Tocmai am primit un mail de la un cunoscut din Alaska. Este vorba de o pereche la peste 60 de ani, pensionari. După ce-mi povestește niște chestiuni personale, îmi împărtășește și niște frământări politice. Este prima oară când am ocazia de a cunoaște opinia clară și directă a unui american simplu privindu-l pe președintele Trump. Anterior, de câte ori am încercat să abordez în discuția directă subiectul politic, nu s-a lăsat antrenat.
The USA is in the midst of national elections, and everything is in a terrible mess with the National government. I do not think the country has ever had such incompetent National leadership. President Trump is very unpopular with our friends and most minorities in the country. However, he is strongly supported by conservative, often less thoughtful people who tend to be very self centered citizens. Although public polling gives an advantage to the more progressive candidates, the Presidential election process that makes use of representatives, rather than the actual votes, favors voters in rural areas. As you probably know, President Trump is the second president in recent times to have won the election with fewer votes overall than their opponents because of this representative „Electoral College” system. President Trump has moved the National Government to a much more authoritarian, closed political system than perhaps ever before in American history. Democratic government will suffer a very serious blow, I fear, if he wins reelection.
La comentarii, găsiți și o versiune româneasca. Iată ce intenționez să-i scriu privind situația noastră politică.
Situația la voi este oarecum asemănătoare celei din România, în sensul că 2019-2020 sunt ani electorali, cu două excepții:
-
- Aveți o democrație consolidată și veche. În România este una recentă și nu foarte stabilă.
- Tulburările recente legate de persoanele de culoare pe care le-am urmărit și eu. M-a surprins să privesc scenele din Seattle, pe care mi-l amintesc ca pe un oraș liniștit.
În România sunt patru rânduri de alegeri care nu se prea suprapun: pentru parlamentul Uniunii Europene,, pentru Președinte (România este un stat semi-prezidențial), generale (parlamentul României) și locale. Anul trecut au fost două consultări electorale (euro-parlamentare, prezidențiale) și două referendumuri. Anul acesta sunt programate două: locale și parlamentare. Localele au fost amânate din mai din cauza COVID și vor fi pe 27 septembrie, parlamentarele pe 6 decembrie.
Ca să înțelegi situația generală trebuie să-ți povestesc puțină istorie. Suntem singurul popor latin din zonă, existăm de peste 2000 de ani și nu avem nimic comun cu slavii.
În 1812 Rusia a ocupat o parte din estul României numită Basarabia cu care nu aveau nimic în comun. Regiunea a revenit din nou României în 1918. La începutul WWII, prin pactul Ribbentrop-Molotov care includea și Țările Baltice, Rusia a reocupat regiunea, ceea ce a determinat intrarea României în război alături de Germania. La înfrângerea Germaniei, Rusia a reocupat zona unde a înființat o republică sovietică, însă sudul și nordul teritoriului a fost arbitrar date Ucrainei, care atunci era tot Rusia, România pierzând 20% din actualul teritoriu. În fapt, și astăzi zona este controlată de Moscova.
Deși România a luptat din 1944 alături de Rusia împotriva Germaniei, tancurile sovietice ne-au adus comuniștii și au instaurat un regim de teroare. Ierarhiile societății românești au fost răsturnate, impostorii, inculții, cei ridicați din noroaie de bolșevici au ajuns să conducă țara. Intelectualitatea a fost decimată, proprietățile au fost confiscate, sute de mii de oameni au ajuns în lagăre și pușcării, foarte mulți pierzându-și viața. Am fost singura țară din Europa de Est în care a fost o rezistență armată la regimul comunist.
Dintr-o țară dezvoltată, în mai mult de 40 de ani de comunism, am ajuns una subdezvoltată. Lucrurile au mers și mai rău în teritoriul ocupat de sovietici, pe care l-au deznaționalizat.
După ’90, comuniștii și urmașii lor s-au regrupat în diverse partide, menținând practic controlul. Totuși am izbutit să intrăm în UE și NATO. În favoarea acestor aderări a existat cel mai mare suport popular, conform sondajelor. Actualii comuniști sunt votați de cei mai săraci oameni, cei fără vreo cultură, pensionari foarte în vârstă, adică oameni neinformați, manipulabili. Desigur, propagandei stângii, i se adaugă propaganda provenită și finanțată de Rusia. În ultimii patru ani, sub guvernarea lor, cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut de 2.5 ori prin mărirea exagerată a numărului salariaților bugetari și a salariilor, eliminându-se practic orice investiție. Totul cu scopul lărgirii bazei electorale a stângii. Alegătorii stângii sunt disciplinați și votează totdeauna. Votanții dreptei sunt mai libertini, nu votează totdeauna.
Totuși, în 2019 partidele de stânga au suferit o înfrângere masivă pe fondul mobilizării electoratului. Sper ca asta să se întâmple și în acest sfârșit de an, chiar sub semnul COVID.
Sper că acum îți este clar de ce ți-am spus că noi suntem cealaltă „ultimă frontieră„.
Ultima remarcă se referă la logo-ul scris pe toate plăcutele de înmatriculare din AK. Sunt extrem de mulțumit ca am găsit asemănări între noi și SUA.🙂 Mă gandesc serios să-i propun ca, dacă iese Trump, să emigreze în România. Dacă iese și psd, emigrăm împreună în Congo.
M-am străduit să-i explic foarte pe scurt situația politică de la noi. Nu i-am răspuns încă, așa încât, dacă aveți vreo sugestie sau reformulare, o accept cu plăcere.
Foto: Gene Dickason – Turnagain Arm fiord în sudul Anchorage, AK.

Traducerea scrisorii:
SUA se află în mijlocul alegerilor naționale și totul este într-o groaznică mizerie cu guvernul național. Nu cred că țara a avut vreodată o conducere națională atât de incompetentă. Președintele Trump este foarte nepopular la prietenii noștri și pentru majoritatea minorităților din țară. Cu toate acestea, el este puternic susținut de oameni conservatori, adesea mai puțin atenți, care tind să fie cetățeni foarte egocentriști. Deși sondajele publice oferă un avantaj candidaților mai progresiști, procesul alegerilor prezidențiale care folosește reprezentanții, mai degrabă decât voturile reale, favorizează alegătorii din zonele rurale. După cum probabil știți, președintele Trump este al doilea președinte din ultimii ani care a câștigat alegerile cu mai puține voturi în general decât adversarii lor datorită acestui sistem reprezentativ „Colegiul Electoral”. Președintele Trump a mutat guvernul național într-un sistem politic mult mai autoritar și închis decât poate vreodată în istoria americană. Guvernul democratic va suferi o lovitură foarte gravă, mă tem, dacă va câștiga realegerea.
ApreciazăApreciază