Cuvinte mari

Adăugarea unui atribut politic unei noțiuni consacrate introduce de fapt un fals în înțelesul de bază – patriotismul socialist, justiția populară, patria socialistă, democrația socialistă sau mult mai recenta democrație originală – pot umple o pagină cu exemple. Toate astea sunt niște glume, din păcate tragice.

Așa s-a ajuns ca un nemernic de securist care a aplicat dictatura proletariatului țăranilor pentru ai forța să intre în colectivă să declare senin că el a fost un patriot. Sau unul care organiza atentate împotriva lui Goma sau împotriva Europei Libere să fie la fel de patriot. Tot patriot s-a declarat și torționarul scelerat Ion Fecior.

Dacă n-ar fi atât de grave faptele sau dacă ar fi doar situații izolate, s-ar putea spune că au fost doar anomaliile unui sistem normal. Problema este că sistemul comunist a generat o grămadă de asemenea patrioți. Unul era delator din patriotism, altul se străduia să ajungă în vârful ierarhiilor criminale tot din patriotism. Câți patrioți ne înconjurau din toate părțile – la serviciu, pe stradă, în magazine, vecinii, uneori aveai patriotul chiar în pat.

O altă abordare practicată azi (la fel de nocivă) este culpabilizarea colectivă – toți am fost, toți am beneficiat, toți am greșit – „cine n-a .. să arunce primul piatra”. Acestora le pot spune deschis că nu toți am fost, nu toți am greșit, nu toți am beneficiat,  că nu partidul m-a învățat școala, și că, în felul meu ridic piatra. Mai adaug că, deși la noi procentul leprelor, al lichelelor e mare și vizibil, chiar dacă ies în față să-și arate colții, e doar un procent. Greșelile celor mai mulți sunt mărunte, le-au făcut pentru o bucată de pâine neagră. Și, deși toți și-au câștigat pâinea, unii au câștigat mult mai mult și au făcut-o cu mârșăvie.

Pe cei care nu au trăit acele vremuri și care nu au răbdarea de a analiza lumea care-i înconjoară astăzi peste tot, îi rog să se gândească la administrația locală, centrală, guvern, parlament, politicieni. Cât de importanți pentru țară se declară toți aceștia și poate unii chiar se cred.

Și așa se demonetizează totul.

11 comentarii la „Cuvinte mari

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Delatori | Născut pe lista neagră

  3. Pingback: Trăiască 7 Noiembrie | Născut pe lista neagră

  4. Pingback: Ziua cea mare | Născut pe lista neagră

  5. Pingback: Mândria patriotardă | Născut pe lista neagră

  6. Pingback: Din Pont | Născut pe lista neagră

  7. Pingback: Îs la fel | Născut pe lista neagră

  8. Pingback: Dubla măsură | Născut pe lista neagră

  9. Pingback: Tradiții | Născut pe lista neagră

  10. Pingback: Falsuri patriotice | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s