Din Pont

Ne tot lăudăm cu grădina Maicii Domnului. Asta a devenit marota fățărniciei. Îmi aduc aminte de câte ori s-a vehiculat anul trecut aceasta sintagmă și, mai ales, cine erau cei care o vehiculau. Într-un fel, doreau să-și probeze falsul, dar debordantul patriotism de lichele; pe de altă parte, la fel de falsa pioșenie. Rezultatul este aducerea în derizoriu a unor cuvine mari.

Mai puțini au ridicat problema numelui lui Pilat, acela care cu șiretenia javrelor, L-a dat mulțimii pe El. Alegerea maselor era predictibilă și probează parșivenia lui Pilat. Desigur, totul era scris, dar Pilat este un om real, la fel de real ca și El.

Sunt doar un profan. Am cautat numele și l-am găsit sub diverse forme, majoritatea conducând la Pontus Euxinus. Există o versiune privind originea acestuia din Italia. Există alta, mai credibilă privind originea pontică din Asia Mică a lui Pilat. Dar puținele mențiuni scrise se referă la el ca fiind din Pont, o trimitere mult mai directă. La acea vreme, tracii erau întinși pe o mare parte a litoralului Pontus Euxinus, cam jumătate după unele surse. Localitățile importante la mare erau vechi colonii grecești devenite romane. Romanii nu aveau obiceiul de a trimite mai mult personal decât strictul necesar în colonii, foloseau băștinași. Ovidius, exilat și mort la Tomis se plângea de barbarii care-l înconjurau.

De aceea, ar trebui să fim mai rezervați privind grădina lipsită de orice suport istoric, fiindcă este o mare probabilitate ca Pilat să fie de origine sănătoasă (n-ați uitat) traco-geto-dacă, ceea ce ar spune multe despre noi și caprele noastre. Nici arginții electorali nu ne sunt străini deloc.

Un comentariu la „Din Pont

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s