GB vs. Argentina

Ca să respect adevărul istoric, trebuie să vă spun că ostilitatea dintre Marea Britanie și Argentina este foarte veche.

Insulele Falkland au fost descoperite în 1690 de un englez. N-au fost locuite până în 1764 când a apărut Port Louis, înființat de francezi în Insula de Est. După doi ani englezii au înființat Port Egmont în insula Saunders. Spania a ocupat Port Louis redenumind-ul Puerto Soledad. În 1770 Spania a ocupat Port Egmond pe care l-a restituit peste un an. Suveranitatea spaniolă a rămas mai mult formală, colonizarea nereușind.

În timpul războaielor napoleoniene, britanicii au încercat fără succes ocuparea teritoriilor din jurul Rio de La Plata. În 1823 un etnic german primește de la Buenos Aires dreptul de pescuit și alte activități în arhipelag în dezacord cu englezii; ulterior, acesta este numit comandant. În 1831 o navă militară americană îl alungă. Replicând, Argentina instalează o garnizoană.

În 1833 începe afirmarea suveranității britanice asupra insulelor. Niște coloniști scoțieni sosesc în 1840 și în 1851, Falkland Islans Company introduce cu succes rasa de oi Cheviot, insulele devenind independente financiar de britanici începând cu 1881.

În primul război mondial are loc o mică bătălie, britanicii distrugând niște nave germane.

Pretențiile Argentinei sunt reafirmate de Juan Perón. Ocuparea insulelor (și a Georgiei de Sud) este decisă de Gen. Leopoldo Galtieri, șeful juntei militare atunci la putere – 1982. Riposta extrem de hotărâta decisă de Margaret Thatcher, singurul erou al Falkland, a rezolvat situația. Cei doi ghizi argentinieni ne-au spus că Galtieri era beat permanent și că tot așa era și când a luat decizia, reproșată și acum de rudele morților. Au murit 633 argentinieni și 255 britanici.

La referendumul privind suveranitatea asupra insulelor din 2013 au votat 1516 persoane. Doar trei preferau Argentina.

Ghizii argentinieni au declarat că, pentru populație, Falkland (ei au zis Malvinele) nu contează – n-au avut și n-au pierdut nimic. Prim-miniștrii britanici au vizitat oficial Argentina după 1982, în Buenos Aires sunt investiții serioase britanice, ne-a fost arătat un cartier nou de lux, banii n-au miros. Totuși, indicatorul cu distanțele până la marile orașe din Ushuaia omite tocmai Londra. La ieșirea din Argentina, la controlul actelor, am fost supuși soft-ului de comparare a fizionomiei cu fotografia din pașaport și ne-a fost comparată și amprenta. După acest control minuțios, neutilizat la toți pasagerii, pe ambele pașapoarte, stampila de ieșire din Argentina a fost pusă exact peste viza de Falkland, ca să vezi coincidență.

America de Nord a fost colonizată sub influență britanică. America Centrală și de Sud au avut colonizare spaniolă și portugheză. Comparați bunăstarea Americii Latine cu a SUA sau Canadei.

PIB-ul pe locuitor 2017 în Falkland a fost 96.000$ poziția 6 în lume GDP – per capita (PPP) by coutry, în Argentina sub 21.000$ (după Bulgaria în același clasament). Rigoarea vs. fanfaronada.

 

4 comentarii la „GB vs. Argentina

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: În loc de concluzii | Născut pe lista neagră

  3. Pingback: Diego | Născut pe lista neagră

Lasă un comentariu