Ce înseamnă să n-ai așteptări

Sunt sigur că psihologia maselor este o știință bine dezvoltată – toți vor să manipuleze masele. Prin educație, generație după generație, cu multă propagandă și manipulare, prin fondul ADN, se ajunge la o mentalitate de masă, mentalitate comună. Sigur că nu toți oamenii sunt la fel, dar, dacă s-ar putea determina matematic,  asta este media psihologică a maselor.

Scriind Despre dictatură și Despre teroare, retrăind mizeria de atunci cu urmări grave în prezent, mi-am pus întrebarea:

CUM A FOST POSIBIL?

La fel mă întreb, uitându-mă la Tv sau citind reportaje, văd decăderea unor națiuni. Venezuela – o țară cu o natură extrem de diversă, cu mari resurse naturale, țara descrisă în superlative de Henri Charriere, dusă de izbeliște de o serie de stângiști. Turcia – unde am parcurs câteva mii de kilometrii și care se află, în opinia mea, pe un drum greșit, oricum, nu acela deschis de Ataturk. Cuba, transformată de „revoluționari” dintr-un fel de paradis într-o țară săracă. Cum a fost posibil? Cum rabdă națiile să fie târâte în mizerie? De ce nu înțeleg că, prin ele însele, pot redeveni mulțumite?

Răspunsul e destul de simplu. Prin deturnări rapide ale atenției colective, prin educație îndelungată pe mai multe generații, exploatând slăbiciuni omenești, chiar prin forță dacă n-a mers altfel, s-a reușit o mentalitate colectivă lipsită de așteptări, o mentalitate care se mulțumește cu puțin, care se mulțumește cu supraviețuirea și care, împotriva firii, nu-și dorește binele.

Revenind la noi, în Românica, e ca atunci când o bătrânică bolnavă, își pune în sacoșă găina din bătătură și o duce la doctor, deși știe că este un medic prost, că nu acordă atenție pacienților, că nu o va vindeca. Dar, își închipuie că toți sunt la fel, că dacă ar aspira la altul ar trebui să ducă două găini și nu are. Și, oricum, n-are alte așteptări fiindcă așa e în mintea ei și a celor ce o înconjoară.

Pe asta se bazează mizeria unei nații, pe lipsa așteptărilor.

Dar, liniștiți-vă. Nu contează EURO, nu contează prostia afișată peste tot, vom primi mult așteptata vitamină D. Uraaa, ni se-împliniră marile așteptări!

 

Un comentariu la „Ce înseamnă să n-ai așteptări

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s