Așteptând să mori

De când te naști, asta faci. Uneori, nașterea și moartea vin la pachet dar, nu doresc o postare morbidă.

În intervalul de timp dintre cele două momente este viața. Mi-a plăcut definiția vieții de pe blogul Ratacit printre litere – nebunie, pasiune, vise. Aș adăuga creație – să faci ceva după puterile tale. Să sădești un pom, să …

Cei mai mulți, vor să ajungă oameni mari. De fapt, vor ajunge ceea ce doresc cu adevărat, în subconștientul lor, chiar dacă n-o știu. Oricum, nu ceea ce declară.

Dar, ce se întâmplă după ce s-au împlinit, s-au realizat? Ies la pensie și … așteaptă să moară – cei mai mulți. Încep să aibă mai mult grija caprei vecinului, crește stresul. Au multe griji fără rost, nejustificate. Unii uită de ce nu-și mai pot vedea nepoții, uită de ce le-au plecat copiii. Și, se vând pentru 100 de lei care se vor devaloriza repede, se vând și pe ei, și pe nepoții cărora nu le mai dau vreo șansă de întoarcere. Îmi aduc aminte de o prietenă dragă, fostă colegă de serviciu, care spunea privind coada de persoane în vârstă din Duminica Orbului, 1990: „Pe voi ce vă mai așteaptă, doar mormântul. Mie îmi distrugeți ultimii ani de viață.” Chiar așa a fost. Din păcate, au fost chiar ultimii ei ani de viata (Succesul PSD).

Dar oamenii aceia au votat pentru liniștea noastră, așa-i învățase Ilici, asta li se injectase în cei peste 40 de ani. Și, au stat liniștiți („stați liniștiți tovarăși …„), veniră mineriade, cei care trebuiau au luat bine cârmele. Oameni din ăștia ghidau minerii – pe ăsta l-am văzut la Universitate. Pentru ei, Universitatea era doar piața aceea care li se spusese că e rău famată, plină de droguri și de valută deși, chiar și muncitoarele de la APACA vroiau valută la pachet cu Petrică.

În sfârșit, au trecut anii, oamenii aceia chiar au murit, asa cum erau, în nemernicia lor. Menționez că eu le doresc viață îndelungată unora, din ăia pe pensii babane speciale, doar, doar justitia și-o face treaba. Bine, dacă au murit, cine ne mai asigură liniștea? Păi, cum cine? Scoatem pe unii la pensii speciale pe la 40 de ani c-or fi obosiți, angajăm pe banii din buget cât mai mulți. Nu contează dacă fac ceva, nu contează dacă ar ști să facă ceva, doar nu dăm de la noi. Ăștia ar trebui să fie noua masă electorală, noua masă de manevră. Că, dacă vine ăilalți, le ia specialele, îi afară, le ia pensiile.

Desigur că la citirea acestor mârșave rânduri, mulți se vor revolta – pensia este un drept câștigat, este garantată. Asupra acestei garanții am ceva rețineri. Dacă vrei să garantezi funcționarea unui calculator, mai pui unul alături. Pică primul, merge al doilea. La fel, orice sistem militar. Dar cine garantează pensiile? Nu mă refer la speciale, alea nu mă interesează. Ce se intamplă dacă nu mai sunt bani? Ne împrumutăm. Da, ne împrumutăm o dată, ne mai împrumutăm o dată, o facem și a treia oară, poate și a patra. Dar, la un moment dat, se va rupe ața. Prin 2027, încep decrețeii.

Fără a disculpa guvernanții care de 30 de ani încoace nu au intreprins nimic notabil, cred că este încă un cadou sau un blestem de la ceașcă și ai lui.

Oare la fel este peste tot? Ăștia pe care-i hulim, din vest, la care totul se socotește, sunt la fel? Am cunoscut foarte mulți pensionari în călătoriile mele – oameni liniștiți cu adevărat, fără probleme, fără stresul zilei de mâine. Sunt oameni care, odată la pensie, așteptând să moară ca și la noi, încearcă să-și umple din golurile pe care inerent li le-a lăsat viața, de exemplu, să vadă lumea. În economiile performante, mai sociale sau mai puțin sociale, se practică mai multe sisteme pentru finanțarea pensiilor. Nu știu care-i mai bun, mai performant. Dar, este clar că guvernanții noștri nu au făcut nimic pentru a găsi antidotul otrăvii pe care a lăsat-o ceașcă. Chiar dimpotrivă, au pus sare pe rană, s-au folosit de acest sistem mizerabil.

În închiere, cum zicea ceașcă, introduc ceva optimist: nu-mi iau măsurile, nu mă interesează.

 

2 comentarii la „Așteptând să mori

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Crimă și pedeapsă | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s