Când am scris Brațul legii, am avut impresia că era vorba de niște venituri nejustificate din ajutoare sociale în scandalul procesului Țăndărei – de fapt uitasem. Tocmai eu care nu uit și nu iert. În realitate, procesul a avut ca obiect traficul de persoane, în special de minori, în scopul folosirii lor pentru cerșetorie, hoții, sex. Pe scurt trafic de carne vie.
Ancheta a fost inițiată de poliția engleză, dar afacerea era extinsă și în Spania, Franța, Olanda. Ca să înțelegeți mai clar afectarea imaginii României și a noastră, a românilor in general, iată cam ce apărea prin ziarele britanice:
Justiție oarbă – „O lepădătură de român”, „ÎNCHIDEȚI GRANIȚELE, DAȚI-I AFARĂ”.
Cum a eșuat în instanță dosarul Țăndărei – Bernie Gravett, fost anchetator în poliția britanică “Dacă vrei să îți continui afacerile ilegale fără să fii deranjat de autorități, corupția are întotdeauna o legătură cu asta. Acesta este un lucru trist pentru România actuală. Nu trebuie să fii un om de știință să știi asta. Din cauza acesta sunt trist pentru România, pentru că pare să fie din ce în ce mai rău, nu mai bine”, Anthony Steen, președinte Human Trafficking Foundation “Au fost cheltuiți mulți bani publici pentru Țăndărei și nu a existat nicio condamnare, nicio victimă nu a fost ajutată. Este scandalos. De asta mi-ar plăcea să văd o conducere și nu doar în instanțele din România, ci în Parlament. Sper ca parlamentul să ia atitudine în lupta împotriva traficului de oameni”.
Ca să aveți o imagine mai clară a afacerii, fiecare bucată de carne exploatată aducea rețelei un venit în jur de 20.000 de lire lunar. La perchiziția din 2010, numai la cel considerat capul rețelei (un pensionar), s-a pus sechestru pe 1.300 de euro, aproape 17.000 de lei și 3,8 kg de aur. Titi Aghiotantu avea trei arme acasă – o pușcă de vânătoare, un pistol cu bile și un pistol mitralieră AK 47. Pentru toate a adus acte, chiar și pentru mitralieră care a fost înregistrată ca armă de colecție. S-au găsit și niște gloanțe în plus pentru mitraliera din panoplie, dar și pentru această faptă a intervenit prescripția. Au fost exploatate sute de persoane. Inițial destructurata, rețeaua lucrează în continuare Madrid, Paris, Amsterdam. Rețeaua avea/are o mulțime de automobile BMW, Mercedes, Porsche, unele cu volanul pe dreapta.
Aproape trei sferturi din victimele recrutate din state UE și exploatate in alte state UE provin din România – 1.704 din 2.302, iar dintre acestea 61% au fost recrutate și exploatate pentru exploatare sexuală, arăta în 2018 raportul „Data collection on trafficking in human beings in the EU” (pag. 75).
Prima anchetă româno-britanică privind traficul de copii a fost prezentată în PE de către autoritățile britanice și UE a adoptat directiva 36 din 2011 care a amendat Protocolul de la Palermo. Directiva a fost adoptată de toate statele membre și a redefinit exploatarea copiilor la cerșit şi furat ca o formă de muncă forțată, adică sclavie.
Dar cum a fost posibil, cum este posibil să se desfășoare o afacere de o asemenea amploare fără intervenția autorităților? Răspunsul este că nu e posibil. De aceea a fost nevoie de intervenția coloanei de mașini poliție-jandarmi veniți din altă parte, filmați cu mândrie chiar de MI zilele trecute.
La proces, rețeaua, șeful Titi (foarte probabil neștiutor de carte, au fost apărați de avocatul Cătălin Dancu. Citind cv-ul d-lui Dancu publicat prin presă a rezultat că suntem aproape rude. A aparat companii petroliere, mafioți, pesedei, apropiat al lui dracnea, implicat în dosarul Microsoft (nu ca avocat). Nu știu cât de bun avocat este în realitate D-l Dancu, dar este sigur un influiencer tare. How Europe’s biggest child trafficking gang escaped justice menționează „witness intimidation and corrupt investigators”.
Oare cum au avut clanul, Titi Aghiotantu acces la serviciile unui asemenea avocat cu mare anvergură relațională precum Dancu (Caracal. Țăndărei. Complicități). Nu cred că există un alt răspuns decât faptul că rețeaua era/este mult mai largă, iar complicitățile se întind în zona politică. De altfel, după succesul procesului, D-l Dancu a fost propulsat consul la New York (rechemat de guvernul Orban). Corupția ucide? COVID-ul, da.
Și așa, am ajuns la titlu. QED – quod erat demonstrandum.
Foto: ziare.com