În loc de concluzii

Am vizitat multe locuri din lumea largă. În toate excursiile, călătoriile mele am urmărit pitorescul acestora, peisaje exotice, fenomene naturale de excepție. Mai puțin m-au interesat orașe, clădiri, monumente, muzee. Le-am văzut fiindcă așa era traseul. M-au interesat însă societățile omenești (cred că mai sunt și de animale, furnicuțe, albine, bondari, ș.a.), oamenii cu problemele lor, cum se desfășoară viața pe unde am umblat, dacă sunt săraci sau bogați, amărâți sau veseli, cum percep ei lumea și propria viață.

Timpul și banii mi-au limitat șederile, iar relatările pe care vi le-am făcut sunt ceea ce am simțit eu în timpul mai scurt sau mai lung avut la dispoziție.

Întâmplarea a făcut să vizitez țările din vârful topului fericirii Update, dar și unele care nu sunt în fruntea lui. Se pare că banii cam aduc fericirea, PIB-ul/locuitor fiind într-o strânsă legătură cu locul din clasament. Totuși, sunt și excepții – nu în sensul că sărăcia ar aduce fericirea. Excepția întâlnită de mine este Falkland și trebuie analizată sub mai multe aspecte.

Cum v-am mai povestit Să nu râvnești la femeia …, Falkland este pe locul 6 în lume privind PIB/locuitor GB vs. Argentina. Totuși, din discuțiile pe care le-am avut cu niște doamne (șoferițe de succes), a rezultat că urmașii lor (familiile erau stabilite în Falkland de 3-6 generații) nu doreau să rămână acolo.

Locuitorii Falkland au cetățenie britanică și copiii se duc la studii în Marea Britanie. Problema este că nu prea mai vor să se întoarcă. Fermierii cu mii de oi au patru copii; doi nu s-au mai întors, ceilalți doi cred că n-au plecat și n-au gustat din fructul dorit. O altă doamnă avea doi copii, ambii plecați.

Cazul Falkland trebuie însă interpretat prin prisma izolării. O izolare mult mai mare decât a Noii Zeelande, populația foarte mică, suprafața utilizată de oameni foarte mică (nu vorbesc de suprafața utilizată de vite).

Noua Zeelandă, deși tot cu o densitate a populației mică, are mult mai mulți locuitori, orașe mai multe, o viață socială mai activă – posibilități mai largi de selecționare a sufletului pereche (iată că fericirea nu trece doar prin burtă …). În top, competiția este între NZ și Scandinavia. Mie mi s-a părut că neo-zeelandezii afișau o stare mult mai evidentă de bine și mulțumire, dar poate că nordicii se exteriorizează mai puțin.

Revenind, lumea latină este mai exuberantă, cu ceva fanfaronadă. Privind lozincile iți dai ușor seama că populismul este în floare, lovituri de stat, eroi prea mulți (patrioți, nu glumă Patriot, patriotism). După ultima ieșire dintr-o dictatură, Chile a fost guvernată mai chibzuit, mai riguros (ex. legislație seismică strictă) și mai de dreapta. Argentinienii afirmă că la ei învățământul e gratis, sănătatea gratis, muzeele gratis, ș.a.m.d. – guvernare socială (pe unde am mai auzit gogorița asta?) – o țară mare, cu o densitate de locuitori 60% față de Chile. Rezultatul, PIB/locuitor cu 15% mai mic, cu tot ce decurge din asta.

Screenshot from 2018-02-12 17-47-11

Cred că ați înțeles deja că, deși îmi place țara mea, nu-mi place societatea de aici, nu-mi place să trăiesc aici. E prea târziu pentru mine, dar dacă ar fi să aleg, n-aș alege una latină, în ciuda sau tocmai din cauza afinităților de limbă și obiceiuri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s