Animale

Sunt dintre cei ce consideră că animalele au dreptul să trăiască oriunde. Mi-a plăcut totdeauna să bat coclaurile și o făceam în liniște, ca să nu deranjez animalele, asta era regula pentru toți cei care mergeau cu mine. După ’90, numărul turiștilor montani a scăzut drastic – un aspect pozitiv. Mi-aduc aminte cum, în acea perioadă, eram cu doi copii în Parâng, în zona Câlcescu și, în toată zona aia de masiv, eram singurii turiști. Cumva, din această cauză, animalele și-au reintrat în drepturi. Am avut surpriza întâlnirii față în față cu un urs chiar deasupra Peleșului. Ne-am speriat reciproc. Ulterior, acum puțini ani, coboram de la Piatra Arsă spre Stâna Regală și n-am mai respectat regula liniștii fiindcă nu doream să fac surprize vreunui urs. Altă dată eram în mașină pe drumul de pe lângă stâncile Sf. Ana, tot deasupra Peleșului și, în colțul unei serpentine, am văzut o familie de urși – mama, tata și două pușlamale. Am oprit și ursuleții ne-au oferit un spectacol pe cinste tot urcând și coborând în niște copaci, în timp ce adulții stăteau rezervați. Când s-au plictisit de noi, am pornit ușor la vale. Am trecut prin fața lor, unde serpentina își schimba direcția. Drumul era consolidat cu un zid de piatră, spre trei metri. Am remarcat că ursul vine după mașină, am continuat să merg foarte încet. Deodată, matahala de peste 300 kg, dintr-o singură săritură a urcat zidul deasupra noastră. A fost o demonstrație de agilitate.

Iată că, pe toate canalele media, tocmai ni s-au prezentat niște idioți care au pus în pericol niște ursuleți plăpânzi – i-aș numi animale, dar aș jigni regnul. Pe parcursul timpului, televiziunile ne-au mai arătat bețivi agresând urșii gunoieri, plângându-se apoi că ursul i-a rănit. Cred că dacă i-ar fi mâncat, ar fi curățat specia umană de niște rebuturi, păcat că n-au făcut-o.

Noi proteste, de data asta minerii. Am mai scris și de bine și de rău despre tagma minerească, vă ofer link-ul. Probabil că au și motive reale, n-am multă grijă, s-au dus repede să se afle în treabă și să-i curteze ăia de la AUR – vor rezolva. Doar că, exact acum 31 de ani se încheia a doua mineriadă. Ia ghiciți cine îi chemase la Bucale să salveze revoluția?

Și, oricât aș dori să mi-i amintesc ca pe niște oameni, am doar imagini cu animale abrutizate de alcool. Am scăpat atunci nebătut, dar nu-mi pot șterge aceste amintiri.

Foto: jurnalist.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s