Automatizările cuprind încet întreaga existență. Presupun că întreaga procedură de fertilizare in vitro este un proces automat, mai puțin recoltarea și implantarea (sper). Asta înseamnă că automatele guvernează existența unora dinainte de a se naște.
Norocul nostru este politica. Se face încă natural, adică anal și oral.
Am mai atins subiectul automatizării în Proceduri, și Urgența medicală, dar mă macină o idee tot pe teme medicale. Cu toții am mai fost pe la doctor. Din nefericire, unii au mai ajuns și la examinări mai serioase de tipul tomografiilor. Documentația pe care o primești după așa ceva constă în imaginile respective și un gen de diagnostic, o ievaluare care are parafa unui medic.
Trebuie să vă spun că, de cele mai multe ori, ievaluarea nu este rezultatul subiectiv al experientei personale a unui medic, ci o prelucrare automată a imaginilor, adică este redactată de un soft care interpretează imaginile, face măsurători și emite documentul pe care-l semnează medicul, nu știu de ce. Probabil are semnificația unei reinterpretări personale a medicului dar, dvs. vă vine să credeți asta?
Să revenim însă. Să presupunem că s-a ajuns la un grad de evoluție în practica medicală astfel încât, cam toate vizitele medicale sunt efectuate de un automat. Bun, are avantaje. Softul de prelucrare este creat pe baza experientei unor medici serioși, a unor profesori (sper, dar cine garantează?). Rezultă că mase mari de pacienți au acces la un asemenea nivel de expertiză și e de bine.
Dar, care este reacția societății? Păi, medicii nu vor mai fi atât de interesați să învețe, fiindcă automatul știe lecția oricum. Încet, calitatea materialului uman de diagnosticare scade. Sigur, cercetarea medicală continuă și înregistrează progrese. Totuși, din ce în ce mai puțini foști studenți ajung a fi medici buni. Dintre aceștia, o parte cu ceva talent pedagogic, vor forma alți studenți și unii vor consilia realizarea automatelor cu cunoștințe aduse la zi.
Dintre noii absolvenți, și mai putini vor avea pregătirea necesară. Procesul va continua și, la un moment dat, nu vor mai exista profesorii. nu va mai exista baza de selecție a celor care trebuie să învețe automatele să consulte cu adevărat. Asta înseamnă o criză intelectuală.
Am ales medicina. Dar lucrurile pot evolua similar în oricare alt domeniu fiindcă peste tot este necesar progresul și creativitatea.
Eu cred că nu se va ajunge la criză. Fiindcă totdeauna sunt oameni care urcă muntele fiindcă există, cei considerați de marea masă ciudați și respinși mai totdeauna.
Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră
Pingback: Epidemiile | Născut pe lista neagră