Creativul pătat

Dacă un om este creativ prin firea lui și îl duce și capul, nu este suficient pentru a „scoate” ceva nou. Este necesar și să lucreze într-o anumită direcție și să aibă libertatea soluțiilor. În aceste condiții, poate avea una sau două idei inovatoare pe an. Din fericire m-am aflat în această situație pe drumul pe care singur mi l-am ales. Creativitatea la care m-am referit se poate manifesta în orice domeniu, dar mai ales în artă, literatură, tehnică.

Câțiva ani am optat pentru brevetarea soluțiilor găsite. Brevetele aveau și au valoare științifică la CV (atunci se numea „memoriu de activitate”). La un moment dat, am calculat și solicitat niște recompense financiare, pe urma brevetelor, conform legilor de atunci. Am obținut într-un final ceva nesatisfăcător după ce m-am certat cu toată conducerea de atunci a instituției. După cum v-am mai spus, când mă cert, nu prea mai las loc de bună ziua.

După acest episod, am renunțat la sistemul brevetării și am recurs la publicarea de articole în revistele de specialitate. Dacă era ceva serios, publicam în America pe bani adevărați (cred că deja am recuperat handicapul pe care mi l-am creat cu viza americană). Ca să nu fiu chemat de „băieți” și întrebat ce e cu materialul din scrisoare, îmi trebuia o hârtie care menționa „nu e brevetabil și n-are elemente de noutate”. Scriam hârtia asta la mașina mea de scris și mă duceam personal la director s-o semneze.  Știind cam ce i-aș spune dacă refuză, semna ca primarul. Nu cred că nu știa că nimeni n-ar publica acolo fără serioase elemente de noutate.

De, pană la urmă, și tarele de caracter pe care mi le-a creat sistemul (sunt sigur că nu dau degeaba vina pe el) au avut avantajul lor. Soției mele nu-i place când îi spun „viața m-a făcut așa„.

Fiindcă am pomenit din nou mașina de scris, îmi aduc aminte cum eram convocat extrem de umilitor, anual, într-o cameră sordidă cu niște mese ca pentru soldați, la miliție, pentru a da un specimen de caractere ale mașinii de scris pentru ca nu cumva să-mi vină vreun gând subversiv. Îmi amprentau de fiecare dată neplăcut mintea. Ce le trecea prin capetele lor … (invectiv), eu și subversiv.

51 de comentarii la „Creativul pătat

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Cenușă este totul – nemurirea I | Născut pe lista neagră

  3. Pingback: Tratamente degradante | Născut pe lista neagră

  4. Pingback: Scenarita | Născut pe lista neagră

  5. Pingback: Școala | Născut pe lista neagră

Lasă un comentariu