A murit (nepedepsit) un criminal

Li Peng a fost cunoscut pentru responsabilitatea sa de prim-plan în reprimarea manifestațiilor din piața Tiananmen din Beijing, în 1989, când un număr încă necunoscut de studenți și demonstranți pentru democrație și libertate au fost uciși. Fostul premier chinez Li Peng a murit acum câteva zile, la 90 de ani.

Știu că nu vă pasă de chinezi, nici mie, deși n-ar prea trebui ignorați. Atunci, de ce vă dau știrea?  Pentru că, între noi și chinezi este o distanță mare geografic, dar și de pretenții democratice. Și totuși, iată o asemănare înjositoare pentru statutul nostru original de membru UE și NATO – justitia nu-și face treaba în cazuri atât de importante.

Și noi avem un criminal, responsabil tot pentru atrocități și crime din aceeași perioadă, cu mai multe ocazii, care va muri liniștit și încrâncenat în nemernicia lui care ne-a ținut în loc, ne mai tine și azi la periferia lumii civilizate. Privind biografiile celor doi criminali găsești o mulțime de asemănări. Revenind la crime, nici la noi nu se știe numărul morților, nu se cunosc oficial responsabilii. Sigur că n-a fost singur – toți ar trebui să răspundă. Dar nimic nu se mișcă hotărâtor în direcția dreptății pe pământ.

Și mă întreb:

Care o fi cauza?

  • Criminalul blochează justiția?
  • Justiția este încă cea creată de criminal și înaintașii lui?

 

Un comentariu la „A murit (nepedepsit) un criminal

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s