Despre imperialism

Propaganda comunistă impusă întregii sfere de influență sovietică vorbea pe larg despre imperialismul capitalist și despre ce tari sunt rușii care ne-ar fi scăpat de el. Însuși tov. Iosif Visarionovici a declarat Moscova port la cinci mări. Se vorbea de mărețele canale (aveau o obsesie Leprele privind canalele, cine știe câți români și-or fi lăsat oasele și pe la canalele alea fiindcă nu știm nici numărul morților de la noi). În mintea mea de copil, vedeam vaporul din Marea Albă ajungând în cea Neagră.

Tocmai ni s-a demonstrat că doar bărcile pot face traseul ăsta (sper că e oleacă de adevăr în minciuna aceea) – nu știm dacă la edec sau cu vâsle. Cât despre imperialism, cred că în acest moment, toți am aflat cu adevărat tot ce semnifică. La fel cum am aflat cât de tare este armata rusească. V-ați gândit că mai este posibil în 2022 să vedeți trupe sub steagul roșu cu secera și ciocanul? Oare atât de mulți tâmpiți are Rusia? Văzându-se complet descoperiți, rușii nu mai au cu ce să amenințe, să țină lumea în șah. Ultima speranță, nucleara.

Cu toată propaganda mistificatoare, discursul inaugural al războiului conține și momente ale adevărului. Știți, gura păcătosului (sau a nebunului?) adevăr grăiește. Plecând de la Lenin și Stalin, cu ton condescendent, parcă negându-i, a spus că teoria comunismului a fost doar un pretext pentru a ține unit imperiul rus. Iată că milioanele de victime, țările ținute în mizerie, exploatate de URSS n-au avut decât scopul de a menține imperiul rus. Stalin și poporul rus libertate ne-a adus. Iată că noul Stalin a adus adevărul – totul a fost o minciună. Și totuși, sunt atâția proști care și acum visează comunismul. Cum pot să mai poarte steagul roșu cu secera și ciocanul?

În continuare, nebunul s-a declarat nemulțumit că radarele NATO văd până în Ural. Dar ale lui? Din Kaliningrad văd toată Germania, din Baltica, din Crimeea, din Kamciatka, din Oceanul Arctic, din Siria – practic nu le scapă nimic – Europa, America de Nord.

În sfârșit, am ascultat nebunul declarând că dorește schimbarea actualei ordini mondiale cu una multi-polară. Adică, acum ar fi una mono-polară. Dincolo de afirmația falsă (totdeauna amestecă un sâmbure de adevăr cu multă, multă minciună), ce înseamnă această polaritate care-l revoltă? Este vorba doar despre sfere de influență. Ca să nu existe dubii, explic și ce este cu sferele astea fiindcă am apucat să trăiesc serios prin sfera rusească. Spre exemplu, partea de est a Europei era în sfera rusească (sovietică), pur și simplu fiindcă p-acolo a fost desenată pe șervețelul unsuros al lui Stalin. Asta presupunea că pentru țările aflate în sfera de influență sovietică era obligatoriu să aibă un regim politic comunist, autocrat. Orice măsură internă sau externă ar fi luat acestea trebuia să fie în concordanță cu politica Moscovei. Consecințele? Dincolo de opresiunea politică a cetățenilor acestor țări, toate trebuiau să fie economic inferioare URSS, oricum resursele lor economice trebuiau să fie la dispoziția și supte de URSS. Pe scurt, mizerie. Toți oamenii din sfera lor de influență trebuiau să trăiască în mizerie. Desigur, mă refer la oamenii obișnuiți, fiindcă iluștrii conducători huzureau.

Spre exemplu, la reunificarea Germaniei, au fost mari probleme legate de ridicarea nivelului de trai al nemților din est. În ce ne privește, am fost sub nivelul de dezvoltare generală al RDG, Poloniei, Ungariei, Cehoslovaciei. Măreața noastră patrie putea fi comparată economic și industrial doar cu vecina Bulgaria și Cuba.

Ceea ce omite intentionat Putin este că țări care au experimentat sfera rusească, refuză să revină la poziția în genunchi, că aceste țări își doresc prosperitate, nu sclavie la imperiul rus.

Dar, privind imperiul, mai există vreunul în afara celui al Rusiei, chiar așa decăzut cum este? De la Germania lui Hitler, nimeni nu a mai atacat URSS / Rusia. În schimb, aceștia au atacat în anii ’50-’60 Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, China, apoi Afganistan, Angola, …

Ultima versiune privind invazia din Ucraina a propagandei putiniste transformă Rusia în port-drapelul anti-globalizării, iar pe Putin în apărătorul adevăratului creștinism. Adică noul țar Vladimir, cu crucea în mâna dreaptă, ne stropește cu agheasmă din stânga. Doar că, nu știu cum se face că, agheasma lui se transformă în gloanțe, bombe, rachete aducătoare de moarte. Tocmai acum când s-a aflat că, indiferent de regimul social, țările depind unele de altele. Iar acțiunea de creștinizare o poarta cu musulmani.

Cum se impunea un asemenea regim, cum erau (re)ținuți oamenii în Lagărul Socialist? Simplu, prin teroare. Cei care n-au trăit vremea terorii din România, cei ce vor s-o ignore sau s-o uite, vor avea ocazia să afle ce fac sau vor face rușii în Ucraina sau măcar în zona pe care o vor ocupa. Garantez că sunt maeștrii, practică asta de secole. Execuții, pușcării, lagăre de exterminare, gulaguri siberiene. Frica se generalizează printre cei rămași, este scos tot ce este mai rău din caracterul uman. Orice încercare de a scăpa este exemplar pedepsită, preferabil cu viața.

Oricum, viața nu mai reprezintă valoarea cea mai de preț, scopul tuturor, este doar elementul final de coerciție.

Foto: adevarul.ro.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s