Dar, știu pe unii care …

Sau, ce înseamna Președinția rotativă a Consiliului UE pe înțelesul tuturor.

Consiliul UE trebuie și caută să rezolve diferite probleme interne și externe ale Uniunii. Problemele sunt ridicate de membrii UE sau sunt identificate de Președinție. Cele mai multe probleme nu pot fi rezolvate în șase luni și se propagă de la o președinție la alta. Ca să nu credeți că m-au aburit, menționez că există un mecanism birocratic mare, laborios, costisitor în UE. Și asta ar putea fi o problemă. Dar, știu pe unii pe care nu-i duce capul să facă vreo propunere reală.

Atunci, ce înseamnă să conduci o ședință de consiliu? Ședințele se țin pe ramuri de activitate, cum ar fi ministerele la noi. Cei care prezidează ar trebui să fie foarte informați privind problemele în curs (greaua moștenire) și să aibă ceva idei clare în cap – soluții pentru cele curente și noi propuneri, fiind cea mai bună ocazie de introducere a unei chestiuni în care sunt interesați pe agenda consiliului. De aceea președinția este rotativă, iar națiunile sunt interesate s-o preia. Dar, știu pe unii care vor doar să-și etaleze prostia în prezidiu.

În general, cel mai bine se percep lucrurile direct din spusele vorbitorului, deci oamenii de decizie ar trebui să fie fluenți cel puțin în limba de circulație principală din ramura respectivă. Altfel, nu cred că există vreo răspundere legală asupra traducătorilor la această fază. Dar, știu pe unii care nu-și vorbesc corect nici propria limbă.

Sigur, politică se face peste tot, inclusiv în ședințele Consiliului. Dar, știu pe unii care nu sunt în stare s-o facă nici acasă.

Din fiecare țară, pe fiecare direcție de activitate, există o echipă de specialiști, de experți care pregătesc fondul problemelor, care implementează ideile șefilor (dacă aceștia le au). Dar, știu pe unii a căror echipă este compusă doar din beizadele.

Și, atunci, ce caută Românica la președinția Consiliului? Asta, nu știu. Sigur e un mare mister. Probabil, din cauză că n-a fost inclus în programul de guvernare.

61969498

Pentru corectitudinea informației, vă ofer link-ul PROGRAMME of the Romanian Presidency of the Council of the European Union 1 January – 30 June 2019, citez: „disponibil deocamdată doar în engleză” – un fel de „program de guvernare”. Are 72 pag. de limbă engleză de lemn în care eu (subiectiv și rău-voitor) nu am descoperit nimic concret dar, cine știe?

Un comentariu la „Dar, știu pe unii care …

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s