Artificiile

Locuitorii din satul meu, cei care nu sunt fraieri, sunt de două categorii. Șmecherii care-și spun acum antreprenori și cei care vând pământul bunicilor. De aceea, la Crăciun, la Revelion, oricând în timpul anului, când am parte de un spectacol cu artificii moca, mă întreb – oare, la câți metri pătrați de pământ au dat foc. Asta fiindcă prețul pământului este la mp, iar majoritatea veniturilor din vânzările de pământ sunt irosite, de exemplu, pe o mașină de fițe care se depreciază, într-un fel sau altul, de a doua zi.

Cam asta se întâmplă și cu statul român. Suntem pe primul loc în UE (în sfârșit, suntem și noi premianți) la cheltuielile bugetare cu salarii. Germania, cea mai tare economie, este pe ultimul – codașii.

După spusele lui Bombonel, numărul bugetarilor ar fi crescut cu 50% față de timpurile lui, nu s-ar mai întoarce. Fiindcă am urmărit fenomenul, pot să vă spun că a fost o creștere majoră în timpul lui dracnea-Veo-Fii-rea. Asta nu înseamnă că n-au fost angajări și după, și acum.

De fapt, statisticile sunt false fiindcă nu includ salariații companiilor de stat care, chipurile, produc. Zilele acestea s-au publicat niște salarii babane ale unor potentați ai statului (degeaba). Unul, șef pe la ANRE, este specialist în domeniu, fiindcă e electrician. Eu sunt sigur că s-a acoperit cu niște diplome d-alea, poate i-a dat și SNSPA una (o diplomă de la ăștia este atestarea imposturii, și Veo are). Dar, tot electrician rămâne. Dar lovelele l-ar face invidios pe un șef de companie serioasă, de dincolo, darmite pe Bombonel.

Până la urmă, ce este cu toți bugetarii ăștia? Păi, este sinecura generalizată. De la cei mai mici până la șefii ăi mari. Din 10 bugetari / angajați ai companiilor de stat, cel puțin 8 au fost angajați pe pile – sunt fini, afini, copii, nepoți, părinți, nași, amante, amanți, veri, unchi, ai cuiva. Nu contează că n-au pregătire, studii – dau declarație că-și vor completa studiile (nimic mai simplu în ziua de azi). Nu contează că nu se pricep, că niciodată nu se vor pricepe, că nu-i duce capul, că nu-i va duce niciodată, fiindcă nu trebuie să facă nimic. Eventual, se mai inventează o hârtie pe care niște prosti trebuie s-o scrie și noul angajat s-o ducă dintr-un loc în altul. Oricum, angajații statului nu au răspunderi reale, nu au vreo răspundere. Cred că Veo nici măcar pontajul nu l-a făcut cât a lucrat la BNR, acum luptă pentru pace. Singurul câștig, o relație mafiotă generală, este o pierdere chiar și pentru principalii actori, dar n-o sesizează, nu-i duce capul.

Ei, acești impostori grevează bugetul statului cu un procent serios din PIB. Adaugați și specialele dacă vreți o situație exactă. Sunt bani aruncați pe artificii, care nu produc nimic. Ar putea finanța investiții, crea locuri de muncă, ar pute fi productivi. Unde mai pui că sunt bani împrumutați. Dobânzile sunt mari, nu sunt împrumuturi sigure.

Acum s-a aflat că, în Danemarca, s-a înființat un partid care este condus de un computer, de o inteligență artificială. Mi se pare extraordinar, ni s-ar potrivi mănușă. Ce-ați zice de o întreagă țară condusă de o inteligență artificială?

Foto: reuters.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s