Acum 20 de ani după masă eram sigur la birou. La un moment dat, sună telefonul fix – prietenul meu, cel cu cenușă este totul: „Băi Florine, deschide repede televizorul.” N-aveam, doar un amărât de radio FM. Îmi zise despre ce e vorba. Nu l-am crezut, am crezut că este un banc prost. A dat televizorul lui tare. Tot nu mi-a venit a crede, i-am zis că este probabil un nou scenariu gen farsa lui Orson Welles. Până la urmă, am priceput că este real. Ei bine, în nemernicia mea, n-am realizat nici dimensiunea tragediei, nici importanța pentru toată lumea. Ba chiar am glumit, „lasă bă, prea și-au luat-o în cap”. Apoi am comentat că oricum, clădirile nu pot fi dărâmate. Am realizat grozăvia târziu fiindcă era ceva aproape de neconceput.
Părea departe, numai că tragedia n-a fost prea departe – nicăieri nu este prea departe și, mai mult sau mai puțin, ne-a afectat pe toți.
La vremea aia, încă mergeam pe dial-up, Romtelecom încă-și bătea joc de clienți fiindcă domina. Privind dial-up, existau niște convenții internaționale ca aceste conexiuni să nu fie taxate. Romtelecom s-a opus și le-a taxat aproape până la sfârșit, la un moment dat cu un tarif mai mic. Apoi, decât să cauți pe Google, mai ușor te uitai într-o carte. Facebook și altele asemenea nu existau.
Tehnica este tot mai aproape de om și mai la îndemâna acestuia. Vreau să spun că, cu doar câteva ore de zbor, în 2001 niște teroriști au putut nimeri cu precizie Turnurile și Pentagonul cu uriașele avioane comerciale. Adică, accesibilitatea tehnicii ar trebui să fie benefică pentru umanitate. Doar că, există și reversul. Tot ce-i bun, poate fi și foarte rău. Iar, de acum 20 de ani, tehnica / știința / tehnologia au avansat enorm. Datorită comunicațiilor, de câțiva ani ne aflăm într-un adevărat război informațional, ceva cum nu a mai fost.
V-ați întrebat cum ați reacționa la o explozie în apropierea locuinței dumneavoastră, a locului de muncă sau, pur și simplu, în apropierea locului în care vă aflați? Oare, ce fel de explozie? Cât de aproape v-ați imaginat-o? Este un eveniment foarte puțin probabil? Mai probabil ca o reacție adversă la vaccin?
Foto: digi24.ro.