Am cochetat permanent cu învățământul. Deși era prost plătită, această activitate îmi dădea posibilitatea menținerii contactului cu școala din care ieșisem.
Totuși, cu sinceritate, cred că nu aveam talent didactic și mai ales, răbdarea care-l caracterizează pe prietenul meu profesorul; vă voi mai scrie despre el.
Îmi aduc aminte că, într-o zi, mă cheamă secretara de partid, o femeie tupeistă și destul de obraznică; o evitam. Mă roagă să-l preiau pe un subaltern de-al ei care urma să-și susțină diploma. L-am primit, dar cu multă ostilitate. La un moment dat băiatul îmi spune: „Domnule, eu am terminat liceul la seral, într-o doară, am intrat la facultate împins de la spate, dacă credeți că nu e cazul s-o termin, mă retrag.” Fiind un individ foarte distant, probabil că nu a avut curaj să mă abordeze direct si a apelat firesc la șefa lui.
Mi-am dat seama că-l nedreptățeam, că n-avea nici o vină fiindcă-l trimisese secretara de partid la mine. De atunci, l-am ajutat și, în ziua susținerii, cât timp am fost în comisie, a fost cel mai bun dintre cei care s-au prezentat.
După mai mulți ani, am tras concluzia că, în ce-o privește pe secretara de partid (părea a fi pe viață), numai gura era de ea – făcea circ. De altfel, nu mi-a rămas datoare.
Nu prea acceptam studenți pentru diplomă, acceptam ore mult mai ușor; ambele variante erau practic fără plată. Am acceptat o studentă în ultimul an care nu mai știu prin ce relație a ajuns la mine. Înțelesesem că tatăl fetei era angajatul unei reprezentanțe comerciale străine și cam bănuiam ce dosar are. Fata era destul de silitoare dar, cred că n-am ajutat-o să aprofundeze serios din cauza reticențelor mele. A luat diploma cu 10. După susținere, mi-a adus un cadou – cred că o cravată și o sticlă cu o băutură fină. Nu eram obișnuit cu ciubucuri, cred că am fost destul de stânjenitor cu fata. Sticla a rămas câteva luni în dulapul de haine de la serviciu. Când am scos-o la un moment dat din cutie, am găsit un plic cu 1.000 lei – aveau valoarea de acum …
Totdeauna îmi voi aduce aminte cu multă plăcere și nostalgie de clădirile vechi din Polizu cu curțile lor interioare, cu bazine și țestoase (pe acea vreme).
Recunosc că mi-au plăcut și clădirile mari cu spatii largi, holuri impozante pe mai multe etaje ale noului sediu IPB, Universitatea Politehnică de azi.
Școala avea multe sedii pe unde se țineau cursuri sau seminarii. În afară de Polizu, un aer cu totul aparte avea localul zis „Moxa” (pe strada cu acel nume) – o casă veche, un conac boieresc splendid.
Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră
Pingback: Convingerea | Născut pe lista neagră
Pingback: SPECIALIȘTII | Născut pe lista neagră
Pingback: Izvorul imposturii | Născut pe lista neagră
Da, ati gresit-o. 🙂 Ambii studenti trebuiau apreciati conform pregatirii, nu dupa pedigree. Dar sincer, cred ca ar fi fost mai rau sa fie niste pramatii si sa le dati 10 pe nemeritate, decat invers. Asa se caleste studentul, fiind dur cu el. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Plus că fata era chiar frumoasă, dar eu jucam rolul intransigentului. 😄
Acum vreo patru ani am predat ultima oară. Dincolo de lipsa mea de talent, școala decăzuse mult, n-aveau nici o dorință de a învăța copiii.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Moxa apartine acum UAUIM
ApreciazăApreciază
???
Ați făcut școală acolo?
ApreciazăApreciază
Pe cand am facut eu scoala era IAIM. Si nu avea inca si casa aia unde dupa ani si ani am avut de tinut eu niste cursuri 😉
ApreciazăApreciază
„În afara sediului principal, UAUIM mai deține o clădire în str. M. Moxa nr. 3, înscrisă și ea pe lista monumentelor istorice, unde funcționează Centrul de Studii Arhitecturale și Urbane și unde au loc diferite manifestări cu caracter științific și cultural.” = https://www.uauim.ro/universitatea/facilitati/
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Era conacul în față, cu accesul de mașină, cu un hol/salon mare la intrare, cu scara interioară. Exista o parte din mobila originală. În spate, era o curte cu o clădire două etaje (sau unul) și încă una pe fundul curții. Erau săli de seminarii, dar clădirile fără valoare. O perioadă, în conac a fost decanatul fac. de transporturi. Eu am avut doar diverse seminarii. Mai erau două localuri, untul doar de seminarii pe C-lea Victoriei, în apropiere. Se întâmpla să trebuiască să mergi, în aceeași zi, în trei localuri diferite. Cred că de asta chiuleam.😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
va referiti la asta, da? http://nicolaeghikabudesti.blogspot.com/2013/08/ ( pentru ca in citatul luat de mine mai sus este o eroare de numar, e dat 3 in loc de 5)
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mă uit mâine. Nu cred că era nr. 3.
ApreciazăApreciază
Da asta este clădirea (blogspot). Țin minte și șemineul. M-am uitat pe Google Street – este singura de acest tip deci, nu poate fi confuzie (nr. 5). La nr. 7 a apărut ASE și cred că a și construit ceva în spate.
IPB mai avea un local sin în Sfinții Voievozi, tot vechi, dar neimportant arhitectonic. Am avut niște seminarii pe acolo.
ApreciazăApreciază
Pe unul din stâlpii de le intrarea în curte este firma CSAU (nr. 5).
Am avut prof. la geometrie descriptivă un prodecan de la arhitectură – nu-mi aduc aminte numele acum. Un tip elegant, alură de domn și chiar era domn. Ar trebui să mai am manualul la care era autor. Dar, diferența de vârstă dintre noi este mare, este mică probabilitatea unor profesori pe care să-i fi cunoscut și dvs.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cred că îl chema Demetrescu pe prof. O să încerc să verific.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Scuze, Aurelian Tănăsescu.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, mai era in scoala dar eu am crescut cu aia simpla https://anticariatlogos.ro/product/geometrie-descriptiva-si-desen-tehnic-probleme-si-aplicatii-i-enache-t-ivanceanu-v-buzila/?gclid=EAIaIQobChMI-eX2hbfi-QIV0u5RCh0JDAxpEAQYAiABEgKQovD_BwE
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu foarte înalt, totdeauna elegant, nu făcea mare caz de materia lui. Nici studenții nu se prăpădeau după ea, după cum nu s-au prăpădit nici după desenul tehnic. Mie mi-a plăcut mult geometria, așa că fără a mă sili prea tare, m-am descurcat bine. E drept că ingineria mea nu prea are nevoie de desen tehnic, dar existau proiecte la care erau desene destul de complicate. Eram singurul inginer, în afara mecanicilor, care putea corecta. N-am regretat robineții și secțiunile prin robineți.😀 Îmi pare rău că nu mi-am amintit numele lui Tănăsescu din prima. A trecut mai mult de jumătate de secol.😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Acum si eu corectez … :)) … Am citit Tanasescu dar ma gandeam la Tanasoiu (Radu)
ApreciazăApreciat de 1 persoană