Butoane

Ce înseamnă butoane? Când am auzit prima oară termenul cu o semnificație specială, era vorba de porecla unui țigan, șef de clan din Giurgiu, aflat în strânsă legătură cu autorități politice de pe acolo.

Ce mi-a venit deodată cu butoanele? Păi tocmai a ieșit la iveală, după două victime, o mafie cu autorități mai mici sau mai mari care acordau permise de port-armă fără formalitățile legale. Deocamdată este  anchetat chiar reprezentantul guvernului în teritoriu. În teorie, ancheta este de vreo doi ani dar, i-au trebuit cele două victime ca să devină serioasă. Se pare că mai există ramificații ale rețelei către vârful de atunci al guvernului.

Vă readuc aminte mizeria care a ieșit de sub preș în vestita anchetă Caracal, scandal care a fost băgat, la rândul lui, tot sub preș. Sau, fabricile de permise, cea mai serioasă fiind cea din Argeș.

Deci, ce înseamnă butoanele astea și de când sunt ele? Prin ce se deosebesc butoanele ultimilor 70 ani de Lanțul slăbiciunilor lui Nenea Iancu?

Principala deosebire constă în faptul că butoanele nu mai sunt simple slăbiciuni, ci au devenit politică de stat prin care sunt controlate niște false ierarhii.

Cum funcționează butoanele? Păi, vârful statului acordă niște privilegii unor oameni de încredere care, la rândul lor, dau niște privilegii mai mici altor „de încredere” și tot asa, de sus în jos. Dar de jos în sus, funcționează? Funcționează și așa. Orice gașcă constituită jos, își plătește taxa de protecție în sus. În ce constă taxa de protecție? Servicii, bani, avantaje, inclusiv electorale. De exemplu butoane de Giurgiu (nu-mi vine să-l scriu cu majusculă) își mobilizează ginta să voteze cu cineva anume. Ceea ce nu înseamnă că butoanele sunt la el.

Dar pe vremurile alelalte funcționau butoanele? Sigur că da, Cu cât societatea are mai multe lipsuri, cu atât interesele mărunte sunt mai mari. Ori, pe vremea aceea, slavă Domnului, nu duceam lipsă de lipsuri – mâncare, cafea, benzină, vreun pașaport, orice, chiar și supraviețuirea.

Rezultatul? Controlul populației prin vulnerabilități. Dar dacă nu ai vulnerabilități? În această situație trebuie să-ți fie create. Un post călduț, bănos, fără răspunderi, este o vulnerabilitate. O pensie mică este o vulnerabilitate care te face sensibil la suta de lei.

Dar adevărații stăpâni ai butoanelor? Totdeauna, față de restul populației, au huzurit. Spre exemplu, la marginea Bucureștiului era o fabrică de salam unde nu se auzise de soia – era numai pentru ceașcă și ai lui. Ei erau cu adevărat cei ce nu mâncaseră salam cu soia. Dacă erai cuminte, puteai fi angajat acolo, nu contează ce. Acolo, furtul de carne era aproape legal. Vă aduc aminte de magazinele speciale, ale lor. Atributul ăsta e ca un blestem care ne urmărește peste decenii. Bufetele speciale din parlament au prețuri mai mici ca la coltul străzii. Oare patronii ăia merg pe pierdere?

Mă opresc aici. Să nu cumva să credeți că butoanele se rezumă la

like

Foto: playtech.ro

2 comentarii la „Butoane

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Remember | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s