buni”. Istoria comunistă învățată la școală.
     Au pierdut titlul de Hohenzollern din cauza participării României la primul război mondial împotriva Germaniei. Intrarea în cel de-al doilea a fost o decizie grea. Ungurii luaseră nordul Ardealului, rușii Basarabia și Bucovina.

     Apreciază

    • Da, am reapect pt regina Maria, dar nu pt ca e din casa regala ci pt ceea ce a facut aici.

     Unde-s contradictoriu? Ca spun ca nu vreau un tatic care sa ma conduca? Daca asta e parerea mea, asta e. Nu ma prea intereseaza ca faci legatura intre mine si comunisti. Poti sa crezi ce doresti.

     Titlul de HOHENZOLLERN NU A FOST PIERDUT – dezinformezi.
     Imi pare rau dar asta e adevarul. Ok, esti regalist, dar nundezinforma.
     Mihai a renuntat la titlu si sunt decizii legale.
     Pun un link

     https://a1.ro/news/politic/regele-mihai-i-renunta-la-titlul-de-hohenzollern-id55027.html

     Chestiunea cu ungurii, rusii, etc., e o alta pb.

     Eu am intrebat CLAR. Daca nu era familia de HOHENZOLLERN aici, oare de parte cui eram in razboaie?

     Apreciază

    • Poate. Dar nu-s 100% sigur.
     Pune in ecuatie Franta care ne-a facut stat (masonic) si apoi a fost adusa „casa asta regala”, vasala Germaniei.

     Franta nu „a dansat” niciodata cum a cantat Germania….

     Istoria contrafactuala e destul de ciudata si nu prea poate sa fie analizata.

     Dar stiu sigur ca avand un rege cu sange de neamt, in orice razboi o sa fie cu nemtii …. 100%

     Apreciază

    • Nu suntem de aceeași părere. Franța este „ginta latină”. Din cauza fanfaronadei lor au fost ocupați de nemți. Aportul lor economic și militar în al doilea război mondial a fost mult mult mai mic decât al României. Nu este întâmplător că influența comunismului în Franța și Italia a fost mare. Nici Franco din Spania cu sprijin comunist. Să nu uit de Salazar din Portugalia. Defectul nemților este că nu sunt creativi – nu merge cu disciplina. De aceea anglo-saxonii au avut cel mai mare succes.

     Apreciază

    • În primul război asta nu s-a întâmplat. În al doilea, am fi fost ocupați de nemți în condițiile în care 20% din teritoriu era ocupat de ruși. Nici nu cred că exista alternativă. Poate, doar să nu ne fi depărtat de Nistru. Vezi Finlanda – și atunci, și acum, o țară puternică deși populația …

     Apreciază

    • DA. Eram ocupati de nemti. Dar dupa al 2 lea razboi mondial nu erai de partea alora care au pierdut si care „limbaj portuar” celorlalti. Adica noi am fost cu gasca pierzatorilor, ca si Germania si altii.
     Deci? Rusia a facut ce a vrut aici, a avut mana libera de la ceilalti pt ca noi am fost cu nemtii.

     Apreciază

    • Am.scris ceva si a intrat in spam pt ca am pus un link unde arat clar cum „regele” a renuntat la numele „german” in 2011. Nu a pierdut titlul asa cum ai spus.
     Daca esti „fair”, scoate comentariul din spam

     Apreciază

  • Unde e actul de casatorie al.acestui rege cu sotia lui? Un act din Grecia de la o biserica nu e valabil si toata lumea stie asta. Ca atare, casatoria lui si copii dpdv lega nu prea au drepturi ….
   Nu exista un act eliberat in RO pe pwrioada nasterii copiilor lui, unde e recunoscuta cadatoria acestui rege si nici copii.
   Dar …. ramaneti regalisti..

   Apreciază

 3. ” silit de uzanțe, am fost la o înmormântare în Ghencea, ”

  -ce uzantze va silesc Florin Florin,
  acolo e Cimitirul Ghencea Militar?
  (asa e uzual la rusi,
  exprimarea numelui intreg;
  -ce o mai face Vladimir Vladimirovici Putin?)

  Apreciază

 4. Pentru sticti:
  Constat ca nu cunoasteti deloc rolul regelui in politica tarii. Va recomand sa cititi memoriile lui Argetoianu, direct documentate de autor, care critica scaderile regilor Romaniei ca oameni si le scoate in evidenta neintentionat calitatile.
  „Tatuci” (in sensul de stapani absoluti) au fost Dej si Ceausescu, regii Romaniei au avut putere mai mica, limitata de Constitutie.
  Casa regala a Romaniei inseamna de fapt Romania Mare, de aceea Romania este mereu casa urmasilor legali ai regelui.

  Apreciat de 1 persoană

  • Din fericire lumea s-a mai desteptat si nu mai crede in regalitate aproape niciunde in lume.
   Vezi ce e acum prin UK, regalitatea a devenit „un bibelou”.
   Nu doresc sa-ti schimb parerile. Daca esti regalist, e ok pt mine.
   Eu nu-s nici regalist si nici republican, nu cred ca avem nevoie de „tatuc”, indiferent de numele sau.

   Apreciază

   • Intenționat am folosit în text termenul „curte” Red. ceașcă. Curțile lui Dej și ceașcă, guvernele, au fost mult mai numeroase. În prezent, este chiar bătaie de joc. Din acest punct de vedere, regalitatea era cea mai profitabilă.

    Apreciază

    • Da, asa e.
     Regalitatea e cea mai profitabila dar pt familia regala si „fundurile” pe care le pupa acea familie regala, deoarece toti sunt subordonati familiilor regale din occident.
     Rege a fost impus (exact ca la noi) in Bulgaria, Grecia si in toata zona din Balcani, ca sa faca niste state-satelit.
     Regii au fost „copti” in familiile regale occidentale si plantati aici ca sa fie „hotare de imperiu” in fata rusilor.

     Apreciază

    • Am făcut afirmația fără să consult date. Dar sunt convins. Șefii sunt cei mai bine plătiți. Pe această logică, numărați oamenii, doar de la directori generali în sus (echivalent) – guvern, președinție. Dacă acceptați aproximarea, fiindcă este mai aproximativ, considerați volumul clădirilor. La comuniști, mai erau și „centralele”.

     Apreciază

    • Bugetarii nu au culoare politica. Ei au nevoie doar de-un fund ca sa-l pupe, fie ca se numeste PNL, PSD sau regalitate.
     Regele nu poate conduce o tara fara aparat administrativ. Si atunci existau partide politice, deci???

     Macar acum ne mulg doar partidele, daca era si un rege, trebuia si ala hranit tot din banii tai.
     Ce spui daca hraneai inca un rege cu 5 fete + familii 😜😜😜

     Apreciază

    • La bugetari, culoarea politică se exprimă diferit: incompetență, lipsă de răspunderi = psd. Toți bugetarii sunt așa, deci toți sunt pesediști, chiar numiți de alt partid. Sigur că este o utopie ceea ce tocmai am scris, dar cunosc oamenii din ministerele lui ceașcă. Erau selecționați exclusiv pe dosar, adică incompetenți dar, obedienți. S-au luptat să mențină starea de fapt. Mai departe, cunoașteți.

     Apreciază

    • Ca sa incheiem intr-o nota optimista si umoristica, altminteri putem vorbi pe tema asta inca vreo 10 ani 😜😜😂😂, iti propun ca tu sa pui in ordine urmatoarele si sa citesti gluma de mai jos.
     1. Aparat administrativ
     2. Partide
     3 Regalitate

     Iti permiti?

     Apreciat de 1 persoană

 5. Born February 27, 1918
  Known for Biological father of Bill Clinton
  Spouse(s)
  1. Virginia Adele Gash(m. 1935; div. 1937)​

  2. Maxine Hamilton(m. 1938; div. 1938)​

  3.Minnie Faye Gash(m. 1940; ann. 1941)​

  4.Wanetta Ellen Alexander(m. 1941; div. 1944)​

  5.Virginia Dell Cassidy(m. 1943)

  Died May 17, 1946 (aged 28)

  asa arata prima pagina din dosaru lu tata lu bill clinton……
  (dosaru lu Hillary Rodham e in lucrare).

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s