Educația bulversantă

Sindromul Stockholm – victima care-și iubește agresorul, torționarul. Stați liniștit D-le Rafila, nu este cazul, nici specialitatea dumneavoastră. Am mai scris despre acesta privind Basarabia, cât și privindu-i pe unii de pe la noi. I-am numit și proști, și idioți, dar poate or fi bolnavi. Ar trebui să fie restricționat dreptul la vot al acestor nesănătoși. Dar altul este subiectul.

Am văzut la Tv un reportaj cu interviu privind un preot ortodox din nordul Bucovinei, adică din Ucraina – un român. Nu un simplu paroh, un preot de rang înalt, un fel de mitropolit. Vorbește perfect românește. Omul nostru a adoptat legal sau este tutore pentru vreo 400 de copii orfani, amărâți pe care-i îngrijește la o mănăstire din Bucovina ucraineană. Până aici, excepțional.

Numai că, preotul nostru n-a vrut să accepte patriarhia ucraineană, rămânând sub autoritatea satanei Kiril. Nu-l judec fiindcă n-am cum cunoaște realitățile de acolo. Poate, biserica ucraineană a vrut să-i coboare rangul fiindcă e român. Poate suferise deja ceva persecuții din partea ucrainienilor. Poate alte motive mai mult sau puțin materiale, mai mult sau mai puțin obiective. Din această cauză este în pragul expulzării. Privind probele de propagandă rusească ale acestuia, nu cred că SBU are alte metode decât KGB, pot fi produse cu ușurință. De altfel, preotul nostru folosea termenul  schismă, privind declararea bisericii ucrainiene ca autocefală. Impropriu, în opinia mea, fiindcă schisma ar presupune ceva diferențe doctrinare, nu doar o schimbare de ierarhie. Pot presupune că termenul este parte a propagandei lui Kiril.

Se pare că nu este singurul, se pare că mai mulți slujitori bisericești de naționalitate română (e greu de spus dacă le spune așa fiindcă, p-acolo încă se poartă naționalitate vlahă, moldovenească și cine știe ce-o mai fi inventat KGB). Însă, majoritatea celor care au refuzat schisma sunt chiar ucrainieni.

Înțeleg poziția statului ucrainean referitoare la propaganda rusă și la mijloacele de penetrare ale acesteia. Problema există și în Basarabia noastră, unde destul de puțini ierarhi și credincioși recunosc autoritatea BOR, majoritatea fiind sub autoritatea BORu. Și aici, nu mai este problema ucrainienilor e chiar a noastră. Ba chiar, sunt credincioși din Romania supuși lui Kiril. Am un foarte bun prieten în această situație. Mai trebuie să menționez că BOR acceptă și calendarul vechi pentru credincioșii care sunt obișnuiți cu el.

Dincolo de pierderea primului loc privind numărul de credincioși ortodocși, BORu este implicată foarte puternic în politica Rusiei. Presupun că la fel și patriarhia Ucrainei. Poate nu în aceeași măsură, dar și BOR nu uită asta. BOR a recunoscut patriarhia Ucrainei de la început, stricând relația cu Kiril.

Revin la preotul ucrainean, la basarabenii noștri și la ucrainieni. Ce-i ține legați de biserica asupritorilor, torționarilor, criminalilor, ocupanților? Ar trebui, dacă urmăm resentimentele istorice, tratamentul la care au fost supuși, să renunțe la ea cu ușurință, mai ales că nu presupune de loc o schimbare de dogmă.

Dar nu, în ciuda persecuțiilor suferite, în ciuda faptului că puține familii românești din Basarabia și Ucraina n-au avut victime, preferă biserica aflată în slujba criminalilor istorici și actuali. Este efectul îndoctrinării ideologice constante încă de la începutul secolului XIX și persecuțiilor privind pe cei care n-au acceptat. Cazul preotului ucrainean este edificator – un om deștept, foarte probabil bine școlit, educat în comunism. Pus în această situație de alegere, alege criminalii. Se comportă ca ultimul idiot care-și vinde votul pe o căldare.

Foto: adevarul.ro.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s