Cutia Pandorei

Știm cu toții că bugetarii, mai ales cei din primării și din administrația centrală, și-au făcut rost de tot felul de sporuri pentru a-și rotunji nejustificat veniturile. Este o listă lungă (dacă voi avea timp s-o fac rost v-o livrez). De scârbă, scârbă de bugetarii impostori și puturoși, scârbă de apucăturile lor care arată tot cei mai josnic în caracterul unor oameni oarecum obișnuiți, n-am atins direct subiectul.

Iată însă că ieri seară, pe digi, am aflat că un sindicat din învățământ, cu pretenții a reprezenta mai mult de jumătate din personalul didactic, a revendicat un spor pentru lucrul în fața ecranului – spor de radiație. Acest spor nu a fost o invenție post-revoluționară (dacă persistăm în a numi revoluție, o lovitură de stat). El a existat și înainte de timpul lui ceașcă. Sporul era destinat persoanelor silite să lucreze în medii cu radiații și este firesc.

Post-revoluționar, puturoșii despre care vorbeam mai sus s-au gândit că ar putea umfla un ban frumos și au decretat că lucrul în fața ecranului îi expune radiațiilor. Fie vorba între noi, pe vremea aceea nici nu pricepeau mare lucru din ce vedeau pe ecrane, dar își mai omorau plictisul riscându-și sănătatea cu un Solitaire. Chiar și acum un an, doi, a fost un mic scandal cu un primar ce solicita sporul.

De fapt, în ce consta pericolul? Monitoarele calculatoarelor erau atunci cu tuburi catodice, precum televizoarele. Într-adevăr, acelea aveau o componentă de raze X care sunt nocive, cancerigene. Numai că, intensitatea lor dincolo de sticlă era foarte mică. În fond, televizoarele erau create pentru larg consum. Cred că d-asta ne purta de grijă ceașcă să nu privim mult la Tv.

Între timp, veacu’ a înaintat și tuburile catodice au dispărut. Da, dar sporurile au rămas. Cred că și astăzi sunt o mulțime de puturoși din-ăștia care iau sporul de radiație. Ei, asta invoca fufa de la sindicat, faptul că profesorii sunt discriminați față de alți bugetari. Într-un fel, avea dreptate.

Sper că plângerea adresată primului ministru va deschide cutia Pandorei, fiindcă a face rost este de fapt un furt.

Foto: gm5.ro.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s