Cam pe toate numerele de înmatriculare din Alaska este scris THE LAST FRONTIER. Desigur că m-am gândit imediat că și noi, România, am avea dreptul la acest subtitlu. Voi mai comenta tema în altă pagină.
AK este cel mai mare stat american și, în același timp, cel cu cea mai mică populație. Din multe puncte de vedere – așezare nordică, climă, relief, vulcani, resurse naturale – Alaska este comparabilă cu Siberia. Ambele au ceva căi ferate care le traversează în părțile sudice (în AK calea ferată este mai în nord), în ambele există o prezență militară; din punct de vedere al trupelor este mai importantă în Siberia. Rememorând cam cum se vedeau lucrurile pe la noi în comunism (pe model sovietic), cred că trupele sunt incluse în populația stabilă siberiană declarată în statistici, mărind artificial numărul locuitorilor.
În aceste condiții, am calculat că în Siberia de est, la nord de paralela 50 (Kamciatka, Magadan, Sakha, nordul Habarovsk, Ciukotka – mai mult de trei ori suprafața AK) sunt sub 0,44 locuitori/km2. Mai puțin, dar comparabil cu AK – 0,49 locuitori/km2.
De aici încolo încep diferențele marcate de un „median household income” (un fel de venit mediu anual pe familie) 73.181$ (locul 8 în SUA) și peste 40.000$ PIB/locuitor. Asta este ceea ce am văzut pe fețele locuitorilor.
M-am întrebat cum ar fi fost dacă rușii nu ar fi vândut AK acum mai mult de 150 ani? Păi, locuitorii ar fi fost aduși, nu ar fi venit. Gulagurile, deportările, lagărele au generat populația Siberiei, la fel ar fi fost și în AK. Ne-am fi mirat cum cutare ar fi izbutit să se întoarcă după 30 de ani dintr-un lagăr din Alaska. Am fi aflat despre un nucleu de populație românească într-un cătun nedezvoltat din AK, populație care nu mai știe cum a ajuns acolo.
Dacă, prin absurd, călătoria mea ar mai fi fost posibilă, aș fi întâlnit mizeria pe care am văzut-o prin Bucovina de nord în locul prosperității civilizate.
Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră
Pingback: Numerele | Născut pe lista neagră