După buget, coane Fănică

Pe aici rămăsesem. Dacă m-ați citit de mai mult timp, știți că m-a interesat izvorul fericirii altora, ce anume a generat fericirea acelor oameni. Dacă n-ați citit, găsiți călătorii în meniul LUMEA CEALALTĂ. sau în Cuprins. Numitorul comun al fericiților planetei este bunăstarea. Dar de ce locuitorii unui stat se încadrează la fericiți, de ce beneficiază de bunăstare? Li se datorează doar locuitorilor individual? Nu numai, dacă un grup mare de populație trăiește în bunăstare, se datorează administrării. Iată de ce bugetul unei țări este important, coane Fănică.

Să trecem în revistă scopul bugetului, din punctul meu egoist de vedere. Spun egoist fiindcă nu pot avea același punct de vedere cu cei care cei care așteaptă la se dă. Și iar am ajuns la APACA – nu vrem bani, nu vrem valută …

Principalul scop egoist, este ca leul să nu se deprecieze. Sunt mai multe condiții pentru asta. Masa monetară, balanța de plăți și deficitul de cont curent sunt legate între ele. Din banii aceștia, o parte importantă o reprezintă salariile bugetare. Din majoritatea acestor bani nu se produce nimic, nu există vreo productivitate. L-am ascultat pe Vlad Voiculescu cel hulit cerându-și umil scuze pentru faptele unor funcționari ciubucari, indolenți, nepăsători, obraznici și declarând că majoritatea vinovaților sunt foarte greu de concediat. Cu alte cuvinte, și-au clădit o legislație care să apere tocmai acest sistem birocratic imbecil. L-am mai ascultat pe Nicușor care a început să desființeze din companiile lui Firea care sunt doar niște șușanele de suporteri pe care Firea i-a plătit din banii bucureștenilor. Așadar, reducerea cheltuielilor de salarii bugetare este una din cele mai importante măsuri. Înghețarea salariilor, atât de contestată, nu este suficientă. Sper ca guvernanții să continue în această direcție.

Pe de altă parte tot aștept să se petreacă ceva drept, hotărâtor. Specială plus salariu la stat, speciale de orice fel, sporuri ridicole – chiar n-au deloc rușine?

Cumva tot pe aici se situează digitizarea administrației. Este o operație care a început de mulți ani cu un succes complet nemulțumitor. Pe de o parte, masa birocratică este conștientă și blochează cât poate progresul, pe de altă parte, realizările sunt de un nivel extrem de slab și vă exemplific cu baza de date din sănătate și softul CASS de care vă loviți de câte ori vizitați un medic sau o farmacie, precum și actuala aplicație de vaccinare pe care am tot criticat-o pe câteva pagini. În trecut, am tratat negativ pe multe pagini și aplicațiile fiscale. Cauza acestor rezultate este calitatea slabă a celor contractați să facă aplicații software bugetare, cât și a personalului bugetar care ar trebui să se ocupe de asta. Un soft care merge doar cu Internet Explorer sau doar cu Chrome veți întâlni doar în relația cu autoritățile române. Chiar și siguranța națională este periclitată când serverele sistemului sunt controlate de un om fugit în Serbia, cu cetățenie sârbească.

O altă condiție pentru bunăstarea egoistă pe care o doresc, cât o voi mai duce, este alocarea a cât mai mulți bani pentru investiții. De ce? Fiindcă investițiile generează locuri de muncă productive, fiindcă investițiile înseamnă progres pe termen lung (acela pe care nu-l voi apuca), bunăstare. Se pare că aici este un capitol finanțat mult mai mult ca în trecut, poate nu destul după mine. Totuși, măcar să se țină de cuvânt.

Sigur că guvernanții și noi toți avem și alte probleme – învățământul, sănătatea, apărarea, justiția. Unele aspecte ale acestora se îmbină și cu investițiile. Toate sunt importante, altfel vă veți întreba și la următoarele alegeri privindu-i pe unii, cum de au ăștia drept de vot.

Revenind, oare va seca vreodată izvorul nefericirii noastre?

Foto: ziare.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s