Am mai atins subiectul fiscal – Fiscale și Moș Crăciun. Totuși, nu mă pot abține să nu revin deși, pagina mi-a ieșit lungă.
Zilele trecute eram „în vizită” la agenția fiscală. Înaintea mea, două persoane cu adevărat în vârstă – le-ar fi putut fi bunici celor doi flăcăi cere se ocupau de relația cu publicul. Ambele veniseră să afle dacă au ceva de plătit. Bunicul și bunica au fost trimiși la plimbare de cei doi imberbi spunându-li-se că acum totul se rezolvă online și nu au ce căuta la fisc. Mi s-ar fi părut normal să se deranjeze cei doi să arunce o privire pe calculatoarele din dotare și să le spună simplu dacă și cât au de plată, când și unde pot plăti. Am strâns tare din măsele să nu-i beștelesc pe cei doi, mă simt rușinat că n-am făcut-o.
Nu sunt adeptul drumurilor, cozilor și timpului pierdut la fisc sau la alte autorități similare și este clar că informatizarea este bună. Problema este modul în care aceasta se implementează, adică de formă, superficial, doar pentru raportarea unui nou succes.
Statul plătește bani grei pentru această operație, fie propriilor angajați, fie unor firme de specialitate cum e cea care gestionează CASS – povestea cu rețetele. Cum ar trebui să arate, din punctul de vedere al contribuabilului, o asemenea aplicație? Păi, în primul rând ar trebui să fie foarte prietenoasă și sugestivă, adică accesibilă oricui, indiferent de pregătire.
În al doilea rând, ar trebui să nu coste nimic pe contribuabil, adică să nu fie legate de un sistem de operare costisitor cum este Microsoft Windows, care a generat atâtea scandaluri și costuri chiar autorităților. Ne-utilizarea Windows ar genera economii importante și pentru stat. Spre exemplu, Ubuntu Kylin este dezvoltat de producătorul lui în baza unui aranjament cu Ministerul Industriei și Informației din China. Este un linux cel puțin la fel de prietenos ca Windows, gratis, sigur și înnoit la fiecare șase luni. Am ochiul format și tot ce văd prin filme pe calculatoare administrative sau militare nu este Windows, sunt MAC sau Linux. Deci, pentru chinezi e bun, pentru noi nu.
În al treilea rând, aplicațiile de tip fiscal n-ar trebui să fie legate de un anumit browser. Ar trebui să poată fi utilizate cu toate browserele comune, nu doar Internet Explorer Microsoft. Probabil autoritățile noastre n-au auzit de scandalurile internaționale legate de acesta și amenzile primite de Microsoft.
În al patrulea rând, sistemul de înregistrare și acordare de semnături electronice ar trebui să nu fie legat de doar vreo cinci furnizori care au generat un monopol. Costul unei semnături este cam ca venitul unui om obișnuit, venit care urmează a fi declarat.
Cele patru condiții sunt doar de bun simț. Cei care decid structura sistemului nu trebuie să fie mari specialiști pentru a le pune. Cunosc detaliile/argumentele tehnice legate de neîndeplinirea niciuneia din condițiile de mai sus. Mai sunt și motivele care au generat procese penale nefinalizate despre care s-a scris prin jurnale sau pe care le intuiți. Dar motivul principal sunt oamenii. Pentru îndeplinirea condițiilor, trebuie programatori serioși și bine pregătiți. Ori, selecția programatorilor bugetari cam știți cum se face, iar firmele angajate urmăresc profitul și, oricum, condițiile nu li s-au impus.
Autoritățile au introdus ghișeul virtual pentru sume datorate și plăti. Dar nici acesta nu îndeplinește condițiile și nu poate fi deschis exclusiv online. În ce privește declararea veniturilor, în prezent poate fi făcută numai cu un calculator cu o versiune nouă Windows, cu Internet Explorer și compatibilități .NET 4, adică nu orice calculator. Cum sunt suspicios, îi bănuiesc de blat cu Microsoft.
Dar, pentru liniștea noastră, cum zicea Ilici, hai să ne imaginăm o clipă că ne declarăm veniturile (știu doar proștii, dar sunt dintre ei) cu un formular electronic clar, simplu, corect, că o putem face de pe orice dispozitiv (calculator, telefon, laptop) indiferent de sistemul de operare și că semnătura electronică costă 20 lei.
Tot în această lume imaginară liniștită, bătrâni, persoane fără posibilități, găsesc un calculator la fisc și doi operatori tineri, amabili, care spun ei întâi sărut-mâna / bună ziua.