Forța centrifugă

Au trecut 29 ani de când ar fi trebuit să înceapă să se miște lucrurile, dar mișcarea este prea lentă pentru o viață de om. În actualul ritm, poate pentru strănepoți să poată fi efectivă o schimbare – 30 ani este o viață. În plus, parcă am fi cu toții în zodia racului, facem mereu pași înapoi. Eram pe val la începutul lui ’90, dar au venit mineriadele, a revenit Ilici a treia oară, am ajuns în UE și NATO dar, mereu se găsesc unii care fac vizite Moscovei și poze cu Putin. Acum am ajuns în postura de a amenința UE. Nu ideea de afirmare e greșită, ci modul în care și-o doresc politicienii noștri. E foarte bine că-și doresc afirmarea, fie și personală, numai că în UE trebuie s-o meriți – au criterii clare stricte, normale. Degeaba pui un „neica-nimeni” (expresia Olguței), fără școală, fără educație, în cine știe ce poziție – n-o să fie luat în seamă. Chiar judecând superficial, după mecle, mai toți politicienii noștri nu sunt selectabili.

Probabil că sunteți la curent cu Brexit-ul. Ați remarcat prin ce probleme trece Marea Britanie, ce dificultăți întâmpină cetățenii britanici deși, este una din economiile puternice ale lumii, a fost unul din statele inițiatoare ale Pieței Comune.

Românica, împinsă permanent de o forță centrifugă, este totdeauna la periferia Europei, oricare ar fi clasamentul. Sigur, avem viteză mare de comunicație internet, dar asta nu e suficient, nu e decisiv, nu ține de foame. În rest, cred că n-am ratat coada niciunui clasament.

Ei, în aceste condiții, cam care credeți că ar fi consecințele ieșirii noastre din UE, ca să-și arate mușchii marii noștri politicieni? Am spus mușchii fiindcă sigur n-au cap, iar unul din membrii guvernului, chiar și-a făcut, în înțelepciunea lui, niște poze de revistă ca s-arate ce „tare” e.

D.p.d.v. economic-financiar ar fi un dezastru. Au fost discuții în trecut pentru că bugetul prevedea și sume primite de la UE. Oricum, depindem foarte mult de UE, nu suntem în stare să absorbim ce am putea lua de la UE în mare parte, din cauză că banii respectivi sunt mai sub control spre deosebire de vreun parteneriat. Nu suntem în stare să producem ce avem nevoie, inclusiv alimente. Contrazic criticii care acuză UE. Politica noastră dezastroasă, prestată de neica-nimeni este cauza stării economiei. Susținerea economiei trebuie făcută de proprii politicieni, ei trebuie să o promoveze, să o susțină – dar cine s-o facă la noi? Îi contrazic și pe ăia cu înainte era mai bine – era o economie necompetitivă, energofagă, cu raportări false, condusă tot de neica-nimeni, că de acolo e tradiția.

D.p.d.v. politic, acum trebuie să ne supunem exigentelor legislative și normative ale UE. Ia gândiți-vă cam cum și-ar face de cap (chiar dacă nu-l au pe umeri) politicienii noștri fără acestea, doar fiindcă pot. Propria amnistie și grațiere ar fi doar un mizilic. Cine i-ar mai putea opri? Și-ar legifera furturile, nelegiuirile, ar fi un groaznic dezastru.

D.p.d.v. militar, am rămâne doar o furnică lipită pe talpa groasă a Rusiei.

Cred că e clar care e forța centrifugă ce ne împinge la marginea Europei.

Și-acum, lăsați-i să strige liniștiți Hai liberare!

hai-liberare-toader-a-trimis-peste-500-de-puscariasi-acasa-alte-cateva-mii-stau-la-rand-256636

2 comentarii la „Forța centrifugă

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Joc de glezne | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s