Fericiți cei săraci cu duhul

Este un laitmotiv, alături de impostură. Două imagini mi-au impus pagina asta. Una mai veche, cu niște inse împingându-se disperate s-o atingă pe Veo, a doua cu alții, disperați să-l atingă pe ÎPS. Deși situațiile sunt foarte asemănătoare, există niște deosebiri.

Gestul de a întinde mâna pentru a atinge pe cineva, denotă o admirație dusă până la adulare către acea persoană, un fel de dorință de a o atinge pentru a lua sau a fura (doar suntem geto-daci) din harul acelei persoane.

Care era harul Vasilicăi? Doar prostia. Uitându-mă acum împrejur, la persoane serioase prinse de teoriile conspirației, nu mai sunt atât de sigur că prostia nu se ia, nu este molipsitoare. Rămâne doar întrebarea – persoanele de-o atinseră pe Veo au luat din prostia acesteia, sau a fost un gest de solidaritate – și noi suntem la fel.

Trecând la manifestarea recentă, ÎPS nu poate fi acuzat de prostie. Și, deși mulțimile proștilor și a șmecherilor nu sunt neapărat disjuncte, ÎPS este sigur doar șmecher. Poate, oamenii s-or fi gândit că are ceva de sfânt în el. Eu sunt sigur că nu are așa ceva, că este doar o titulatură goală, o vorbă fără fond, o convenție. Singurul lucru atestat privindu-l este calitatea de turnător al aproapelui, iar faptul că sfinția din titulatură nu-i produce nici o jenă, nu face decât să întărească această mizerabilă trăsătură a caracterului uman pe care o deține din plin. Așadar, ce-și doreau acei oameni de la atingerea unui asemenea personaj? Or fi dorit să fie toți turnători? Mi se pare puțin probabil, neamul nostru n-a dus lipsă de ei în ultima sută de ani, ba chiar aș spune că ne-au prisosit. Rămâne doar varianta proști, deși Biblia îi învață să nu se închine la turnători.

Desigur,  Fericiți cei săraci cu duhul, că a lor este împărăția cerurilor (Matei 5,3), dar până acolo, ne mănâncă tocmai ăștia fericiți. Cu toții știm că reclamele sunt ceva extrem de eficient. Nimeni nu le plătește altfel. Ei bine, viata noastră este bântuită de reclame la medicamente, asta însemnând că suntem un popor foarte bolnav.

Da, cred că ne bântuie o epidemie națională, o epidemie a prostiei. Asta a fost folosită totdeauna și de Ciuma Roșie, este un blestem care apasă geto-dacii. Asta n-are remediu, probabil traco-geto-dacii altoiți de romani stăpânesc de veacuri împărăția cerurilor. Ar trebui să vorbim cu Pfizer, să oprim cutuma asta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s