Epidemiile

Acum, nu mai este vorba de epidemia aceea cu sârma-n … Dar, în afara epidemiei ce cuprinsese pesedeicile de frunte anul trecut, în ultimii vreo 70 de ani au mai fost și altele, reale.

Zilele trecute, pe un culoar de bloc, am simțit un miros cunoscut. Mi-am dat seama că este camfor. Mi-am adus aminte cum prin anii 1950-60, mama îmi punea un săculeț de camfor atârnat la gat ca să alunge virușii și microbii din preajma odorului. Nu știu dacă se mai găsește camfor, dar cred că era vorba de același săculeț.

Îmi mai aduc aminte cum, în aceeași perioadă, cam pe la sfârșitul primăverii, mă expediau panicați la bunicii chiaburi fiindcă era epidemie de poliomielită. Nu exista vaccinul sau nu se folosea. Urmările acelor epidemii au început acum să se vadă mai rar pe străzi fiindcă afectații au cam dispărut.

Mult mai proaspătă este holera care a bântuit România lui ceașcă vreo patru ani succesivi prin ’80. Probabil, mai apar cazuri și acum, dar izolate. Centrul epidemiei a fost litoralul din cauza promiscuității unor cazări. Vârful epidemiei a fost doar într-o vară, când am luat-o și eu de la niște nepoți. Eram într-o relație de serviciu, dar destul de apropiată cu un medic, șeful direcției sanitare Botoșani. Deși foarte pe linie, era un bun medic. Nu-mi mai aduc aminte dacă specialitatea lui era cardiologia sau explorările funcționale, dar mi-a arătat un caz cu două defecte congenitale la inimă care se mascau reciproc pe EKG și pe care l-a dibuit din prima, chiar pe cardiogramă. Pe atunci, EKG-ul era ceva esențial, interpretarea nu era lăsată unui algoritm neisprăvit.

Revenind, fiind șeful direcției sanitare, era informat asupra situației epidemice a holerei. Mi-a povestit de un caz care a plecat bolnav pe motocicletă de pe litoral spre București. Nu era podul de la Cernavodă. Omul a fost silit de împrejurări să se oprească pe drum de multe ori ca să se ușureze. La București a ajuns la spital și l-au pus într-o salvare ducându-l înapoi spre Constanța, pentru a arăta locurile pe care le spurcase în vederea dezinfectării. Unul din locuri a fost o fântână …

După cum vedeți, anchetele epidemiologice pot fi destul de ciudate. Deocamdată, vedem la Tv tot felul de dobitoci care-și bat joc de ceilalți.

Foto: 1jour1actu.com

 

Un comentariu la „Epidemiile

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s