Basme

Sunt un călător împătimit. Deși am bătut drumul între Antarctica și oceanul Arctic, mi-au rămas multe, multe, foarte multe locuri pitorești de văzut. Niciodată nu m-am dus să stau la un hotel de fițe, un sejur cu care să mă laud. Pur și simplu, nu mă interesează așa ceva. Prefer spectaculosul natural.

Experiența mea arată că turismul se vinde (da, este un produs) foarte bine cu o poveste. Nu contează dacă este adevărată, dacă are vreun sâmbure de adevăr, dacă este complet falsă. Poveste să fie.

Cel mai mare promotor al turismului în România este actualul rege Charles al III-lea. A cumpărat proprietăți în mai multe sate din Ardeal și a făcut multă publicitate acelor locuri. A susținut ceea ce a considerat el valoros și tradițional, chiar a finanțat. În fond, a creat o poveste a acelor locuri.

Acum, Musk (n-am fost în Africa de Sud care se pare că este foarte frumoasă) și alte personalități pline de lovele, au petrecut de Halloween la Bran. Un mit fals, dar valoros – Dracula.

Ai noștri, poate cu excepția asociațiilor de montagnarzi antebelice, săsești, nu s-au omorât cu promovarea turismului. În ultimii peste 30 de ani, sunt doar două chestii notabile. Remarcați că nu le-am spus încercări. Una a fost excrocheria lui Agaton (n-ar fi fost posibilă fără ajutorul lui Bombonel). A doua, frunza lui Nuți. Cred că ar fi avut un succes categoric dacă ar fi pozat chiar Nuți în persoană cu frunza ca unic acoperământ – un fel de Țara Evei. Acum, vedem de ceva vreme un spot plăcut, dar fără clenci, de promovare a Bulgariei. Noi n-am izbutit nici atât.

Mi-aduc aminte de o întâmplare din NZ. În programul foarte încărcat, la minut, am ajuns prea repede la Te Anau, pe malul lacului cu același nume. NZ este un ținut născut din cenușă, exclusiv de origine vulcanică. Lacul este un fost fiord mare care a pierdut legătura cu oceanul în urma activităților vulcanice. Am aflat de niște excursii care se făceau pe lac și am ales una. Mi-au spus că nu mai au locuri, am insistat, ba chiar am solicitat un discount fiindcă mai fusesem clientul companiei. Afurisit zgârcit. Am obținut și locuri și 10% reducere. Excursia dura circa trei ore. Două ore dus și întors cu un vapor, o oră vizitarea unei peșteri. În NZ, peșterile sunt aproape inexistente. Există ceva forme vulcanice gen Cathedral Cove la Ocean și alte vreo trei în niște depozite calcaroase formate de scoici în roca vulcanică. Peștera de pe Te Anau este una din ele – Glow Worm Caves. Realitatea este o peșteră mică, oricum ceea ce se vizitează sunt vreo sută de metri inundați. Așadar, ești plimbat cu barca prin întunericul galeriei pentru a vedea ceea ce ei spun că sunt niște viermi fosforescenți. Regia este perfectă, ghizii foarte bine pregătiți.Acțiuni simple, bine puse la punct, care transformă totul într-o atracție. Ți se făceau poze contra cost. Eram decis să refuz (zgârcit) dar fotografa era o foarte tânără bulgăroaică de pe la Varna care emigrase cu părinții când era copil. Fusese în excursie și la Constanța.

Revenind, vă ofer o știre în exclusivitate de pe FB: aseară, ca să-l sperie pe Elon Musk, Angelina Jolie s-a deghizat în Șoșoacă!!!🤣😎

Foto: dw.com, bbc.com.uk.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s