Adevărul inocenței sau inocența adevărului?

Se spune că In vino veritas. Dar oare numai vinul scoate adevărul?

Am două povești pentru dvs.

La păcătosul Crăciun din ’89, o fetiță (acum o doamnă frumoasă cu ochi splendizi), într-o localitate pe lângă Craiova, iese din casă și strigă tare, veselă: „L-au împușcat, l-au împușcat pe Ceaușescu!”. Părinții, rudele adunate la tăiatul porcului sunt consternate, înfricoșate, îngrozite. Nu vă mirați, și acum sunt zone, chiar și în Oltenia, darămite în Teleorman în care lumea nu deschide pliscul și trebuie să fii atent la ce spui. Uitați-vă acum la Caracal. Era în ’89.

Acum vreo două ore, o profesoară îmi povestește despre deschiderea festivă a anului școlar dintr-un sat în care primarele a fost șofer (nu i-a prea plăcut cartea, deși acu’ are o diplomă d-aia) și consilierii la fel, șoferi – după chipul și asemănarea lui.

Să nu cumva să mă înțelegeți greșit. N-am nimic cu această meserie, admir pe acela care manevrează un camion uriaș cu remorcă mergând cu spatele și poziționându-l la milimetru. Însă între această îndemânare și administrație e distanță mare. Dacă Dorel șoferul se înconjoară de alți șoferi, dacă nici măcar unul din consilierii lui nu e mai competent, dacă singurul criteriu al grupării este gașca aparținătoare, e clar că scopul nu mai poate fi o bună administrare. Am mai scris asta în Semidocți.

Revin, la festivitate. Primarele se arătă mare iubitor de carte, îi îndemnă pe copii, … Cunoașteți cam ce spune un personaj fără multă imaginație. Numai că, la final, le spune copiilor cum o să dărâme școala veche și o să facă una grozavă, cum o să … Ei, un puști cu obraji dolofani din spate îl apostrofează: „Da’ până acum ce-ați făcut?”. Primarele amuțește. Mama copilului îl înghiontește. Un consilier mai spălat încearcă să dreagă busuiocul. Revine primarele cu promisiuni. Din nou copilul de nestăpânit: „Da’ până acum ce-ați făcut?”. Maică-sa iar trage de el. Dar copilul intervine și a treia oară: „Da’ până acum ce-ați făcut?”.

Sigur, până la urmă, toată asistența a început să râdă, și festivitatea s-a încheiat cu pupat toți piața Independentei. Probabil directorul pesedeu al școlii a zis merci că a scăpat doar cu atât și l-o fi notat undeva pe copil (așa au ăștia obiceiul, fac liste ca și mine). Presupun că ați ghicit spectrul politic al primăriei.

Și acum, dumneavoastră care ați cunoscut și vinul, ce notă i-ați da puștiului? Eu zic că, în inocența lui, a făcut de răs o grămadă de adulți.

 

Un comentariu la „Adevărul inocenței sau inocența adevărului?

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s