Iar cu patrioții ăștia

Credeam că am terminat cu ei. dar nu-mi dă pace cuvântul ăsta.

Dom-le, I. M. Pacepa a fost patriot sau trădător? A defectat din motive egoiste, personale sau pentru vreo cauză nobilă? Cum de a preferat viața cu identitate protejată din State? E oare chiar și aia mai dulce decât huzurul din România? Sunt întrebări la care doar Pacepa poate răspunde dar, unul ca el, poate fi vreodată sincer?

Dacă a fost agent-dublu, noi, astăzi, în România, îl considerăm patriot sau trădător? Asta nu mai e dilema lui Pacepa, e a noastră.

Vedeți ce mică e distanța dintre aceste două cuvinte patriot și trădător, iubire și ură.

Probabil vă întrebați în ce mă privește – sunt sau nu patriot. Păi, după criteriile pe care le-am enunțat anterior, cu toată sinceritatea, nu prea văd să am ceva de apărat. Deunăzi citii că ar trebui apărat parlamentul, că ei trebuie să scape. E ultimul lucru pe care l-aș face.

Până la urmă, este ceva care nu poate fi demonstrat decât în condiții limită și, chiar și atunci, nu poți fi sigur – a făcut-o dintr-un imbold de patriotism sau a fost o întâmplare? Poate i s-au întunecat mințile la un moment dat sau poate i s-au luminat.

Dar nu mai ai pe cine întreba.

4 comentarii la „Iar cu patrioții ăștia

 1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

 2. Nu am pretentia sa expun adevaruri absolute ci doar o opinie:
  Pacepa a tradat sistemul comunist romanesc, sistem instaurat cu tancurile de sovietici si garantat de Armata Sovietica, comunistii il pot numi tradator.
  Nu poate fi numit patriot deoarece actul sau nu a adus avantaje nici pentru Romania comunista, nici pentru Romania adevarata, cea de dinainte de 1947.
  Actul lui Pacepa a servit aliantei militare care in final a castigat Razboiul Rece, are importanta strict militara. In sprijinul acestor afirmatii vedem ca Romania l-a repus in drepturi (gradul de general) numai dupa aderarea la NATO, desi Curtea Suprema de Justitie hotarase asta inca din 1999.
  Foloasele obtinute de Pacepa la schimbarea taberei sunt prada de razboi, deoarece omul a castigat bine fara sa fi inventat ceva, fara sa fi creat o opera de arta, sa fi muncit pe camp ori in uzina, asadar nu avem de-a face cu un exemplu de moralitate.

  Apreciază

  • Vedeți dvs, patriot / patriotism / trădător sunt termeni utilizați cu emfază, de cele mai multe ori fățarnic, în legătură cu o țară, cu o patrie, nu cu o „tabără”. Cam la asta mă refer și eu.
   Comuniștii sunt doar o tabără (de trădători aș spune eu). Adică orice acțiune pentru sau împotriva lor, chiar dacă poate fi determinată cu termenul trădare, nu se încadrează nici la patriotism, nici la trădare de țară. Sub acest aspect, al țării, slăbirea comuniștilor, a unor trădători, nu constituie o trădare.
   Când a plecat, Pacepa nu era foarte în vârstă. Aici avea orice pohtea și viața în fața lui, oricum mult mai mult decât situația de „protejat” din State. Până la căderea zidului au mai trecut 11 ani. Chiar și apoi, nu a fost totul clar. Așa încât, întrebarea rămâne. Ce l-a determinat? Eu cred că frica, probabil urma să aibă probleme aici.

   Apreciază

   • Ce l-a determinat e cam greu de apreciat, jonglam doar cu ipoteze, cei care lucreaza in bransa au alte valori decat oamenii linistiti ca mine.
    Cred ca un amestec de teama (Ceausescu il putea mazili cu un singur gest, avea Pacepa tot ce-si dorea, insa putea pierde tot foarte usor, posibil sa fi avut si motive sa se teama) si dorinta de a beneficia de civilizatia de peste Ocean. In general spionii ies la pensie cu picioarele inainte, el, mai elegant si plimbaret, a vrut sa iasa in America. Mai e si varianta ca ar fi vazut clar viitorul Romaniei: sub Ceausescu precum Coreea de Nord si dupa cu doua variante de destindere:oligarhie de inspiratie sovietica (cum probabil am fost intre 1990 si 2007) si „o tara, doua sisteme” (faza in care probabil ne zbatem acum). Nor

    Comunistii tin de Comuna Primitiva (barbarii au mai adus cate ceva la zestrea civilizatiei, comunistii zero barat), s-au comportat ca atare: cel care-i mai tare ia mancarea, locul cel mai bun din pestera si femela cea mai tanara, ceilalti n-au decat sa crape daca nu se organizeaza.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s