Sărbătoare dom-le – Sf. Arhangheli Mihail și Gavril. Bugetarii ar fi trebuit să pună de o grevă, nu li s-a dat liber și era și vineri. Oricum vinerea nu se munceste. La mulți ani sărbătoriților.
Să lăsăm deocamdată cele sfinte. Corupția e prezentă geografic peste tot, e firesc, e omenesc. Problema este procentul pe care-l reprezintă. E vorba de corupția privind banul public, cheltuirea bugetului. Am călătorit destul de mult. Cam peste tot, m-am uitat cu atenție, am analizat ceea ce am văzut, m-am gândit ce mi s-ar putea ascunde. De exemplu, externalizarea unor servicii, în fond, bugetare. Se practică și prin țări nordice (dintre cele mai civilizate/organizate). Totuși, banul public este bine gestionat, riguros și transparent.
Este de neacceptat ca, în timpul unei guvernări neterminate, cheltuielile cu personalul bugetar să crească de câteva ori. Sunt de notorietate emisiunile Tv realizate pe la niște primării din Germania în care primarul nu era remunerat și angajații erau foarte puțini – bugetari cât mai puțini.
Într-o companie privată, posturile sunt gestionate foarte strict. Angajații au roluri precise și trebuie să se descurce în orice situație. În plus, poartă răspunderea a ceea ce fac. Altfel, compania falimentează. Desigur, mai sunt și unele companii, de exemplu o companie petrolieră la care, probabil în virtutea participării statului sau a cine știe ce interese obscure și păguboase, își găsesc refugiul tot felul de potentați sau puii lor.
Ca să nu mai ocolesc subiectul, eu cred că o angajare fără noimă a unui bugetar sau un salariu fără justificare și răspundere acordat unui bugetar, reprezintă furt, furt din buget, din banii publici plătiți de noi toți. Prin bugetar înțeleg și angajați ai companiilor de stat, cum e TAROM.
Pe vremuri, prin întreprinderi, fabrici și uzine, prin instituții, dacă la fiecare 10 angajați ar fi fost concediați 6-7, lucrurile ar fi evoluat la fel. Așa era atunci, erau o mulțime de inși care nu prea făceau nimic – băgători de seamă, mâncători de rahat. Din cauza asta, nostalgicii spun că aveau un loc de muncă asigurat – de fapt, erau șomeri bine plătiți (Cenușă este totul – nemurirea I). Astăzi, mai putem accepta asta?
Cum comenta blogger-ul Aila, din banii unui salariat la privat munciți cu adevărat, sunt plătiți o mulțime de angajați politic, pe pile și cumetrii, doar pentru a fi noua masă electorală psd.
Eu cred că numărul bugetarilor ar trebui diminuat drastic, iar cei responsabili de acestă formă de furt să suporte rigorile legii.
Foto facebook.com și profit.ro
Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră